کمیسیون هم ارزی نظام مهندسی

 

آخرین مصوبات کمیسیون هم ارزی رشته‌های نظام مهندسی

موضوع تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

مصوبات کمیسیون هم ارزی

با توجه به اینکه کمیسیون هم ارزی بند و تبصره های زیادی را در برمی‌گیرد و ممکن است دچار سردگمی در پیدا کردن جواب سوال خود شوید توصیه می‌شود که این مراحل را دنبال کنید:

 

۱. **مطالعه مصوبات عمومی:**
ابتدا باید مصوبات و قوانین عمومی را که مرتبط با وضعیت شما هستند مطالعه کنید. این مصوبات عمومی ممکن است به وضعیت کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته اشاره داشته باشند.

۲. **تعیین نوع مدرک:**
۲.۱اگر دارای مدرک کارشناسی هستید، باید نوع مدرک خود (پیوسته یا ناپیوسته) و گرایش آن را تعیین کنید و تبصره‌های مربوط به آن را مطالعه کنید.

۲.۲اگر مدرک کارشناسی ارشد دارید، باید تمامی تبصره‌های مرتبط با آن را بررسی کنید.

۳. **بررسی مصوبات رشته:**
در نهایت، باید مصوبات مرتبط با رشته خود را به دقت مطالعه کنید.

اگر پس از انجام مراحل فوق به جواب سوالات خود نرسیدید، می‌توانید از کلید میانبر “Crtl + F” استفاده کنید و رشته‌ی خود را جستجو کنید. به عنوان مثال، می‌توانید “مهندس اجرایی” را جستجو کرده و مصوبات و پاسخ‌های سوالات افراد مشابه را بررسی نمایید.

 

 

گراف کمیسیون هم ارزی

 

 

 

مصوبات کمیسیون هم ارزی

 

 

مصوبات عمومی کلیه رشته‌ها

 

۱-تمدید پروانه اشتغال به کار مهندسی برای دارندگان مدارک تحصیلی در رشته‌های مرتبط با مهندسی ساختمان که دارای پروانه اشتغال با کد اصلی بوده‌اند بلا مانع است لیکن ارتقاء پایه نامبردگان صرفا با کد مرتبط و با ذکر صلاحیت محاسبه و یا طراحی قبلی ظهر پروانه اشتغال، امکان پذیر می‌باشد. صدور و تمدید پروانه اشتغال به کار مهندسی ساختمان برای متقاضیانی که فقط تا تاریخ ۱۳۸٦/٦/٣١ تمامی واحدهای درسی دوره را گذرانده باشند و میانگین کل نمرات مندرج در دانشنامه رسمی صادره کمتر از ۱۲ باشد، بلامانع می باشد.

۲-اخذ پروانه اشتغال به کار برای آن دسته از اشخاصی که بعد از تاریخ مذکور فارغ التحصیل شده‌اند، وفق بند ۲ بخشنامه شماره ۲/۱۶۸۹۷ به تاریخ ۱۳۸۶/۹/۲۵ وزارت علوم تحقیقات و فن آوری تنها در صورت ارائه دانشنامه رسمی (مدرک تحصیلی) با معدل بالای ۱۲ امکان پذیر می باشد. لازم به ذکر است چنانچه نامبردگان با میانگین نمرات کمتر از ۱۲ فارغ التحصیل شده‌اند ولی قبل از ابلاغ بخشنامه مذکور پروانه اشتغال به کار مهندسی دریافت نموده‌اند تمدید پروانه اشتغال به کار مهندسی با همان کد امکان پذیر می‌باشد.

۳-در خصوص فارغ‌التحصیلان از موسسات و مراکز آموزش عالی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری عنوان مندرج در مدرک تحصیلی برای اخذ پروانه اشتغال، ملاک عمل می‌باشد.

۴-در صورت مغایرت بین عناوین دانشنامه و مدرک موقت تحصیلی ملاک عمل برای اخذ پروانه اشتغال، عنوان مندرج در دانشنامه، می‌باشد.

۶-به استناد تصویب نامه شماره ۳۳۱۲۰/۷۷۵۴۹ مورخ ۸۴/۱۲/۳ هیأت محترم وزیران و همچنین رأی شماره ۱۹۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مندرج در روزنامه رسمی شماره ۱۸۷۱۹ مورخ ۸۸/۳/۲۰ کشور، درخصوص دارندگان مدارک تحصیلی از سازمان امور اداری و استخدامی کشور، صدور یا ارتقا پایه پروانه اشتغال به کار مهندسی برای این دسته از متقاضیان امکان پذیر نمی‌باشد.

۷-افرادیکه دارای مدرک کارشناسی امور اداری و استخدامی کشور می‌باشند و در حال حاضر به دلیل عدم : تأیید مدارک تحصیلی امور اداری و استخدامی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، مدرک جدید کارشناسی در همان رشته از دانشگاه‌های مورد تأیید وزارت مذکور دریافت کرده‌اند چنانچه از قبل و به استناد مدرک قبلی پروانه اشتغال دریافت کرده‌اند تمدید یا ارتقاء همان پروانه بلامانع است.

۸-سنوات تحصیلی دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی مرتبط با رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان در صورت اخذ مدرک کارشناسی جدید و یا کارشناسی ارشد که بتوانند با آن صلاحیت طراحی و یا محاسبات سنوات مذکور دریافت نمایند از زمان اخذ مدرک تحصیلی جدید مدرک موثر برای اخذ صلاحیت جدید محاسبه می‌گردد.

۹-حدود صلاحیت اجرا در رشته‌هایی که به آنها صلاحیت اجرا تعلق می‌گیرد مطابق با حدود صلاحیت نظارت می‌باشد. ضمنا قبولی در آزمون مربوطه و رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین‌نامه اجرایی شیوه‌نامه‌ها و بخشنامه‌های جاری برای اخذ این صلاحیت الزامی می‌باشد.

۱۰-صدور پروانه اشتغال برای اشخاصی که در حال تحصیل می‌باشند و از معافیت تحصیلی برخوردار می‌باشند مجاز نیست و ارائه کارت پایان خدمت یا کارت معافیت برای اخذ پروانه اشتغال الزامی است ضمنا اشخاصی که پس از فراغت از تحصیل تعهد خدمت به مدت معین و در محل خاصی دارند تا زمان اخذ کارت پایان خدمت و یا کارت معافیت مجاز به اخذ پروانه اشتغال به کار نمی‌باشند.

۱۱-برای فارغ التحصیلان خارج از کشور تطبيق واحدهای درسی متقاضیان که در عنوان متفاوت و مضمونا یکسان باشد در صورت وجود ابهام به عهده اعضای کمیسیون هم ارزی رشته‌ها می‌باشد.

۱۲-به فارغ التحصیلان کارشناسی مدیریت شهری هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته‌های اصلی یا مرتبط با معماری تعلق نمی‌گیرد.

۱۳-سنوات تحصیلی دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی مرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان، در صورت اخذ مدرك کارشناسی جدید که بتوانند با آن صلاحیت طراحی یا محاسبات دریافت نمایند، از زمان اخذ مدرك جدید محاسبه می‌گردد

۱۴-دروس گذرانیده شده در مقطع هنرستان جهت تطابق واحد دروس دانشگاهی قابل قبول نمی‌باشد

۱۵-به دارندگان مدرک کارشناسی مهندسی فضای سبز از دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان تعلق نمی‌گیرد

۱۶-دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی اعم از پیوسته یا ناپیوسته که مطابق با ضوابط ابلاغی موفق به دریافت پروانه اشتغال به کار مرتبط شده‌اند، در صورت اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته‌های اصلی هفتگانه مهندسی ساختمان همسان با رشته کارشناسی، می‌تواند با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط مندرج در قانون یاد شده و آئین نامه اجرایی آن، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی (محاسبات) حداکثر تا پایه دو دریافت نمایند.

۱۷-به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی در رشته‌های مرتبط، که پس از اخذ مدرک کارشناسی، موفق به اخذ مدارک دانشگاهی در دو مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری در رشته‌های اصلی همسان با رشته کارشناسی شده‌اند، می‌تواند با دارا بودن سایر شرایط لازم پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با صلاحیت طراحی (محاسبات) و نظارت بدون محدودیت دریافت نمایند.

۱۸-دارندگان مدارک تحصیلی در رشته‌های دبیری فنی پیوسته در رشته‌های اصلی در صورت اخذ مدرک کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته اصلی همسان و منطبق با مدرک کارشناسی رشته مربوط طبق جدول پیوست شماره (۲) پس از سپری شدن سنوات قانونی لازم از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی ارشد، می‌توانند با رعایت سایر شرایط الزامی، پروانه اشتغال به کار همانند دارندگان مدرک تحصیلی در رشته اصلی، دریافت نمایند.

۱۹-دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی در رشته‌های مرتبط با رشته‌های اصلی هفتگانه ساختمان که موفق به اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته‌های اصلی هفتگانه ساختمان همسان با رشته کارشناسی شده‌اند، می‌توانند با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط مندرج در قانون یاد شده و آئین‌نامه اجرائی آن، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی، محاسبات حداکثر تا پایه دو دریافت نمایند. توضیح اینکه در خصوص رشته‌های معماری و نقشه‌برداری بخشنامه‌های قبلی کماکان ملاک عمل است.

۲۰-ارتقاء پایه و تمدید پروانه اشتغال به کار در رشته شهرسازی برنامه‌ریزی شهری با طراحی شهری، برای اشخاصی که قبل از رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری به تاریخ ۰۲/۰۹/۱۳۹۵ ابلاغی به شماره ۴۳۰/۵۳۹۹۲ مورخ ۰۲/۱۱/۱۳۹۵ وزارت متبوع و به استناد ضوابط حاکم در همان زمان صادر شده است، با رعایت سایر مقررات مربوط در قانون و آیین نامه مذکور، بلامانع است و رای مذکور دیوان عدالت اداری عطف به ماسبق نشده است.

۲۱-اشخاصی که در مقطع کارشناسی دانشگاهی در یکی از رشته‌های اصلی ساختمان پذیرفته شده‌اند، ولی پس از طی بخشی از دوره کارشناسی، به دلایلی موفق به اخذ مدرک کارشناسی نگردیده و به آنان مدرک کاردانی عمومی داده شده است، چنانچه بعدا موفق به اخذ کارشناسی ناپیوسته در همان رشته شده باشند، می‌توانند با رعایت سایر شرایط لازم، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با صلاحیت نظارت دریافت نمایند. توضیح اینکه مدرک کاردانی عمومی جزء مدارک فارغ التحصیلی رشته‌های مصرع در ماده ۶ قانون یادشده محسوب نمی‌شود و لذا برای دارندگان مدرک کاردانی عمومی مذکور، پروانه اشتغال به کار کاردانی اعطاء نمی‌گردد.

۲۲-دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی مرتبط با مهندسی که در سنوات قبل با ضوابط مربوط، موفق به اخذ پروانه اشتغال به کار با حدود صلاحیت طراحی و نظارت بدون محدودیت شده‌اند، در صورت اخذ مدرک دانشگاهی کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته‌های اصلی همسان و منطبق با رشته کارشناسی طبق جدول پیوست شماره ۲) پس از سپری شدن سنوات لازم قانونی از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی ارشد، می‌توانند با رعایت سایر شرایط لازم، پروانه اشتغال به کار، همانند دارندگان مدرک تحصیلی در رشته اصلی، دریافت نمایند.

۲۳-عناوین مندرج در رشته‌های مدارک تحصیلی کارشناسی پیوسته یا کارشناسی ارشد پیوسته (بدون گرایش) که با عناوین رشته‌های مندرج در ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال ۱۳۷۴ منطبق می‌باشد، جزء رشته‌های اصلی ساختمان محسوب می‌شود.

