شرایط ثبت نام آزمون نظام مهندسی
همانطور که میدانید، یکی از چالشهایی که مهندسان برای اخذ پروانه اشتغال به کار با آن رو به رو هستند، آزمون نظام مهندسی میباشد. برای دریافت اطلاعات کامل از شرایط ثبتنام آزمون نظام مهندسی، با نشر نوآور همراه باشید.
شرایط ثبت نام آزمون نظام مهندسی
آنچه در این محتوا میخوانیم
- رشتههای آزمون نظام مهندس
- صلاحیت رشته ها
- شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی
- اعتبار قبولی آزمون ها
- کمیسیون هم ارزی رشته ها
- پروانه اشتغال به کار
- پایه پروانه اشتغال به کار و ارتقا پایه
رشتههای آزمون نظام مهندسی
همانطورکه در ابتدای مقاله بیان شد، برای دریافت پروانه اشتغال به کار، نیاز به شرکت در آزمونهای مربوطه که توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان و با همکاری سازمان سنجش گرفته میشود، میباشد. آزمون ورود به حرفه مهندسان شامل هفت رشته اصلی مهندسی میباشد که عبارتند از:
عمران / معماری / تاسیسات مکانیکی / تاسیسات برقی / شهرسازی / نقشه برداری / ترافیک
صلاحیت رشتههای آزمون نظام مهندسی
برای انجام امور مختلف فنی مربوط به ساختمان و شهرسازی، نیاز به توانایی و تخصصهای متفاوتی میباشد که به کمک این صلاحیتها، تخصص افراد مشخص میشود. در هر رشته، صلاحیتهایی وجود دارد که افراد، با توجه به شرایط هر کدام، میتوانند در این آزمونها شرکت کنند؛ صلاحیت رشتهها عبارتند از:
- عمران : محاسبات / اجرا / نظارت / طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان / ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی
- از اردیبهشت سال ۱۴۰۰، دو صلاحیت طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان و ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی، به صلاحیتهای رشته عمران اضافه شده است.
- برای اخذ صلاحیت طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان، متقاضی باید دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری عمران در گرایش خاک و پی و پروانه اشتغال در صلاحیتهای نظارت یا اجرای پایه ۱ و حداقل صلاحیت محاسبات پایه ۲ باشد.
- برای اخذ صلاحیت ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی ، متقاضی باید دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری عمران در گرایش سازه یا زلزله و پروانه اشتغال در صلاحیتهای نظارت یا اجرای پایه ۱ و حداقل صلاحیت محاسبات پایه ۲ باشد.
- معماری : طراحی / اجرا / نظارت
- تاسیسات مکانیکی : طراحی / اجرا / نظارت
- تاسیسات برقی : طراحی / اجرا / نظارت
- برای اخذ پایه ۳ صلاحیت اجرا در رشتههای تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی، متقاضی باید دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی حداقل پایه ۲ صلاحیت نظارت باشد.
- شهرسازی
- نقشهبرداری
- ترافیک
- با قبولی در آزمون نظام مهندسی سه رشته شهرسازی، نقشهبرداری و ترافیک، متقاضی میتواند موفق به دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی پایه ۳ آن رشته در صلاحیتهای نظارت و اجرا، شود.
** متقاضیان برای شرکت در هر صلاحیتهای رشتههای عمران، معماری، تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی، باید به طور جداگانه ثبت نام و در آزمون شرکت کنند.
شرایط ثبت نام در آزمون نظام مهندسی
اولین شرط برای ثبت نام آزمون داشتن مدرک تحصیلی در رشته های هفتگانه هست. شرط بعدی گذشتن سنوات لازم برای مدارک تحصیلی است که در ادامه در مورد سنوات توضیح دادهشدهاست. شرط بعدی برای ثبت نام آزمون نظام مهندسی مربوط به آقایان است، داشتن یا نداشتن کارت پایان خدمت؟ باید گفت که برای ثبت نام نیاز به داشتن کارت پایان خدمت نیست اما برای دریافت پروانه اشتغال به کار نیاز است که کارت پایان خدمت داشته باشید.