۲۴-پیرو بخشنامه شماره ۴۰۰/۶۵۸۲۵ مورخه ۲۸/۱۱/۱۳۹۴ موضوع تسهیل در امر صدور پروانه اشتغال به کار به آگاهی می‌رساند در اجرای بند ۳ بخشنامه مذکور، صدور پروانه اشتغال به کار با صلاحیت اجرا برای مهندسانی که در آزمون‌های قبلی ورود به حرفه شرکت و فقط در صلاحیت اجرا قبول شده‌اند بلامانع است. مقتضی است مقرر فرمایید اقدام لازم معمول گردد.

۲۵-برای شرکت در آزمون‌های ورود به حرفه، عضویت در سازمان‌های نظام مهندسی و کاردانی ساختمان الزامی نمی‌باشد. ليكن سازمان‌های استان عهده دار کنترل مدارک متقاضیان آزمون هستند که پس از بررسی و تایید مراتب را به ادارات کل راه و شهرسازی استان‌ها اعلام می نمایند. لازم به ذکر است برای صدور پروانه اشتغال به کار برای قبول شدگان در آزمون ورود به حرفه، عضویت در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان الزامی است. همچنین اشخاص حقیقی عضو سازمان نظام کاردانی ساختمان استان که در آزمون ورود به حرفه مهندسی قبول می‌شوند باید عضویت آنان در سازمان نظام کاردانی ساختمان استان لغو شود و به عضویت سازمان نظام مهندسی ساختمان استان درآیند.

۲۶-صلاحیت اجرا و نظارت مستقل از هم می‌باشد و قبولی در آزمون هر یک، با رعایت ضوابط و مقررات مربوطه و مشروط به ارائه سابقه سنواتی حرفه‌ای در همان زمینه برای اخذ صلاحیت ( اجرا با نظارت ) کافیست.

۲۷-صلاحیت دارندگان مدارک تحصیلی مورد تایید وزارت علوم تحقیقات و فن آوری، با عناوین دبیری فنی در رشته‌های هفتگانه ساختمان که موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته‌های اصلی موضوع رشته کارشناسی می‌گردند، همانند دارندگان مدارک تحصیلی رشته‌های اصلی ساختمان می‌باشد.

۲۸-دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی پیوسته علمی کاربردی، کاربردی با تکنولوژی در رشته‌های هفتگانه ساختمان، می‌توانند با داشتن سایر شرایط لازم، صلاحیت طراحی (محاسبات) فقط در پایه ۳ بدون امکان ارتقاء، با شماره مرتبط دریافت نمایند. لازم به ذکر است در اجرای ابلاغیه شماره ۲۷۸۸۲/۴۰۰ مورخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴، صلاحیت طراحی (محاسبات) | برای دارندگان مدرک کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی، کاربردی با تکنولوژی در رشته‌های اصلی ساختمان که دارای مدرک کاردانی در رشته‌های اصلی یا مرتبط با رشته مقطع کارشناسی می‌باشند فقط در پایه ۳ بدون امکان ارتقاء با شماره مرتبط، امکان پذیر می‌باشد. در این خصوص تکمیل و ارائه کاربرگ ( پیوست شماره ۱) در زمان صدور یا تمدید توسط متقاضی و ضبط آن در پرونده مربوطه توسط اداره کل استان ضروری است.

۲۹-افرادی که دارای مدرک کارشناسی امور اداری و استخدامی کشور می‌باشند و در حال حاضر به دلیل عدم تأیید مدارک تحصیلی امور اداری و استخدامی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، مدرک جدید کارشناسی در همان رشته از دانشگاه‌های مورد تأیید وزارت مذکور دریافت کرده‌اند، چنانچه از قبل و به استناد مدرک قبلی پروانه اشتغال به کار دریافت کرده‌اند، تمدید یا ارتقاء همان پروانه بلامانع است.

۳۰-به استناد تصویب نامه شماره ۷۷۵۴۹/۳۳۱۲۰ مورخ ۳/۱۲/۸۴  هیأت محترم وزیران و همچنین رأى شماره ۱۹۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مندرج در روزنامه رسمی شماره ۱۸۷۱۹ مورخ ۲۰/۳/۸۸  کشور در خصوص دارندگان مدارک تحصیلی از سازمان امور اداری و استخدامی کشور، صدور یا ارتقا پایه پروانه اشتغال به کار مهندسی برای این دسته از متقاضیان امکان پذیر نمی‌باشد.

۳۱-تمدید پروانه اشتغال به کار مهندسی برای دارندگان مدارک تحصیلی در رشته‌های مرتبط با مهندسی که دارای پروانه اشتغال به کار با کد اصلی بوده‌اند، با همان کد و صلاحیت قبلی، بلامانع می‌باشد. لازم به ذکر است، ارتقا پایه پروانه اشتغال به کار نامبردگان فقط با کد مرتبط و با ذکر صلاحیت محاسبه و یا طراحی قبلی ظهر پروانه اشتغال به کار، امکان پذیر می‌باشد.

۳۲-دانش آموختگان رشته‌های اصلی اعم از فارغ التحصیلان دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی دولتی و دانشگاه آزاد اسلامی که مدارک تحصیلی آنها مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و میانگین کل نمرات آنها کمتر از ۱۲ باشد. در صورتیکه عنوان معادل در مدرک تحصیلی ایشان قید نشده باشد می‌توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی با کد اصلی دریافت نمایند.

۳۳-نحوه بررسی و تعیین وضعیت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی برای دارندگان مدارک تحصیلی مقاطع کاردانی و کارشناسی که عنوان رشته تحصیلی درج شده در دانشنامه ایشان در هر دو مقطع مذکور عینا یکسان می‌باشد همانند دارندگان مدارک کارشناسی پیوسته در همان رشته وفق ضوابط و مقررات مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین‌نامه اجرایی آن می‌باشد.

۳۴-دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در رشته‌های اصلی چنانچه به مدرک تحصیلی مقطع کاردانی آنها در همان رشته مقطع کارشناسی پروانه کاردانی با کد اصلی تعلق بگیرد، نحوه بررسی و تعیین صلاحیت پروانه اشتغال به کار مهندسی ایشان همانند دارندگان مدارک کارشناسی پیوسته در همان رشته می‌باشد و در صورتیکه کاردانی آنها پروانه با کد اصلی تعلق نگیرد، چنانچه کلیه واحدهای مصوب کمیسیون هم ارزی رشته‌ها را در طول زمان تحصیل و به صورت واحدهای مؤثر گذرانیده باشند، می‌توانند پروانه اشتغال به کار با کد اصلی دریافت نمایند، و در غیر اینصورت نامبرگان فقط می‌توانند کد مرتبط با صلاحیت نظارت دریافت نمایند.

۳۵-چنانچه دارندگان مدارک تحصیلی ناپیوسته تکنولوژی و یا علمی – کاربردی در رشته‌های اصلی کلیه واحدهای مندرج در جدول ریز نمرات مصوت کمیسیون هم ارزی را در رشته خود به صورت کامل گذرانیده باشند ( تصویر پیوست‌های شماره ۱ تا ۵)، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی و یا محاسبات حداکثر تا پایه ۲ دریافت نمایند. لازم به ذکر است منظور از واحدهای گذرانیده شده در طول زمان تحصیل، تنها واحدهای اصلی آن رشته می‌باشد و واحدهای بدون اثر، قابل قبول نمی‌باشد. تذکر : مطابق بخشنامه شماره ۴۰۰/د/۶۸۰  مورخ ۲۸/۴/۹۰  فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته علمی – کاربردی معماری که دارای مدرک کاردانی در رشته اصلی معماری می‌باشند، در صورتیکه کلیه واحدهای مندرج در جدول رشته معماری را گذرانیده باشند، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت و طراحی برحسب سنوات دریافت نمایند.

۳۶-به دارندگان مدرک کارشناسی ارشد در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان که با مدرک کارشناسی خود نمی‌توانند پروانه اشتغال به کار در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان دریافت نمایند، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد .

۳۷-پیرو ابلاغ بند ۳۰ بخشنامه شماره۹۰/۴۳۰/۸۸۹۰ مورخ ۱۱/۳/ ۱۳۹۰ کمیسیون هم ارزی رشته‌ها درخصوص دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در رشته‌های اصلی شامل کارشناسی ناپیوسته رشته‌های موضوع مادتين ۶ و ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مطابق بند ا بخشنامه شماره ۸۹/۴۰۰/۶۲۲۷۱  مورخ ۷/۱۲/۸۹  چنانچه نامبردگان دارای مدرک کاردانی با کد اصلی در همان رشته مقطع کارشناسی باشند نحوه بررسی و تعیین وضعیت صدور پروانه اشتغال به کار ایشان همانند دارندگان مدارک کارشناسی پیوسته در همان رشته وفق ضوابط و مقررات مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین‌نامه اجرایی آن می‌باشد

۳۸-به کلیه دارندگان مدارک کارشناسی آموزش عالی غیر رسمی که به تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری رسیده ، فقط کد مرتبط و صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد

۴۰- درج عنوان مدرک کارشناسی ارشد پدافند غیرعامل در پروانه اشتغال به کار مهندسی ساختمان، امکان پذیر نمی‌باشد.

 

مقطع کارشناسی ناپیوسته (کاردانی)

۱-با توجه به قوانین و مقررات نظام مهندسی و کنترل ساختمان در ایران، دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در زمینه رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان، باید شرایط خاصی را برای دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی در این حوزه ایجاد کنند.

۲-برای دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی با تکنولوژی در رشته‌های اصلی هفتگانه ساختمان، موارد زیر اعلام می‌گردد.

۲-۱- اشخاصی که قبل از مصوبات کمیسیون یاد شده ابلاغی به شماره ۴۳۰/۲۷۸۸۲ مورخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴، مطابق ضوابط و بخشنامه‌های زمان مربوط، در آزمون ورود به حرفه قبول شده یا موفق به اخذ پروانه اشتغال به کار شده‌اند، و وفق آخرین ابلاغیه مصوبات این کمیسیون قبل از تاریخ ۲۰/۰۵/۱۳۹۴ مجاز به ارتقاء پایه پروانه بوده‌اند، می‌توانند با رعایت سایر مقررات مربوط در قانون  و آیین‌نامه اجرایی آن نسبت به تمدید پروانه اشتغال یا ارتقاء پايه با همان شرایط مصوب زمان مربوط، اقدام نمایند.

۲-۲- دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی با تکنولوژی در رشته‌های اصلی ساختمان با مدرک کاردانی در رشته‌های اصلی یا مرتبط با رشته مقطع کارشناسی، که مشمول مصوبات کمیسیون مذکور ابلاغی به شماره ۲۷۸۸۲/۴۰۰ مورخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴ می‌باشند، می‌توانند با رعایت سایر ضوابط و مقررات، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با صلاحیت نظارت بدون محدودیت و طراحی (محاسبات حداکثر تا پایه دو بدون امکان ارتقاء، دریافت نمایند.

۲-۳- ارتقا، پایه و تمدید پروانه اشتغال به کار دارندگان مدرک تحصیلی در رشته‌های کارشناسی پیوسته علمی کاربردی با تکنولوژی در رشته‌های اصلی هفتگانه ساختمان که قبل از ابلاغ بخشنامه ۰۶/۰۸/۱۳۹۶ و وفق ضوابط و بخشنامه‌های وقت موفق به اخذ پروانه اشتغال به کار شده‌اند، با رعایت سایر ضوابط و مقررات، با همان شرایط امکان پذیر است.

۳-در خصوص فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در زمینه رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان، تنها مدرک کاردانی قابل قبول می‌باشد که تاریخ اخذ آن قبل از ورود به مقطع کارشناسی باشد.

۴-اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا تکنولوژی یا علمی کاربردی در رشته‌های موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان می‌باشند لیکن بواسطه غیر مرتبط بودن مدرک تحصیلی کاردانی آنان جائز دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی نمی‌شوند چنانچه موفق به اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته‌های اصلی مقطع کارشناسی خود شوند، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی، با حدود صلاحیت نظارت و در رشته‌هایی که مشمول صلاحیت اجرا می‌شود صلاحیت اجرا نیز طبق ضوابط مربوطه دریافت نمایند.