- آزمون ورود به حرفه مهندسان و کاردان های فنی همه رشته ها در پایه سه (به استثناء رشته معماری – طراحی ) به صورت تستی و چهارگزینه ای می باشد و برای ارتقا پایه طبق آئین نامه اجرائی قانون و دستورالعمل های ابلاغی صورت می گیرد.
- آزمون رشته معماری – طراحی به صورت ترسیمی می باشد.
- آزمون تمامی رشته ها، کتاب باز می باشد.
مشاهده : فیلم آموزشی شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی
اعتبار قبولی آزمون نظام مهندسی
اعتبار قبولی برای همه ی آزمون های مهندسی، کاردانان فنی و معماران تجربی، حداکثر به مدت سه سال از تاریخ آزمون می باشد و ضروری است که در مهلت تعیین شده نسبت به اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی، اقدام شود.
باید به این نکته اشاره شود که در صورت نداشتن کارت پایان خدمت و قبولی در آزمون تکلیف چیست ؟
درصورتیکه کارت پایان خدمت نداشته باشید و در آزمون نظام نظام مهندسی قبول شوید به مدت سه سال زمان دارید کارت پایان خدمت خود را دریافت کنید و برای دریافت پروانه اشتغال به کار اقدام کنید.
حد نصاب قبولی در آزمون نظام مهندسی
- حد نصاب در آزمون های ورود به حرفه مهندسان و کاردان های فنی ساختمان در تمامی رشته ها و صلاحیت های آن، ۵۰ درصد می باشد.
- حد نصاب قبولی در آزمون های ورود به حرفه مهندسان در رشته عمران, صلاحیت طرح و اجرای گود، پی و سازه های نگهبان و ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی، ۶۰ درصد می باشد.
- حد نصاب قبولی در آزمون تعیین صلاحیت حرفه ای معماران تجربی برای پایه سه ۵۰ درصد، پایه دو ۵۵ درصد و برای پایه یک ۶۰ درصد می باشد.
نحوه محاسبه سابقه کار حرفه ای
یکی دیگر از شرایط ثبتنام آزمون نظام مهندسی ، داشتن سابقه کار حرفه ای می باشد که نحوه محاسبه آن، در ادامه بیان می شود؛ نکته حائز اهمیت این می باشد که این تعداد سال، بعد از اخذ مدرک تحصیلی تا روز برگزاری آزمون می باشد و اگر در این بازه نباشد، ثبت نام کان لم یکن تلقی می شود. سنوات سوابق کار حرفه ای حداقل برای آزمون ورود به حرفه مهندسان (پایه ۳) بعد از اخذ مدرک تحصیلی به صورت زیر می باشد:
- با مدرک تحصیلی کارشناسی، حداقل سه سال سوابق کار حرفه ای نیاز می باشد.
- با مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد، حداقل دو سال سوابق کار حرفه ای نیاز می باشد.
- با مدرک تحصیلی دکتری، حداقل یک سال سوابق کار حرفه ای نیاز می باشد.
این سوابق حرفه ای کار برای مهندسانی که مدرک کارشناسی ناپیوسته دارند، کمی متفاوت می باشد (به غیر از رشته های معماری – طراحی و عمران – محاسبات ). در صورت هم رشته بودن عنوان کاردانی با رشته آزمون، از تاریخ اخذ مدرک کاردانی تا زمان اخذ مدرک مهندسی به ازای هر ۵ سال کامل، یک سال و حداکثر دو سال به سنوات مهندسی اضافه خواهد شد و برای سنوات کمتر از ۵ سال، به تناسب در نظر گرفته می شود، و همچنین در صورت هم رشته نبودن عنوان کاردانی با رشته آزمون، سنوات کاردانی قابل محاسبه برای آزمون نظام مهندسی نمی باشد.
** به عنوان مثال یک متقاضی دارای مدرک کاردانی رشته نقشه برداری می باشد و در آزمون عمران شرکت می کند، برای این فرد، سنوات رشته نقشه برداری قابل محاسبه نیست. و یا برعکس، یعنی فردی دارای کاردانی عمران باشد و در آزمون نقشه برداری شرکت کند، در نتیجه برای این فرد سنوات عمران قابل محاسبه نخواهد بود.