۵-دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا علمی کاربردی یا تکنولوژی در رشته‌های اصلی هفتگانه ساختمان موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان که مدرک کاردانی آنها غیر مرتبط با رشته‌های ساختمان است و پس از مدرک کارشناسی ناپیوسته موفق به اخذ مدارک دانشگاهی در دو مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری در رشته‌های اصلی همسان و منطبق با همان رشته کارشناسی ناپیوسته شده‌اند، می‌توانند با دارا بودن سایر شرایط لازم، صلاحیت طراحی (محاسبات) دریافت نمایند.

۶-به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته دبیری فنی در رشته‌های اصلی موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال ۱۳۷۴ که دارای مدرک کاردانی در سایر رشته‌های هفتگانه ساختمان باشند، در صورت اخذ مدرک کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته اصلی یکسان با عنوان مدرک کارشناسی، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی فقط با صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

۷-دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در رشته‌های هفتگانه ساختمان که به استناد مصوبات کمیسیون موضوع تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان ابلاغی به شماره ۲۷۸۸۲/۴۳۰ مورخ ۲۵/۰۵/۱۳۹۴ امکان اخذ صلاحیت طراحی با محاسبات برای آنان میسر شده است چنانچه حداکثر تا ۴ سال قبل از آن بر اساس مدرک فارغ‌التحصیلی ملاک اخذ صلاحیت طراحی با محاسبات، در آزمون‌های مربوطه شرکت نموده و با لحاظ آن مدرک قبول شده‌اند، درج صلاحیت طراحی در پروانه اشتغال به کار ایشان با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوطه در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه اجرائی آن بلامانع است

۸-در خصوص اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا علمی کاربردی با تکنولوژی در رشته‌های با عناوین اصلی و کاردانی (مرتبط یا غیر مرتبط با رشته‌های مهندسی ساختمان، همچنین اشخاصی که دارای مدرک کارشناسی ناپیوسته در رشته‌های مرتبط با مهندسی و کاردانی در رشته اصلی یا مرتبط یا غیر مرتبط با رشته‌های مهندسی باشند و قبل از تاریخ ابلاغ بخشنامه مذکور در آزمون ورود به حرفه مهندسی شرکت نموده و قبولی ایشان پس از آن تاریخ اعلام شده است، صدور پروانه اشتغال به کار برای ایشان تابع ضوابط زمان شرکت در آزمون ورود به حرفه می‌باشد. ضمنا تمدید پروانه اشتغال به کار ایشان نیز با همان شماره و صلاحیت صورت می‌گیرد..

۹-به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته در رشته‌های مرتبط با رشته‌های اصلی ساختمان که دارای مدرک کاردانی در رشته‌های اصلی یا مرتبط با رشته مقطع کارشناسی باشند، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی و صلاحیت نظارت و اجرا (برای رشته‌هایی که مشمول صلاحیت اجرا می‌باشند) تعلق می‌گیرد.

۱۰- نحوه صدور و ارتقا پایه اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا علمی کاربردی و یا تکنولوژی در رشته‌های با عناوین اصلی ساختمان باشند وفق جدول پیوست بخشنامه ۴۳۰/۲۷۸۸۲ مورخ ۲۵/۰۵/۹۴ می‌باشد.

۱۱-پروانه اشتغال به کار اشخاصی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته یا علمی کاربردی با تکنولوژی بوده و پروانه اشتغال آنان اصلی یا مرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان و کاردانی غیر مرتبط با رشته‌های  مهندسی ساختمان وفق ضوابط قبلی صادر شده است، با همان ترتیب تمدید می‌گردد.

۱۲- به مدارک کارشناسی ناپیوسته آموزش عالی غیررسمی که به تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری رسیده و در اسفندماه ۱۳۷۰ به دانشگاه‌ها ابلاغ گردیده است، فقط کد مرتبط و صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد

۱۶-به دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی ناپیوسته رشته اصلی با کاردانی در رشته اصلی مقطع کارشناسی، پروانه اشتغال به کار در رشته اصلی با حدود صلاحیت نظارت، طراحی یا محاسبات بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می‌گیرد.

۱۳-به دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی ناپیوسته رشته اصلی با کاردانی مرتبط با رشته مقطع کارشناسی، پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با حدود صلاحیت طراحی ونظارت بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می‌گیرد.

۱۴-به دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی ناپیوسته رشته اصلی با کاردانی اصلی و یا مرتبط در زمینه سایر رشته‌های هفتگانه ساختمان، پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با حدود صلاحیت فقط نظارت بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می‌گیرد.

۱۵-صدور پروانه اشتغال بکار مهندسی ساختمان برای دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی ناپیوسته رشته اصلی با کاردانی در رشته‌های غیر مرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان، امکان‌پذیر نمی‌باشد.

۱۶-به دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی ناپیوسته با عناوین علمی کاربردی، تکنولوژی، کاربردی در رشته‌های موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان که دارای مدرك کاردانی در زمینه رشته مقطع کارشناسی (رشته های کاردانی اصلی و یا مرتبط) می‌باشند پروانه اشتغال به کار مرتبط با حدود صلاحیت نظارت، طراحی یا محاسبات بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می‌گیرد.

۱۷–به دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی ناپیوسته با عناوین علمی – کاربردی، تکنولوژی، کاربردی در رشته‌های موضوع ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان با کاردانی اصلی یا مرتبط در زمینه سایر رشته‌های هفتگانه ساختمان (رشته‌های کاردانی اصلی و یا مرتبط)، پروانه اشتغال به کار مرتبط با حدود صلاحیت فقط نظارت بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می‌گیرد.

۱۸–صدور پروانه اشتغال بکار مهندسی ساختمان برای دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی ناپیوسته با عناوین علمی کاربردی، تکنولوژی، کاربردی با کاردانی در رشته‌های غیر مرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان، امکان پذیر نمی‌باشد.

۱۹-به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در رشته‌هایی با سایر عناوین مرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان تنها در صورتیکه کاردانی آنها در زمینه رشته مقطع کارشناسی ( اصلی و یا مرتبط ) باشد، پروانه اشتغال بکار در رشته مرتبط با حدود صلاحیت نظارت بدون محدودیت و بر حسب سنوات تعلق می‌گیرد.

۲۰-دریافت صلاحیت اجرا برای کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته‌های عمران و معماری (حداکثر تا همان پایه نظارت) پس ازقبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین نامه اجرایی، شیوه‌نامه‌ها و بخشنامه‌های جاری آن بلامانع می‌باشد.

۲۱-نحوه بررسی و تعیین وضعیت مدارك تحصیلی فارغ‌التحصیل از دانشگاه‌های جامع علمی کاربردی همانند دارندگان مدارك کارشناسی علمی-کاربردی رشته‌های اصلی از دانشگاه‌های مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری می‌باشد.( عناوین درج شده با عناوین علمی کاربردی در همان رشته مطابقت دارد)

۲۲-تصدی برخی وظایف در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان از قبیل عضویت در هیات مدیره مستلزم داشتن مدرك تحصیلی در رشته‌های اصلی می‌باشد.

۲۳-لازم به ذکر است ضمن اینکه به مدارک کاردانی علمی – کاربردی در رشته‌های اصلی هفتگانه ساختمان پروانه اشتغال به کار کاردانی با کد اصلی تعلق می‌گیرد، به دارندگان مدارک تحصیلی کاردانی با عناوین رشته‌های ذیل:

نقشه‌کشی عمومی ۲- نقشه‌کشی و طراحی صنعتی ۳- مکانیک خودرو ۴- مکانیک – ماشین ابزار ۵- مکانیک – سردخانه ۶- مکانیک – تعمیرات نیروگاه‌ها ۷- مکانیک نقشه کشی ۸- اتومکانیک  ۹- ساخت و تولید ۱۰- عمران – انتقال آب ۱۱- عمران – آب و فاضلاب ۱۲عمران ۱۲-  نگهداری سد و شبکه ۱۳- جوشکاری ۱۴ – صنایع فلزی ۱۵- کنترل صنعتی، پروانه اشتغال به کار کاردانی اعم از اصلی یا مرتبط در رشته‌های هفتگانه ساختمان تعلق نمی‌گیرد.

۲۴-دارندگان مدارک تحصیلی کاردانی غیر مرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان و کارشناسی ناپیوسته دبیری فنی در رشته‌‎های اصلی ساختمان که موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته‌های اصلی همسان با رشته کارشناسی شده‌اند، می‌توانند با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت دریافت نمایند و برای دارندگان این ترتیبات در رشته‌های معماری و عمران صلاحیت اجرا نیز تعلق می‌گیرد.

صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی و تعیین کد (شماره) رشته و حدود صلاحیت برای دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته وفق جدول زیر مورد تایید می‌باشد

 

عنوان مدرک تحصیلی کارشناسی ناپیوسه عنوان مدرک تحصیلی کاردانی کد رشته حدود صلاحیت پروانه اشتغال به کار
کارشناسی ناپیوسته در رشته‌های ساختمان با عناوین مندرج در ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و یا در رشته‌های هم ارز با آنها کاردانی در رشته‌های اصلی رشته مقطع کارشناسی اصلی حدود صلاحیت رشته اصلی
کاردانی در رشته‌های مرتبط با رشته مقطع کارشناسی مرتبط حدود صلاحیت طراحی حداکثر پایه ۲ و نظارت بدون محدودیت
کاردانی در سایر رشته‌های هفتگانه ساختمان مرتبط حدود صلاحیت نظارت
کاردانی در رشته‌های غیرمرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان صدور پروانه اشتغال به کار امکان‌پذیر نمی‌باشد
کارشناسی ناپیوسته با عناوین تکنولوژی و یا علمی کاربردی در رشته‌های اصلی و یا رشته‌های هم ارز با آنها کاردانی در رشته‌های مرتبط و یا اصلی رشته مقطع کارشناسی مرتبط حدود صلاحیت طراحی حداکثر تا پایه ۲ و نظارت بدون محدودیت
کاردانی در سایر رشته‌های هفتگانه مرتبط حدود صلاحیت نظارت
کاردانی در رشته‌های غیرمرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان صدور پروانه اشتغال به کار امکان‌پذیر نمی‌باشد

جدول کاردانی (۱)

رشته کد پروانه رشته موضوع پروانه نوع پروانه عناوین مدارک تحصیلی کاردانها فنی ساختمان
اصلی مرتبط
معماری ۱۰۰ معماری * معماری نقشه کشی معماری – معماری
۱۱۰ مرتبط با معماری * دبیر فنی معماری / معلم فنی معماری / معادل کاردانی معماری / معماری – ساختمان / معماری – معماری داخلی / معماری سنتی /  معماری اسلامی / معماری – نقشه کشی ساختمان / معماری – مرمت و احیای بناهای تاریخی معماری / حفاظت و مرمت بناهای تاریخی

 

شهرسازی ۲۰۰ شهرسازی * کاردانی شهرسازی
عمران ۳۰۰ عمران * عمران / ساختمان / کارهای عمومی ساختمان / راه و ساختمان / اجرای ساختمان‌های  بتنی / پیش ساخته‌ها / امور پیمان‌ها / ساختمان‌های فلزی / ساختمان‌های فولادی / پل سازی و ابنیه فنی ساختمان سازی / مرمت و نگهداری ساختمان
۳۱۰ مرتبط با عمران * دبیر فنی عمران / معلم فنی عمران / معادل کاردانی عمران / عمران – خط و ابنیه / عمران – تاسیسات آبی / عمران – ساختمان‌های آبی / عمران – سازه های دریایی / عمران – راهسازی / زیر سازی راه / روسازی راه / راهداری / عمران – روستایی /