** برای اطلاع از شیوه محاسبه سنوات سابقه کار کاردان ها و سابقه کار معماران تجربی به دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون مراجعه فرمایید.
مخصوص داوطلبان آزمون آبان 1403:
کمیسیون هم ارزی رشته ها
مسیری که افراد تا رسیدن به مقطع کارشناسی طی میکنند، متفاوت میباشد؛ مثلا یک مهندس، تا مقطع کارشناسی را به صورت پیوسته طی کرده است و مهندس دیگری از طریق دوره کاردانی و بعد از آن کارشناسی ناپیوسته، به مقطع کارشناسی رسیده است؛ حال در بین این افراد، برخی کاردانی و کارشناسی ناپیوسته متفاوتی دارند و همه حالاتی که ممکن است در این بین پیش آید؛ پس باید جایی وجود داشته باشد که مشخص کند هر فردی با روند طی شده اش، در کدام صلاحیت از رشتههای هفتگانه می توانند ثبتنام کند، که کمیسیون هم ارزی رشتهها پاسخگو این امر خواهد بود و به کمک آن، یکی ازشرایط ثبتنام آزمون نظام مهندسی، که تشخیص صلاحیت میباشد، برای هر فرد مشخص خواهد شد. این کمیسیون جاییست که تعیین میکند شما در چه صلاحیتی از کدام رشته میتوانید در آزمون نظام مهندسی، شرکت کنید.
۱-مدارکی که در کمیسیون هم ارزی رشته ها به آن پرداخته می شود، سه نوع هستند که عبارتند از:
۲-مدارک اصلی : می توانند در همه صلاحیت های آزمون نظام مهندسی شرکت کنند.
۳-مدارک مرتبط : ممکن است در یک یا دو صلاحیت بتوانند درآزمون شرکت کنند.
۴-مدارک غیر مرتبط : نمی توانند در هیچ صلاحیتی از آزمون نظام مهندسی شرکت کنند.
مثال هایی از کمیسیون هم ارزی رشته ها
مثال مربوط به مورد ۱) فرض کنید عنوان کارشناسی پیوسته متقاضی، مهندسی معماری باشد؛ چون طبق کمیسیون هم ارزی رشته ها، این رشته جز رشته های اصلی می باشد، پس در هر سه صلاحیت نظارت و اجرا و طراحی رشته معماری می تواند شرکت کند.
مثال مربوط به مورد ۲) فرض کنید عنوان کارشناسی ناپیوسته متقاضی، مهندسی عمران باشد و مدرک کاردانی او، نقشه برداری باشد؛ طبق کمیسیون هم ارزی رشته ها، می تواند فقط در صلاحیت نظارت و اجرای گرایش عمران در آزمون شرکت کند.
مثال مربوط به مورد ۳) فرض کنید عنوان کارشناسی ناپیوسته متقاضی، مهندسی معماری باشد و مدرک کاردانی او، کامپیوتر باشد؛ طبق کمیسیون هم ارزی رشته ها، چون مدرک کاردانی او با هیچ کدام از هفت رشته اصلی ذکر شده در ابتدای مقاله، مرتبط نیست، پس نمی تواند در هیچ کدام از صلاحیت های آزمون نظام مهندسی شرکت کند.
به عنوان نمونه، جدولی از کمیسیون هم ارزی رشته ها درباره صلاحیت برای صدور پروانه اشتغال به کار اصلی یا مرتبط آورده شده است. پیشنهاد می شود حتما آخرین بخشنامه مربوط به کمیسیون هم ارزی رشته ها را ملاحظه کنید و اگر به کمک آن نتوانستید به صلاحیتی که می توانید در آن شرکت کنید، برسید، کافیست با نظام مهندسی استان محل اقامت خود تماس گرفته و با دادن اطلاعات تحصیلی خود، درباره صلاحیت مورد قبول سازمان در آزمون نظام مهندسی، اطمینان حاصل نمایید.