کاردانی فنی آزمایشگاهی عمران / کاردانی فنی عمران شهری

تاسیسات مکانیکی  ساختمان ۴۰۰ تاسیسات مکانیکی ساختمان * مکانیک /  تاسیسات حرارتی و برودتی / تاسیسات – ترید / تاسیسات – حرارت مرکزی و تهویه مطبوع / مکانیک – وسایل بهداشتی و گاز رسانی / مکانیک – آبرسانی و گاز رسانی
۴۱۰ مرتبط با تاسیسات مکانیکی ساختمان * دبیری فنی مکانیک / معلم فنی مکانیک / معادل کاردانی مکانیک / مکانیک – تاسیسات حرارتی نیروگاه‌ها / مکانیک صنایع – تاسیسات عمومی صنایع
تاسیسات برقی ساختمان ۵۰۰ تاسیسات برقی ساختمان * تاسیسات الکتریکی / برق – قدرت / الکترونیک / الکتروتکنیک / برق  ماشین های الکتریکی / الکترونیک عمومی / الکتروتکنیک برقی صنعتی
۵۱۰ مرتبط با تاسیسات برقی ساختمان * دبیر فنی برق / معلم فنی برق / معادل کاردانی برق / برق  مخابرات / برق – الکترونیک و ابزار دقیق / الکترونیک و مخابرات دریایی
نقشه‌‌برداری ۶۰۰ نقشه‌‌برداری * نقشه برداری / نقشه برداری – کارتوگرافی / عمران – نقشه‌برداری / عمران – ژئو دزی / عمران – فتوگرامتری
۶۱۰ مرتبط با نقشه‌‌برداری * دبیر فنی نقشه برداری / معلم فنی نقشه‌برداری/ معادلی کاردانی نقشه برداری
ترافیک ترافیک *  حمل و نقل / راه و ترابری

کارشناسی پیوسته

۱.به استناد ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۷۴، رشته‌های اصلی مهندسی شامل معماری، عمران، تأسیسات مکانیکی، تأسیسات برقی، شهرسازی، نقشه‌برداری و ترافیک می‌باشد و مطابق تبصره ۱ ماده ۷ قانون مذکور رشته‌های مرتبط با مهندسی ساختمان به رشته‌هایی اطلاق می‌شود که عنوان آنها با رشته‌های اصلی یاد شده در ماده ۶ متفاوت بوده ولی محتوای علمی و آموزشی آنها با رشته‌های اصلی بیش از ۷۰ % در ارتباط باشد که تعیین حدود صلاحیت حرفه‌ای دارندگان اینگونه مدارك تحصیلی دانشگاهی مرتبط با مهندسی ساختمان و عناوین این رشته‌ها به استناد تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان توسط کمیسیونی متشکل از نمایندگان وزیر راه و شهرسازی، وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری و رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان تعیین و به تصویب وزیر راه و شهرسازی می‌رسد.

۲-اشخاصی که قبل از مصوبات کمیسیون هم ارزی رشته‌ها ابلاغی به شماره ۲۷۸۸۲/۴۳۰ مورخ ۱۳۹۵/۵/۲۵، مطابق ضوابط و بخشنامه‌های زمان مربوط در آزمون ورود به حرفه قبول شده یا موفق به اخذ پروانه اشتغال به کار گردیده‌اند، پس از انطباق با آخرین ابلاغیه مصوبات این کمیسیون قبل از تاریخ ۱۳۹۴/۵/۲۵، می‌توانند با رعایت سایر مقررات مربوط در قانون  و آیین‌نامه اجرایی آن نسبت به ارتقاء پایه پروانه اشتغال با همان شرایط، اقدام نمایند

۳-اطلاق رشته‌های مهندسی منوط به داشتن پایه تحصیلات کارشناسی پیوسته یا مدارک پیوسته بالاتر در یکی از رشته‌های اصلی یا مرتبط، مطابق با مواد  ۶ و ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان می‌باشد. در بندهای این بخشنامه منظور از دارندگان مدارک تحصیلی در زمینه رشته اشخاصی حقیقی است که به استناد آن مدرک تحصیلی می‌توانند در رشته موضوع، بخشنامه پروانه اشتغال به کار با شماره اصلی یا مرتبط اخذ نمایند.

۴-دارندگان مدارک تحصیلی در رشته‌های دبیری فنی پیوسته در رشته‌های اصلی در صورت اخذ مدرک کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته اصلی همسان و منطبق با مدرک کارشناسی رشته مربوط طبق جدول پیوست شماره (۲) پس از سپری شدن سنوات قانونی لازم از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی ارشد، می‌توانند با رعایت سایر شرایط الزامی، پروانه اشتغال به کار همانند دارندگان مدرک تحصیلی در رشته اصلی، دریافت نمایند.

۵- سنوات تحصیلی دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی مرتبط با رشته‌های هفتگانه ساختمان، در صورت اخذ مدرك کارشناسی ارشد که بتوانند با آن صلاحیت طراحی یا محاسبات دریافت نمایند، از زمان اخذ مدرك جدید محاسبه می‌گردد

۶-نحوه بررسی و تعیین وضعیت مدارك تحصیلی فارغ‌التحصیل از دانشگاه‌های جامع علمی کاربردی همانند دارندگان مدارك کارشناسی علمی -کاربردی رشته‌های اصلی از دانشگاه‌های مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری می‌باشد.

۷-دریافت صلاحیت اجرا برای کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته‌های عمران و معماری (حداکثر تا همان پایه نظارت) پس ازقبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین‌نامه اجرایی، شیوه نامه‌ها وبخشنامه‌های جاری آن بلامانع می‌باشد.

۸-تصدی برخی وظایف در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان از قبیل عضویت در هیات مدیره مستلزم داشتن مدرك تحصیلی در رشته‌های اصلی می‌باشد.

(جدول ۲ کارشناسی) صلاحیت برای صدور پروانه اشتغال به کار (اصلی-مرتبط) یا مرتبط طبق مدارک تحصیلی دانشگاهی

رشته کد پروانه رشته موضوع پروانه نوع پروانه عناوین مدارک تحصیلی کاردانها فنی ساختمان
اصلی مرتبط
عمران ۳۰۰ عمران * مهندسی یا کارشناسی عمران -مهندسی یا کارشناسی سازه

-مهندسی با کارشناسی ساختمان – مهندسی یا کارشناسی راه و ساختمان و ساختمان‌سازی

۳۱۰ مرتبط با عمران * مهندسی تکنولوژی (عمران یا ساختمان) -علمی کاربردی (عمران یا ساختمان) -مهندسی فن آوری (عمران یا ساختمان) مهندسی فن آوری عمران – ساختمانسازی

 

مهندسی با کارشناسی عمران روستایی، عمران خاک و عمران راه
دبیری فنی عمران
مهندسی و یا کارشناسی (عمران – آب یا عمران ساختمان‌های آبی)
معادل لیسانس مهندسی (عمران – عمران) – مهندسی عملی (عمران یا ساختمان )
مهندسی اجرایی عمران
نقشه برداری ۶۰۰ مهندسی نقشه برداری * مهندسی نقشه برداری
۶۱۰ مرتبط مهندسی نقشه برداری * تکنولوژی نقشه برداری – علمی کاربردی نقشه برداری
معادل لیسانس مهندسی نقشه برداری
ترافیک ۷۰۰ مهندسی ترافیک * – ترافیک – برنامه ریزی حمل و نقل -راه و ترابری -راهسازی  –راهداری
۷۱۰ مرتبط با مهندسی ترافیک * تکنولوژی (ترافیک یا حمل و نقل یا راه و ترابری یاراهسازی یا راهداری) – علمي کاربردی (ترافیک یا حمل و نقل با راه و ترابری پاراهسازی یا راهداری- فن آوری (ترافیک یا حمل و نقل یا راه و ترابری یاراهسازی یا راهداری )
معادل کارشناسی و مهندسی ترافیک یا حمل و نقل یا راه و ترابری یا راهسازی یا راهداری )
تاسیسات مکانیکی ۴۰۰ مهندسی تاسیسات مکانیکی * مکانیک – حرارتی و سیالات / مکانیک –سیالات/ لکترومکانیک گرایش مکانیک قبل از سال ۶۰ / مکانیک قبل از سال ۶۰ /تاسیسات حرارتی /تاسیسات حرارتی و برودتي/ تاسیسات تهویه و تبرید/ تاسیسات تهویه مطبوع
۴۱۰ مرتبط با تاسیسات مکانیکی ساختمان * تکنولوژی ( مکانیک – حرارت و سیالات یا مکانیک – جامدات یا مکانیک – طراحی جامدات یا تاسیسات حرارتی و برودتی یا تاسیسات حرارتی یا تاسیسات تهريه و تبرید با تأسیسات تبرید و سردخانه) /علمی کاربردی ( مکانیک – حرارت و سیالات یا تاسیسات حرارتی و برودتی یا تاسیسات حرارتی یا تاسیسات تهویه و تبرید یا تاسیسات تبرید و سردخانه یا مکانیک – جامدات یا مکانیک – طراحی جامدات ) /فن آوری (مکانیک – حرارت و سیالات یا مکانیک – سیالات با تاسیسات حرارتی و برودتی یا تاسیسات حرارتی یا تاسیسات تهویه و تبرید یا مکانیک-جامدات یا مکانیک – طراحی جامدات یا تاسیسات تبرید و سردخانه )
مکانیک – طراحی جامدات / مهندسی مکانیک (کاربردی) /تکنولوژی مکانیک / مکانیک – طراحی ماشین‌ها /تأسیسات مکانیک – سردخانه /مکانیک- ماشین‌های حرارتی / مکانیک (مکانیک ماشین‌ها)
 دبیری فنی مکانیک – حرارت / دبیری فنی – جامدات
مهندس عملی مکانیک
معادل کارشناسی مکانیک- حرارت و سیالات
تاسیسات برقی ۵۰۰ مهندسی تاسیسات برقی ساختمان * کارشناسی برق – الکترونیک /کارشناسی الکترونیک /کارشناسی برق – شبکه های انتقال و توزیع
۵۱۰ مرتبط با تاسیسات برقی ساختمان * تکنولوژی ( برق – قدرت یا برق – الکترونیک یا برق – شبکه‌های انتقال و توزیع یا برق – کنترل و ابزار دقیق یا برق – کنترل با برق – مخابرات ) / علمی کاربردی ( برق – قدرت یا برق – الکترونیک یا برق – شبکه های انتقال و توزیع یا برق – کنترل و ابزار دقیق یا برق – کنترل ) / فن آوری (برق – قدرت یا برق – الکترونیک یا برق شبکه های انتقال و توزیع یا برق – کنترل و ابزار دقیق یا برق – کنترل ) / کاربردی (برق – قدرت یا برق – الکترونیک یا برق شبکه های انتقال و توزیع یا برق – کنترل بر ابزار دقيق با برق – کنترل ) / برق (کاربردی) خارج کشور
برق – مخابرات / برق – کنترل / برق – کنترل و ابزار دقیق / برق – الکترونیک و مخابرات دریایی / تکنولوژی برفی خارج از کشور
دبیری فنی برق – قدرت/ دبیری فنی برق – الکترونیک
معادل برق – قدرت / معادل برق-الکترونیک
معماری ۶۱ مهندسی معماری * معماری
۱۱۰ مرتبط با مهندسی معماری * علمی کاربردی معماری/ تکنولوژی معماری / فن آوری معماری

 

فن آوری معماری – طراحی و نوسازی بافتهای فرسوده، /مرمت و احیای بنا های تاریخی

 

طراحی معماری داخلی / طراحی معماری درونی / طراحی معماری بیرونی / دبير فنی معماری
شهرسازی ۲۰۰ شهرسازی *  شهرسازی
شهرسازی-طراحی شهری * شهرسازی-طراحی شهری
شهرسازی-برنامه ریزی شهری * شهرسازی – برنامه ریزی شهری و برنامه ریزی شهری و منطقه ای /شهرسازی طراحی و برنامه ریزی شهری و منطقه ای / شهرسازی – برنامه ریزی منطقه ای
۲۱۰ مرتبط با شهرسازی * شهرسازی – مدیریت شهری

 

معماری منظر

 

شهرسازی – کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط یا محیط زیست
معادل کارشناسی شهرسازی (طراحی شهری یا برنامه ریزی شهری و منطقه ای

کارشناسی ارشد

۱-به دارندگان مدرك کارشناسی ارشد در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان که با مدرك کارشناسی خود نمی‌توانند پروانه اشتغال به کار در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان دریافت نمایند، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۲-وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری، دریافت پروانه /۲/ ۲۲ مورخ ۱۳ / ۲۰. به استناد نامه شماره ۲۶۳۶ اشتغال به کار مهندسی در رشته‌های مرتبط با شهرسازی برای دارندگان مدرك کارشناسی ارشد در هر یک از گرایش‌های مرتبط با شهرسازی با مدرك کارشناسی در رشته معماری بلامانع می‌باشد.

۳-دانش آموختگانی که با هرکدام از مدارك کارشناسی در زمینه رشته‌های عمران، شهرسازی، معماری، جامعه شناسی، جغرافیا، اقتصاد و رشته عمران- نقشه‌برداری وارد مقطع کارشناسی ارشد شهرسازی- برنامه ریزی شهری می‌شوند می‌توانند پس از گذرانیدن دروس جبرانی مندرج در بخشنامه‌های کمیسیون هم ارزی رشته‌ها، پروانه اشتغال به کار شهرسازی – برنامه ریزی شهری دریافت نمایند.

۴-دریافت پروانه اشتغال به کار طراحی شهری فقط برای دارندگان مدرك تحصیلی کارشناسی ارشد طراحی شهری با کارشناسی در زمینه رشته‌های معماری و شهرسازی بلامانع می‌باشد.

۵-اشخاصی که دارای مدرك تحصیلی کارشناسی در گرایش‌های رشته عمران (که بتوانند با آن پروانه اشتغال بکار مهندسی در زمینه رشته عمران دریافت نمایند ) یا رشته عمران- نقشه‌برداری باشند و مدرك کارشناسی ارشد در رشته راه و ترابری یا حمل و نقل نیز دریافت نمایند، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی رشته ترافیک را به عنوان صلاحیت دوم دریافت نمایند.

۶-از آنجائیکه به دارندگان مدارك تحصیلی از سازمان امور اداری و استخدامی کشور با توجه به عدم تایید اینگونه مدارك توسط وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، پروانه اشتغال به کار مهندسی تعلق نمی‌گیرد، لذا در صورت اخذ مدارك مورد تایید وزارت مذکور در مقاطع بالاتر نیز امکان دریافت پروانه، برای نامبردگان وجود ندارد.

۸-دریافت صلاحیت اجرا براي کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته‌های عمران و معماری (حداکثر تا همان پایه نظارت) پس از قبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین‌نامه اجرایی ،شیوه‌نامه‌ها و بخشنامه‌های جاری آن بلامانع می‌باشد.

۹-تصدي برخی وظایف در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان از قبیل عضویت در هیات مدیره مستلزم داشتن مدرك تحصیلی در رشته‌های اصلی می‌باشد.

۱۰-به دارندگان مدرک کارشناسی ارشد در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان که با مدرک کارشناسی خود نمی‌توانند پروانه اشتغال به کار در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان دریافت نمایند، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد .

۱۱-به دارندگان مدرک کارشناسی ارشد در زمینه رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان که با مدرک کارشناسی خود نمی‌تواند پروانه اشتغال در زمینه رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان دریافت نمایند، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۲-صدور پروانه اشتغال به کار با کد اصلی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد رشته‌های اصلی که با ارائه مدرک کارشناسی خود می‌توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با صلاحیت طراحی و نظارت ( بدون محدودیت ) دریافت نمایند، بلامانع می‌باشد.

۱۳-تمدید پروانه اشتغال به کار برای افرادی که از قبل و به استناد مدرک کارشناسی ارشد پروانه دریافت کرده‌اند با همان کد و درهمان پایه قبلی، بالامانع می‌باشد، لازم به ذکر است ارتقا پایه پروانه اشتغال مطابق با ضوابط جدید می‌باشد.

 

فهرست عناوین رشته های کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته های اصلی هفتگانه مهندسی ساختمان، تایید شده توسط کمیسیون هم ارزی تبصره ۲ ماده ۷ قانون، ضمیمه می‌گردد.

 

جدول شماره ۳

عنوان رشته اصلی عنوان مدارک دانشگاهی منطبق با رشته اصلی
معماری ۱- کارشناسی ارشد پیوسته معماری

۲- مهندسی یا کارشناسی پیوسته معماری

۳- کارشناسی ارشد ناپیوسته معماری با کارشناسی مرتبط با معماری

۴- مهندسی ساختمان (معماری و تزئینات داخلی)(دانش آموختگان قبل سال ۱۳۵۲ دانشگاه علم و صنعت ایران).

۵-مهندسی معماری و تزئینات (دانش آموختگان قبل از سال ۱۳۵۳ دانشگاه علم و صنعت ایران)

عمران ۱- کارشناسی ارشد پیوسته راه و ساختمان

۲- مهندسی با کارشناسی پیوسته عمران، عمران – عمران، عمران- سازه، عمران – ساختمان، سازه، ساختمان، راه و ساختمان

۳- مهندسی یا کارشناسی پیوسته ساختمان سازی (مهندس عملی، دانش آموختگان بعد از بهمن ۱۳۷۵ دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی)

تاسیسات مکانیکی -مهندسی یا کارشناسی پیوسته مکانیک (بدون گرایش)

۲-مهندسی یا کارشناسی پیوسته تهویه و تبرید، مکانیک – تاسیسات حرارتی، مکانیک سیالات، تاسیسات حرارتی و برودتی، حرارت و برودتی، حرارت و سیالات، تاسیسات حرارتی، مکانیک حرارت و سیالات، حرارت مرکزی و تهویه مطبوع، تاسیسات تهویه مطبوع.

۳- مهندسی یا کارشناسی پیوسته الکترومانیک (مکانیک) دانش آموختگان قبل از سال ۱۳۶۰

تاسیسات برقی ۱-مهندسی یا کارشناسی پیوسته برق (بدون گرایش)

۲-مهندسی یا کارشناسی پیوسته برق – قدرت، قدرت، الکترونیک، الکتروتکنیک، برق و الکترونیک، برق – الکترونیک، برق- شبکه های انتقال و توزیع

۳- مهندسی یا کارشناسی پیوسته الکترومکانیک (برق) دانش آموختگان قبل از سال ۱۳۶۰

شهرسازی ۱- کارشناسی پیوسته شهرسازی

۲- کارشناسی پیوسته شهرسازی – طراحی شهری

۳-کارشناسی پیوسته شهرسازی – برنامه ریزی شهری و منطقه ای، شهرسازی – طراحی و برنامه ریزی شهری و منطقه ای، شهرسازی – برنامه ریزی شهری.

۴- کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته شهرسازی با مدرک کارشناسی اصلی یا مرتیط با معماری یا شهرسازی

۵- کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته طراحی شهری با مدرک کارشناسی اصلی یا مرتبط با معماری یا شهرسازی

۶-کارشناسی ارشد ناپیوسته برنامه ریزی شهری، شهرسازی – برنامه ریزی شهری و منطقه ای، شهرسازی – طراحی و برنامه ریزی شهری و منطقه ای، شهرسازی – برنامه ریزی شهری، با کارشناسی اصلی یا مرتبط با شهرسازی با معماری یا عمران

نقشه‌برداری ۱- مهندسی یا کارشناسی پیوسته عمران – نقشه‌برداری

۲- مهندسی یا کارشناسی پیوسته نقشه‌برداری

۳- کارشناسی ارشد ناپیوسته نقشه‌برداری (گرایش‌های فتوگرامتری و ژئودزی) با کارشناسی ناپیوسته علمی – کاربردی یا تکنولوژی نقشه‌برداری و کاردانی در رشته نقشه‌برداری.

ترافیک ۱- کارشناسی پیوسته ترافیک

۲- کارشناسی پیوسته برنامه ریزی حمل و نقل، حمل و نقل، حمل و نقل و ترافیک

۳- کارشناسی راه ترابری، راهسازی، راهداری

۴-کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته های اصلی ترافیک با کارشناسی عمران – نقشه برداری.

۵- کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته های اصلی ترافیک با کارشناسی در رشته اصلی یا مرتبط با عمران

کمیسیون هم ارزی عمران

۱-فارغ‌التحصیلان کارشناسی رشته مهندسی علمی – کاربردی عمران – تأسیسات آبی (یا ساختمان‌های آبی ) از دانشگاه شهید عباسپور در صورت ارائه مدرک تحصیلی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می‌توانند پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران دریافت نمایند.

۲-به فارغ‌التحصیلان دوره کارشناسی ناپیوسته عمران – عمران ( بورسیه جهادسازندگی ) از دانشگاه صنعتی امیر کبیر با ارزشیابی معادل کارشناسی عمران، پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

۴- به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در رشته عمران و یا ساختمان و کارشناسی ناپیوسته مهندسی تکنولوژی ساختمان و یا عمران فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران تعلق می‌گیرد.

۵-به فارغ‌التحصیلان کارشناسی مهندسی عمران – راهداری از دانشگاه علم و صنعت ایران پروانه اشتغال به کار در رشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت فقط نظارت در پایه ۳ تعلق می‌گیرد.

۶-به فارغ‌التحصیلان کارشناسی عمران روستایی فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران با حدود صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

۷-صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با عمران برای فارغ‌التحصیلان رشته علمی – کاربردی ساختمان و یا عمران بلامانع می‌باشد.

۸-به فارغ التحصیلان علمی – کاربردی ساختمان و یا عمران فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران تعلق می‌گیرد.

۹-به فارغ التحصیلان کارشناسی عمران اجرایی فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران با حدود صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد

۱۰-صدور پروانه اشتغال به کار شهر سازی – برنامه ریزی شهری دارندگان مدرک تحصیلی عمران – نقشه برداری با کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری در صورت گذرانیدن واحدهای ذکر شده برای رشته عمران، بلامانع می‌باشد.

۱۱-صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با عمران برای به فارغ‌التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در رشته‌های عمران و یا ساختمان بلامانع می‌باشد.

۱۲-به فارغ التحصیلان رشته تکنولوژی و آبادانی روستا از مؤسسه آبادانی و توسعه روستاها و یا دانشگاه شهید بهشتی فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران با حدود صلاحیت نظارت حداکثر تا پایه سه تعلق می‌گیرد.

۱۳-فارغ التحصیلان رشته خط و ابنیه و یا خط و سازه‌های ریلی از دانشگاه علم و صنعت ایران می‌توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با عمران با حدود صلاحیت نظارت حداکثر پایه سه بدون امکان ارتقاء، دریافت نماید.

۱۴-به فارغ‌التحصیلان رشته کارشناسی عمران – راه، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا بدون محدودیت و محاسبات، حداکثر تا پایه سه تعلق می‌گیرد.

۱۵-به فارغ التحصیلان کارشناسی آبادانی و توسعه روستاها و کارشناسی مدیریت پروژه و کارشناسی خط و ابنیه که با مدرک کارشناسی پروانه مرتبط با مهندسی عمران با صلاحیت محدود ( فقط نظارت در حد پایه ۳ ) تعلق می‌گیرد، در صورت اخذ مدرک کارشناسی ارشد سازه و زلزله فقط می توانند نسبت به ارتقاء پایه صلاحیت نظارت خود اقدام نمایند.

۱۶-به فارغ التحصیلان رشته مدیریت و آبادانی روستا هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی عمران و اصلی یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۷-به فارغ التحصیلان رشته مدیریت و آبادانی روستا و رشته مهندسی مدیریت پروژه، پروانه اشتغال به کار مهندسی عمران اعمم از اصلی یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد

۱۸-به رشته‌های مهندسی عمران خاک پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت، اجرا و محاسبات بدون محدودیت تعلق می‌گیرد

۱۹-صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحيت فقط نظارت حداکثر پایه ۳ برای فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مدیریت پروژه بلامانع است.