پیوست بخشنامه شماره ۶۰۹۵۸/۴۳۰ به تاريخ ۰۵/۱۱/۱۳۹۴
شماره (کد) صلاحیت برای صدور پروانه اشتغال به کار (اصلی- مرتبط) یا مرتبط طبق مدارک تحصیلی دانشگاهی
پروانه اشتغال به کار
برای توسعه و اجرای امور فنی مربوط به ساختمان و شهرسازی، باید از افرادی که دارای صلاحیت حرفهای میباشند، استفاده شود؛ این صلاحیتها، در پروانه اشتغال به کار این افراد، توسط مراجع صادر کننده ذکر میشود، در واقع پروانه اشتغال به کار، یک سند رسمی برای داشتن صلاحیت مورد نظر میباشد. پروانه اشتغال به کار برای گروههای مختلفی صادر میشود که عبارتند از:
مهندسان : پروانه اشتغال به کار مهندسی
کاردانهای فنی و معماران تجربی : پروانه اشتغال به کار کاردانی یا تجربی
کارگران ماهر : پروانه مهارت فنی
مرجع صدور پروانه اشتغال به کار مهندسان و کاردانهای فنی و معماران تجربی، وزارت مسکن و شهرسازی و مرجع صدور پروانه اشتغال به کار کارگران ماهر، وزارت کار و امور اجتماعی میباشد.
پایه پروانه اشتغال به کار و ارتقا پایه
حتما درباره گواهینامه رانندگی شنیدهاید که افرادی که پایه ۱ دارند، حرفهایهای رانندگی هستن که بعد از اخذ پایه ۳ و پایه ۲ و گذراندن آزمونهای مربوطه به آن دست پیدا کردند. این موارد، در بین حرفه مهندسان نیز وجود دارد و پایهها نشان دهنده تجربه و علم یک مهندس میباشد که در پروانه اشتغال به کار نظام مهندسی آنها دیده میشود؛ همانند گواهینامه رانندگی، در حرفه مهندسان هم، در ابتدا با قبولی در آزمون ورود به حرفه مهندسان به پایه ۳ دست مییابند و بعد از گذراندن دورههای مخصوص و داشتن سابقه کاری و قبولی در آزمونهای ارتقا پایه نظام مهندسی که در داخل سازمان برگزار میشود به پایههای بالاتر دست مییابند که در ادامه شرایط ارتقا بیان شده است:
پایه ۳ به پایه ۲ : حداقل ۴ سال
پایه ۲ به پایه ۱ : حداقل ۵ سال
پایه ۱ به ارشد : حداقل ۶ سال
سوالات متداول
آیا ثبت نام آزمون نظام مهندسی شرط معدل دارد؟
در آزمون نظام مهندسی شرط معدل مدرک کارشناسی و ارشد لحاظ نیست.
چه کسانی میتواند در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند؟
افراد دارای مدرک کارشناسی پیوسته در یکی از رشتههای هفتگانه مهندسی عمران، معماری، برق، مکانیک، نقشهبرداری، شهرسازی و ترافیک میتوانند در کلیه صلاحیتها شرکت کنند.
در صورت داشتن مدرک کارشناسی ناپیوسته میتوان در آزمون نظام مهندسی شرکت کرد؟
برای اطلاع دقیق از مدارک تحصیلی باید به مصوبات کمیسیون هم ارزی رشتههای نظام مهندسی مراجعه کرد و با توجه با آن میتوان وضعیت مشخص میشود که شرایط شرکت در آزمون را دارید یا خیر.
حداقل مدرک تحصیلی برای شرکت در آزمون نظام مهندسی چیست؟
حداقل مدرک موردنیاز برای شرکت در آزمونهای نظام مهندسی کارشناسی میباشد.
شرط قبولی در آزمون نظام مهندسی چیست؟
آزمونهای نظام مهندسی بصورت ۶۰ سوال تستی برگزار میشود و با احتساب نمره منفی، شرط قبولی در آزمون کسب حداقل نمره ۵۰ از ۱۰۰ میباشد.
میزان تاثیر سهمیه ایثارگان و جانبازان چقدر است؟
جانبازان و ایثارگران سهمیه ای در آزمون نظام مهندسی ساختمان ندارند و مانند بقیه داوطلبان سنجیده می شوند.