۲۰-به فارغ التحصیلان رشته عمران – خاک پروانه اشتغال به کار با کد اصلی تعلق می‌گیرد.

۲۱-صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی نقشه‌برداری برای دارندگان مدرک تحصیلی علمی – کاربردی نقشه‌برداری و یا مهندسی تکنولوژی نقشه‌برداری بلامانع است.

۲۲-دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی در رشته عمران – عمران و کارشناسی ارشد در رشته ترافیک یا راه و ترابری و یا برنامه‌ریزی حمل و نقل می‌توانند علاوه بر پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته عمران، صلاحیت رشته ترافیک با درج در ظهر پروانه خود دریافت نمایند.

۲۳-به طور کلی، فارغ‌التحصیلان کارشناسی ناپیوسته می‌توانند در صورت داشتن مدرک کاردانی قبل از ورود به مقطع کارشناسی، در آزمون نظام مهندسی عمران شرکت کنند و پروانه فعالیت حرفه‌ای خود را دریافت کنند.

۲۴-دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی عمران- آب و فاضلاب، عمران – سد و شبکه، جریه راه آهن و شیمی صنایع گاز، به عنوان رشته و محتوای علمی آموزشی، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان تعلق نمی‌گیرد.

۲۵-فارغ‌التحصیلان کارشناسی مهندسی اجرایی عمران، فقط می‌توانند در رشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا، پروانه اشتغال به کار دریافت کنند.

۲۶-فارغ‌التحصیلان رشته کارشناسی عمران- راه، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا بدون محدودیت و محاسبات، حداکثر تا پایه سه تعلق بگیرند.

۲۷-به دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد در هر یک از گرایش‌های عمران که مدرک کارشناسی آنها در رشته عمران یا مرتبط با آن نباشد، با توجه به عدم ارتباط بیش از ۷۰٪ محتوای علمی و آموزشی آنها با رشته اصلی کارشناسی مهندسی عمران هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته‌های اصلی یا مرتبط با عمران تعلق نمی‌گیرد.

۲۸-دریافت صلاحیت اجرا براي کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته‌های عمران و معماری (حداکثر تا همان پایه نظارت) پس از قبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین‌نامه اجرایی ،شیوه‌نامه‌ها و بخشنامه‌های جاری آن بلامانع می‌باشد.

۲۹-دانش آموختگانی که با هرکدام از مدارك کارشناسی در زمینه رشته‌های عمران، شهرسازی، معماری، جامعه شناسی، جغرافیا، اقتصاد و رشته عمران- نقشه‌برداری وارد مقطع کارشناسی ارشد شهرسازی- برنامه ریزی شهری می‌شوند می‌توانند پس از گذرانیدن دروس جبرانی مندرج در بخشنامه‌های کمیسیون هم ارزی رشته‌ها، پروانه اشتغال به کار شهرسازی – برنامه ریزی شهری دریافت نمایند.

۳۰-به فارغ‌التحصیلان رشته کارشناسی ناپیوسته عمران تکنولوژی، علمی کاربردی و….)، در صورتیکه حداقل یک درس و حداکثر سه درس از دروس طراحی معماری، تاسیسات مکانیکی و برقی، اصول مبانی شهرسازی را نگذرانیده باشند، پروانه مرتبط با صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و محاسبات حداکثر تا پایه ۳ تعلق می‌گیرد

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته‌ها

جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی عمران

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ ریاضی عمومی ۱ ۱۵ سازه‌های بتن آرمه ۲
۲ ریاضی عمومی ۲ ۱۶ پروژه بتن آرمه
۳ معادلات دیفرانسیل ۱۷ سازه‌های فولادی ۱
۴ رسم فنی و نقشه کشی ساختمان ۱۸ سازه‌های فولادی ۲
۵ نقشه برداری و عملیات ۱۹ پروژه سازه‌های فولادی
۶ مصالح ساختمانی و آزمایشگاه ۲۰ زمین شناسی مهندسی
۷ تکنولوژی بتن و آزمایشگاه ۲۱ مکانیک خاک 

 

۸ اصول و مبانی معماری و شهرسازی ۲۲ آزمایشگاه مکانیک خاک
۹ استاتیک ۲۳ مهندسی پی
۱۰ دینامیک ۲۴ روشهای اجرایی ساختمان
۱۱ مقاومت مصالح ۲۵ متره و برآورد پروژه
۱۲ تحلیل سازه ها ۱ ۲۶ طراحی معماری
۱۳ تحلیل سازه ها ۲ ۲۷ تأسیسات مکانیکی و برقی
۱۴ سازه های بتن آرمه ۱ ۲۸ بارگذاری
۲۹ اصول مهندسی زلزله

کمیسیون هم ارزی معماری شهرسازی

۱-به استناد رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در دادنامه ۵۹۴ الی ۶۶۳ مورخ ۱۳۹۵/۹/۲، مندرج در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی مورخ ۱۳۹۵/۱۰/۶، امکان صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی از زمان صدور رای هیات عمومی یاد شده ) (۱۳۹۵/۹/۲)، برای فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته شهرسازی برنامه‌ریزی شهری که دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشته‌های جغرافیا جامعه شناسی علوم اجتماعی و اقتصاد باشند وجود ندارد.

۲-صدور پروانه اشتغال به کار رشته شهرسازی برای دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی در زمینه رشته های عمران، معماری و شهرسازی با کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط در قانون یاد شده و آیین‌نامه اجرایی آن، بلامانع است.

۳-با توجه به اینکه رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، مشمول، بدو، تصویب و عطف به ماسبق نمی‌باشد، لذا تمدید و ارتقاء پایه پروانه اشتغال به کار اشخاصی که قبل از تاریخ مذکور و مطابق بخشنامه شماره ۶۸۶۹۳/۴۳۰ مورخ ۱۳۹۱/۱۱/۴ پروانه اشتغال به کار دریافت نموده‌اند با رعایت سایر مقررات مربوط در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین نامه اجرایی آن، بلامانع است.

۴-صدور پروانه اشتغال به کار شهرسازی – برنامه ریزی شهری برای دارندگان مدرک تحصیلی عمران – نقشه برداری با کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری بلامانع می باشد.

۵-دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته شهرسازی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد شهرسازی با گرایش طراحی شهری فقط با مدرک کارشناسی در زمینه رشته معماری یا شهرسازی امکان پذیر می‌باشد.

۶-فارغ التحصیلان رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی شهرسازی و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۷-ارتقاء پایه دارندگان پروانه اشتغال به کار شهرسازی – برنامه ریزی شهری، با مدرک تحصیلی کارشناسی جغرافیا، اقتصاد، علوم اجتماعی، در صورتیکه در سنوات گذشته و به استناد مدرک کارشناسی ارشد پروانه دریافت نموده‌اند تنها در صورت گذرانیدن دروس مشخص شده در بند ۲۶ امکان پذیر می‌باشد

۸-رشته طراحی و برنامه ریزی شهری و همچنین رشته برنامه ریزی منطقه‌ای با رشته برنامه ریزی شهری مطابقت دارد.

۹-به دارندگان مدرک کارشناسی مهندسی فضای سبز از دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان تعلق نمی‌گیرد

۱۰-به دارندگان مدارک تحصیلی مرتبط با معماری با کارشناسی ارشد مهندسی معماری، کد اصلی معماری تعلق می‌گیرد.

۱۱-در اجرای رای هیات عمومی محترم دیوان عدالت اداری در دادنامه شماره ۵۹۴ الی ۶۶۳ مورخ ۰۲/۰۹/۱۳۹۵ صدور پروانه اشتغال به کار رشته شهرسازی برای دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی مهندسی عمران، معماری و شهرسازی با کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط در قانون یاد شده و آیین نامه اجرایی آن، بلامانع است. این مصوبه جایگزین بند ۲۶ مصوبه کمیسیون مذکور ابلاغی به شماره ۴۳۰/ ۶۸۶۹۳ مورخ ۰۱/۱۱/۱۳۹۱ شده است.

۱۲-رشته کارشناسی فن آوری معماری و اماکن ورزشی، مرتبط با مهندسی معماری می‌باشد.

۱۳-فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته شهرسازی – برنامه ریزی شهری که دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشته‌های شهرسازی، معماری، عمران، جغرافيا، جامعه شناسی ( علوم اجتماعی ) و اقتصاد باشند، در صورت گذرانیدن حداقل دروس الزامی پیش نیاز مطابق جدول پیوست بخشنامه شماره ۹۰/۴۳۰/۸۶۵۵۳۸ مورخ ۲۱/۹/۹۰، می‌توانند پروانه اشتغال به کار شهرسازی دریافت نمایند.

تبصره: چنانچه اشخاص مذکور طی دوران تحصیل موفق به گذرانیدن این دروس نشده باشند، می‌توانند نسبت به گذراندن دروس کسری در یکی از دانشگاه‌های علم و صنعت ایران، تهران، شهید بهشتی، تربیت مدرس تهران، تبریز، شیراز، اصفهان و فردوسی مشهد و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات اقدام نمایند.

۱۴-در خصوص بررسی و تعیین وضعیت صدور پروانه اشتغال به کار فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته معماری، محتوای آموزشی دروس ذیل یکسان می‌باشد :

– هندسه کاربردی= هندسه مناظر و مزایا = هندسه ترسیمی پرسپکتیو = هندسه ۱

– بیان معماری  = درک و بیان = تمرین‌های معماری

– ریاضیات و آمار =  ریاضی ۱ و ۲

– تاسیسات الکترونیکی و نور و صدا = تنظیم شرایط محیطی ۱

– تاسیسات مکانیکی = تنظیم شرایط محیطی ۲

– مقاومت مصالح و سازه‌های فلزی = سازه‌های فلزی

– متره و برآورد  =  برآورد

– مقدمات طراحی معماری ۱ و ۲  =  آشنایی با طراحی معماری ۱ و ۲  =  ساخت و ارائه ۱ و ۲  =  درک و بیان۱ و ۲

– مصالح ساختمانی  =  شناخت مواد و مصالح

–  ساختمان ۱و ۲ = عناصر جزئیات ۱و۲

– طرح فنی = طرح فنی ساختمان

ضمنا در صورتیکه دانشگاه مرجع صدور مدرک تحصیلی، نامه‌ای مبنی بر مطابقت محتوای دروس گذرانیده شده با دروس مصوب در کمسیون هم ارزی رشته معماری صادر نماید، پس از تایید در کمسیون مذکور ملاک عمل می‌باشد.

 

۱۵-چنانچه دارندگان مدارک تحصیلی ناپیوسته تکنولوژی و یا علمی – کاربردی در رشته‌های اصلی کلیه واحدهای مندرج در جدول ریز نمرات مصوت کمیسیون هم ارزی را در رشته خود به صورت کامل گذرانیده باشند ( تصویر پیوست‌های شماره ۱ تا ۵)، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی و یا محاسبات حداکثر تا پایه ۲ دریافت نمایند. لازم به ذکر است منظور از واحدهای گذرانیده شده در طول زمان تحصیل، تنها واحدهای اصلی آن رشته می‌باشد و واحدهای بدون اثر، قابل قبول نمی‌باشد. تذکر : مطابق بخشنامه شماره ۴۰۰/د/۶۸۰  مورخ ۲۸/۴/۹۰  فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته علمی – کاربردی معماری که دارای مدرک کاردانی در رشته اصلی معماری می‌باشند، در صورتیکه کلیه واحدهای مندرج در جدول رشته معماری را گذرانیده باشند، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت و طراحی برحسب سنوات دریافت نمایند.

۱۶-دریافت صلاحیت اجرا برای کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته‌های عمران و معماری (حداکثر تا همان پایه نظارت) پس ازقبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین نامه اجرایی، شیوه‌نامه‌ها

۱۷-دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته شهرسازی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد شهرسازی با گرایش طراحی شهری فقط با مدرک کارشناسی در رشته معماری یا شهرسازی امکان پذیر می‌باشد.

۱۸-رشته طراحی و برنامه‌ریزی شهری و همچنین رشته برنامه‌ریزی منطقه‌ای با رشته برنامه‌ریزی شهری مطابقت دارد.

۱۹-صدور پروانه اشتغال به کار مرتبط با معماری برای فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته علمی – کاربردی معماری و مهندسی تکنولوژی معماری و کارشناسی ناپیوسته معماری از دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بلامانع می‌باشد.

۲۰-به فارغ التحصیلان کارشناسی مدیریت شهری هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته‌های اصلی یا مرتبط با معماری تعلق نمی‌گیرد.

۲۱-وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری، دریافت پروانه /۲/ ۲۲ مورخ ۱۳ / ۲۰. به استناد نامه شماره ۲۶۳۶ اشتغال به کار مهندسی در رشته‌های مرتبط با شهرسازی برای دارندگان مدرك کارشناسی ارشد در هر یک از گرایش‌های مرتبط با شهرسازی با مدرك کارشناسی در رشته معماری بلامانع می‌باشد

۲۲-پیرو ابلاغ بخشنامه شماره ۹۰/۶۳۰/۸۸۹۰ مورخ ۱۱/۳/۹۰ در خصوص بند ۲۰ بخشنامه مذکور به اطلاع می‌رساند، فارغ‌التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته علمی – کاربردی معماری که دارای پروانه اشتغال به کار کاردانی در رشته اصلی معماری می‌باشند و واحدهای گذرانده شده ایشان در مقطع کارشناسی، مطابق جدول شماره ۶ پیوست بخشنامه شماره ۶۹۳۸۳/۲۰ مورخ ۲۹/۹/۱۳۸۸ می‌باشد، می‌توانند پروانه اشتغال به کار با حدود صلاحیت طراحی و نظارت بر حسب سنوات با رعایت قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین‌نامه اجرایی آن دریافت نمایند.

۲۳-دریافت صلاحیت اجرا برای کلیه دارندگان صلاحیت نظارت در رشته‌های عمران و معماری (حداکثر تا همان پایه نظارت) پس ازقبولی در آزمون مربوطه و با رعایت کلیه ضوابط مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین‌نامه اجرایی، شیوه نامه‌ها وبخشنامه‌های جاری آن بلامانع می‌باشد.

۲۴-دریافت پروانه اشتغال به کار طراحی شهری فقط برای دارندگان مدرك تحصیلی کارشناسی ارشد طراحی شهری با کارشناسی در زمینه رشته‌های معماری و شهرسازی بلامانع می‌باشد.

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته‌ها جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی معماری

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ هندسه کاربردی با هندسه ترسیمی 

 

۱۵ متره و برآورد
۲ بیان معماری ۲ با تمرین معماری ۱۶ مدیریت و تشکیلات کارگاه
۳ ریاضیات و آمار ۱۷ مصالح ساختمانی با شناخت مواد
۴ مقدمات طراحی معماری ۱ یا ساخت و أرانه ۱ ۱۸ ساختمان ۱ یا عناصر ۱ 

 

۵ مقدمات طراحی معماری ۲ یا ساخت و  ارائه ۲ ۱۹ روستا ۱ 

 

۶ مبانی نظری معماری ۲۰ ساختمان ۲ و گزارش کارگاه با عناصر ۲
۷ آشنایی با معماری جهان ۲۱ طرح معماری ۱
۸ آشنایی با معماری اسلامی ۲۲ طرح معماری ۲
۹ آشنایی با معماری معاصر ۲۳ طرح معماری ۳
۱۰ تأسیسات الکترونیکی و نور و صدا ۲۴ طرح معماری ۴
۱۱ تأسیسات مکانیکی ۲۵ طرح معماری ۵
۱۲ ایستایی ۲۶ طرح فنی
۱۳ مقاومت مصالح و سازه های فلزی ۲۷ طرح نهایی
۱۴ سازه های بتنی ۲۸ جمع كل 

 

کمیسیون هم ارزی تاسیسات مکانیکی و برقی ساختمان

۱-به فارغ التحصیلان رشته تکنولوژی طراحی و نقشه کشی صنعتی پروانه اشتغال به کار در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۲-به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – مکانیک طراحی ماشین‌ها از دانشگاه علم و صنعت ایران پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

۳-به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – کشتی سازی پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد .

۴-به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – مهندسی دریا، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۵-به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – نیروگاه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۶-به فارغ التحصیلان رشته مکانیک – ساخت و تولید پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد .

۷-به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی شیمی – طراحی فرآیندها، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد .

۸-به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک – اتومکانیک پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۹-به فارغ التحصیلان رشته مهندسی شیمی – صنایع پالایش – پتروشیمی گاز، پروانه در رشته تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۰-به فارغ التحصیلان رشته الکترومکانیک – صنایع مکانیک، پروانه اشتغال به کار در رشته تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۱-به فارغ التحصیلان رشته مکانیک – تخریب مواد، پروانه اشتغال به کار در رشته تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد .

۱۲- فارغ التحصیلان کارشناسی پیوسته مهندسی برق شبکه‌های انتقال و توزیع در صورت ارائه مدرک تحصیلی مورد تأييد وزارت علوم، تحقيقات و فن آوری می‌توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات برقی ساختمان دریافت نمایند.

۱۳-به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی پزشکی بیوالکتریک یا بیومکانیک پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات برقی ساختمان یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۴-به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی مخابرات گرایش انتقال یا سوئیچ ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۵-به فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی رباتیک ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۶- به فارغ التحصیلان رشته کنترل – ساخت و تولید ، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۷-به فارغ التحصیلان کارشناسی رشته کنترل گرایش فرآیند، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۸-به دارندگان مدرک کارشناسی ارشد در زمینه رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان که با مدرک کارشناسی خود نمی‌تواند پروانه اشتغال در زمینه رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان دریافت نمایند، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۱۹- دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی اعم از پیوسته یا ناپیوسته که مطابق با ضوابط ابلاغی موفق به دریافت پروانه اشتغال به کار مرتبط شده‌اند، در صورت اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته‌های اصلی هفتگانه مهندسی ساختمان همسان با رشته کارشناسی، می‌تواند با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوط مندرج در قانون یاد شده و آئین نامه اجرایی آن، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی (محاسبات) حداکثر تا پایه دو دریافت نمایند.

۲۰-تمدید پروانه اشتغال به کار برای افرادی که از قبل و به استناد مدرک کارشناسی ارشد پروانه دریافت کرده‌اند با همان کد و درهمان پایه قبلی، بالامانع می‌باشد، لازم به ذکر است ارتقا پایه پروانه اشتغال مطابق با ضوابط جدید می‌باشد.

به فارغ‌التحصیلان کارشناسی ناپیوسته مهندسی کنترل و ابزار دقیق ( تکنولوژی یا علمی – کاربردی و یا … ) پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات برقی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

۲۱-فهرست عناوین رشته های کارشناسی ارشد ناپیوسته در رشته های اصلی هفتگانه مهندسی ساختمان، تایید شده توسط کمیسیون هم ارزی تبصره ۲ ماده ۷ قانون، ضمیمه می‌گردد.

۲۲-کد رشته و حدود صلاحیت فارغ‌التحصیلان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی مکانیک بدون گرایش، براساس اعلام گرایش تحصیلی متقاضی از سوی دانشگاه محل فارغ التحصیلی و با رعایت بند “الف” ماده ۷ آیین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و سایر ضوابط مربوطه، تعیین می‌شود.

۲۳-به دارندگان مدرک تحصیلی جریه راه آهن، با توجه به عنوان مدرک تحصیلی هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه مهندسی تاسیسات مکانیکی ساختمان و یا مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۲۴-به فارغ‌التحصیلان رشته کارشناسی ناپیوسته عمران تکنولوژی، علمی کاربردی و….)، در صورتیکه حداقل یک درس و حداکثر سه درس از دروس طراحی معماری، تاسیسات مکانیکی و برقی، اصول مبانی شهرسازی را نگذرانیده باشند، پروانه مرتبط با صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و محاسبات حداکثر تا پایه ۳ تعلق می‌گیرد.

۲۵-در خصوص فارغ التحصیلان رشته مکانیک بدون گرایش می‌باشند، فارغ التحصیلان مذکور چنانچه واحدهای مشخص شده در جدول ( تصویر پیوست شماره ۴) را گذرانیده باشند، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی دریافت نمایند. و اشخاصی که تا پایان سال ۹۲ فارغ التحصیل خواهند شد، چنانچه واحدهای جدول مذکور را نگذرانند، جهت دریافت پروانه اشتغال به کار در رشته اصلی می‌توانند واحدها را در دانشگاه‌های سراسری مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری بگذرانند.

۲۶-به فارغ‌التحصیلان تکنولوژی طراحی و نقشه‌کشی صنعتی، پروانه اشتغال به کار در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد

۲۷-به فارغ‌التحصیلان کارشناسی پیوسته مهندسی مکانیک – تهویه و تبرید پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می‌گیرد.

۲۸-به فارغ‌التحصیلان کارشناسی پیوسته مهندسی مکانیک – تأسیسات حرارتی و برودتی پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات مکانیکی ساختمان تعلق می‌گیرد.

۲۹-به فارغ‌التحصیلان کارشناسی مهندسی جریه راه آهن پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات مکانیکی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

۳۰-به فارغ‌التحصیلان کارشناسی ناپیوسته ( علمی کاربردی ، تکنولوژی و … ) مهندسی مکانیک گرایش طراحی جامدات، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تاسیسات مکانیکی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

۳۱-به فارغ التحصیلان مکانیک – تست مخرب مواد، پروانه اشتغال به کار در رشته تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی‌گیرد.

۳۲-به فارغ‌التحصیلان کارشناسی پیوسته رشته مهندسی الکترونیک همانند رشته مهندسی برق – قدرت پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات برقی ساختمان تعلق می‌گیرد. شایان ذکر است پایه پروانه اشتغال به کار در بخش صلاحیت طراحی پایه ۳ و برای اشخاصی که دارای صلاحیت طراحی بوده‌اند، همان پایه طراحی مندرج در پروانه اشتغال به کار قبلی نامبردگان می‌باشد و جهت ارتقاء پایه باید مطابق ماده ۱۱ آیین نامه اجرایی قانون مذکور عمل شود.

۳۳-فارغ‌التحصیلان کارشناسی پیوسته مهندسی شبکه‌های انتقال و توزیع در صورت ارائه مدرک تحصیلی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری می‌توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات برقی ساختمان دریافت نمایند.

۳۴-به فارغ‌التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی پزشکی (بیوالکتریک ) پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات برقی یا مرتبط با آن ساختمان تعلق نمی‌گیرد.

۳۵-فارغ‌التحصیلان مهندسی کاربردی برق – قدرت از دانشگاه صنعت نفت آبادان در صورت تایید مدارک تحصیلی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می‌توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تأسیسات برقی ساختمان دریافت نمایند

۳۶-به فارغ‌التحصیلان کارشناسی مهندسی برق گرایش الکترونیک و مخابرات دریایی، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تاسیسات برقی ساختمان با حدود صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

۳۷-دارندگان مدرک تحصیلی در رشته‌های مرتبط با تاسیسات مکانیکی و یا برقی ساختمان که جهت دریافت صلاحیت طراحی توسط کمیسیون هم ارزی رشته‌ها مجوز گذراندن کسری واحدها دریافت نموده‌اند، می‌بایست تا پایان سال تحصیلی ۹۲-۹۳ باید واحدهای معرفی شده را بگذرانند، در غیر این صورت صلاحیت طراحی به اشخاص مذکور تعلق نمی‌گیرد.

۳۸-به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته شبکه‌های انتقال و توزیع ( علمی – کاربردی ، تکنولوژی و … ) پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با تأسیسات برقی ساختمان تعلق می‌گیرد

 

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته‌ها جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی تأسیسات مکانیکی ساختمان ( کد ۰۴)

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ ریاضی ۱ ۱۵ مکانیک سیالات ۱
۲ ریاضی ۲ ۱۶ مکانیک سیالات ۲
۳ برنامه سازی کامپیوتر ۱۷ آزمایشگاه مکانیک سیالات
۴ شیمی عمومی ۱۸ انتقال حرارت ۱
۵ فیزیک ۱ و آزمایشگاه ۱۹ کنترل اتوماتیک
۶ فیزیک ۲ و آزمایشگاه ۲۰ توربو ماشین
۷ ریاضی مهندسی ۲۱ آزمایشگاه انتقال حرارت
۸ نقشه کشی صنعتی ۱ ۲۲ حرارت مرکزی و تهویه مطبوع
۹ استاتیک ۲۳ انتقال حرارت ۲
۱۰ مقاومت مصالح ۱ ۲۴ تاسیسات گاز رسانی با سوخت احتراق
۱۱ علم مواد ۲۵ تاسیسات بهداشتی ساختمان یا سیستمهای انتقال آب
۱۲ ترمودینامیک ۱ ۲۶ طراحی سیستمهای تبرید و سردخانه
۱۳ ترمودینامیک ۲ ۲۷ پروژه تخصصی تاسیساتی
۱۴ آزمایشگاه ترمودینامیک

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته‌ها جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی تاسیسات برقی ساختمان (کد ۰۵) – جدول اصلاح شده

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ فیزیک ۲( الكتریسیته و مغناطیس) ۱۸ آزمایشگاه ماشین الکتریکی ۱
۲ آزمایشگاه فیزیک ۲ ۱۹ تجزیه و تحلیل سیستم ها
۳ کارگاه عمومی یا رسم فنی ۲۰ بررسی سیستم های قدرت ۱
۴ زبان تخصصی ۲۱ مخابرات ۱
۵ نقشه کشی صنعتی ۲۲ پروژه کارشناسی
۶ برنامه سازی کامپیوتر ۲۳ کار آموزی
۷ آمار و احتمالات مهندسی ۲۴ الکترونیک صنعتی
۸ کارگاه برق ۲۵ حفاظت و رله ها با تکنیک پالس
۹ مدارهای الکتریکی ۱ ۲۶ بررسی سیستم های قدرت ۲ یا میکرو پروسورها
۱۰ مدارهای الکتریکی ۲ ۲۷ ماشینهای الکتریکی ۳ یا فیزیک الکترونیک
۱۱ اندازه گیری الکتریکی ۲۸ تأسیسات الکتریکی یا الکترونیک ۳
۱۲ آزمایشگاه اندازه گیری و مدار ۲۹ آزمایشگاه ماشین الکتریکی ۲ یا آز الکترونیک ۲
۱۳ الكترومغناطیس
۱۴ الکترونیک ۱
۱۵ آزمایشگاه الکترونیک ۱
۱۶ ماشینهای الکتریکی ۱

کمیسیون هم ارزی ترافیک

۱-دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی در زمینه رشته عمران – عمران با کارشناسی ارشد در رشته ترافیک یا راه و ترابری و یا برنامه ریزی حمل و نقل می‌توانند علاوه بر پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته عمران ، صلاحیت رشته ترافیک با درج در ظهر پروانه خود دریافت نمایند.

۲-به فارغ التحصیلان رشته کارشناسی مهندسی عمران – نقشه‌برداری با کارشناسی ارشد عمران برنامه‌ریزی حمل و نقل، پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی ترافیک تعلق می‌گیرد.

۳-اشخاصی که دارای مدرك تحصیلی کارشناسی در گرایش‌های رشته عمران (که بتوانند با آن پروانه اشتغال بکار مهندسی در زمینه رشته عمران دریافت نمایند ) یا رشته عمران- نقشه‌برداری باشند و مدرك کارشناسی ارشد در رشته راه و ترابری یا حمل و نقل نیز دریافت نمایند، می‌توانند پروانه اشتغال به کار مهندسی رشته ترافیک را به عنوان صلاحیت دوم دریافت نمایند

کمیسیون هم ارزی نقشه برداری

۱-به دارندگان مدارک تحصیلی مرتبط با نقشه برداری با کارشناسی مهندسی ژئودزی یا فتوگرامتری، پروانه اشتغال به کار اصلی نقشه برداری تعلق می‌گیرد.

۲-به فارغ التحصیلان کارشناسی در زمینه رشته نقشه برداری با کارشناسی ارشد در زمینه رشته ترافیک، علاوه بر پروانه اشتغال در رشته نقشه برداری، صلاحیت رشته ترافیک نیز در ظهر پروانه اشتغال مذکور اضافه می‌گردد.

۳- به فارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته علمی-کاربردی و تکنولوژی نقشه‌برداری با کاردانی نقشه‌برداری با توجه به کامل بودن لیست دروس مصوب کمیسیون هم‌ارزی رشته‌ها برای رشته مذکور، پروانه اشتغال به کار مرتبط با نقشه‌برداری با حدود صلاحیت نظارت بر حسب سنوات و طراحی تا پایه ۲ تعلق می‌گیرد.

حدود صلاحیت مهندسان در رشته‌های مرتبط با نقشه‌برداری به شرح ذیل می‌باشد :

– فقط ردیف ۱و۳ از جدول شماره ۱۷ و ردیف‌های ۲ و ۳ و ۴ و ۵ و ۶ و ۸ و ۱۰ و ۱۱ از جدول شماره ۱۵ مبحث دوم مقررات ملی ساختمان.

لازم به ذکر است کلیه شرح وظایف جداول مذکور برای مهندسان رشته اصلی نقشه‌برداری، بلا مانع می‌باشد.

فهرست واحدهای درسی مصوب کمیسیون هم ارزی رشته ها

جهت صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی نقشه برداری

ردیف نام درس ردیف نام درس
۱ ریاضی ۱ ۱۹ نقشه برداری ۲
۲ ریاضی ۲ ۲۰ نقشه برداری ژئودتیک
۳ معادلات دیفرانسیل ۲۱ نقشه برداری مسیر
۴ برنامه نویسی کامپیوتر ۲۲ نقشه برداری زیرزمینی
۵ نقشه برداری و عملیات ۲۳ فتوگرامتری ۱
۶ آمار و احتمالات مهندسی ۲۴ فتوگرامتری ۲
۷ فیزیک ۱ ۲۵ فتوگرامتری ۳
۸ فیزیک ۲ ۲۶ فتوگرامتری ۴
۹ ریاضی مهندسی ۲۷ ژئودزی ۱
۱۰ هندسه دیفرانسیل ۲۸ ژئودزی ۲ و محاسبات
۱۱ تئوری خطاها ۲۹ نجوم ژئودزی
۱۲ سرشکنی ۳۰ ژئودزی فیزیک
۱۳ الکترونیک طولیاب ۳۱ ماهواره‌ای ژئودزی
۱۴ زمین شناسی ۳۲ کارتوگرفی اتوماتیک
۱۵ استاتیک و مقاومت مصالح ۳۳ کاداستر ۱
۱۶ راهسازی ۳۴ هیدروگرافی
۱۷ مبانی کارتوگرافي
۱۸ نقشه برداری ۱

 

انتشارات نوآور 

ناشر تخصصی کتاب های نظام مهندسی

4,037 نظر در مورد «کمیسیون هم ارزی نظام مهندسی»

دیدگاهتان را بنویسید

  • سلام.کاردانی من مکانیک و کارشناسی عمران دانشگاه ازاد و ارشد عمران سازه هستم.کلیه دروس کمیسیون را در مقاطع کاردانی و کارشناسی گذرانده ام.لطفا بفرمایید ایا من محاسبه میتونم امتحان بدم یاخیر.تشکر از راهنماییتون

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام. با توجه به اینکه کاردانی شما غیر مرتبط با رشته کارشناسی می باشد متاسفانه نمیتونید در آزمون صلاحیت محاسبات شرکت کنید.

  • یوسف رضایی کیا می‌گوید:

    سلام. فارغ التحصیل رشته شهرسازی دانشگاه علوم تحقیقات در سال ۱۳۹۴ تهران هستم. کارشناسی ام را در رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری سال ۱۳۸۱ دریافت نموده ام. مدت ۱۲ سال است در بخش شهرسازی اداره راه و شهرسازی شهرستان باغملک مشغول به فعالیت هستم. سوالم در این ارتباط این است که با توجه به مصوبات اخیر امکان عضویت و دریافت پروانه اشتغال در رشته شهرسازی برایم مقدور است؟ لازم به توضیح است که تمامی واحدهای (۱۲ واحد) کمیسیون هم ترازی را در دوره ارشد به پیشنهاد مدیر گروه اخذ و پاس نمودم. ممنون از راهنماییتون.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      باسلام. با توجه به مقاله آخرین مصوبات موجود در سایت (https://goo.gl/mJQV3v) و با توجه به عناوین رشته های کارشناسی و کارشناسی ارشد شما، مشکلی برای دریافت پروانه اشتغال ندارید.

  • با سلام. من کارشناسی مهندسی سیستم دارم و کارشناسی ارشد عمران سازه گرفتم. در دوران کارشناسی و جبرانی کارشناسی ارشد ۲۸ واحد از دروس کمیسیون هم ارزی رو گذروندم.آیامیتونم در آزمون طراح یا نظارت یا محاسبه شرکت کنم؟ در کل منو راهنمایی بفرمایید. واحدهای کسری کمیسیون هم ارزی رو چیکار کنم؟ اصلا بمن حق امضا تعلق میگیره؟

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام. برای نظام مهندسی رشته کارشناسی ملاک می باشد. در صورت اخذ ارشد عمران و حتی دکتری عمران بدون داشتن لیسانس عمران نمیتونید پروانه رشته عمران را بگیرید.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام. با توجه به همین مصوبه که مطالعه نمودین به دلیل اینکه مدرک کاردانی شما غیر مرتبط با رشته های هفتگانه ساختمان است متاسفانه امکان دریافت پروانه اشتغال ندارید. ولی باز جهت کسب اطمینان به کمسیون هم ارزی نظام مهندسی شهرتون مراجعه کنید

  • سلام…من کاردانی معماری دارم و مدرک کارشناسیم معماری گرایش طراحی داخلی هستش…میتونم آزمون نظارت یا طراحی رو شرکت کنم؟؟؟؟؟؟؟؟
    تقریبا ۷۰ درصد از دروس کمیسیون رو هم گذروندم….ممنون میشم راهنماییم کنید

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      با سلام. با توجه به رشته های شما،مشکلی برای گرفتن پروانه نظارت ندارید ولی برای طراحی و اجرا با توجه به این تمامی واحدارو پاس نکردین باید از کمسیون هم ارزی سازمان شهرتون پیگیری کنید.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام در صورت گرفتن ارشد راه یا ارشد حمل و نقل میتونید صلاحیت ترافیک رو بگیرید. اما مسئله ای که هست اینه که شما در صورت گرفتن صلاحیت های رشته عمران و همچنین صلاحیت ترافیک همزمان نمیتونید در هر دو صلاحیت فعالیت کنید و به انتخاب خودتون باید یکی رو انتخاب کنید.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام. صلاحیت نظارت و اجرا میتونید شرکت کنید. در رابطه با محاسبات بعضا سلیقه ای برخورد میشه. اگه پیگیری کنید احتمالا تا حد ارتقا به پایه ۲ اجازه دریافت پروانه اشتغال خواهید داشت.

  • سلام
    من کاردانی دانشگاه دولتی برق صنعتی خوندم .کارشناسی ناپیوسته مهندسی اجرایی عمران .
    میخواستم ببینم که آیا به من نظارت و اجرا تعلق میگیره ؟؟؟
    آیا به من پروانه اشتغال میدن؟؟
    میتونم تو آزمون نظام مهندسی شرکت کنم؟؟؟؟؟
    با تشکر……

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام. به صورت ارتقا محدود پروانه اشتغال(ارتقا حداکثر تا پایه ۲)فقط پروانه نظارت بهتون تعلق میگیره و میتونید در آزمون مربوطه شرکت کنید و در صورت قبولی پروانه اشتغال دریافت کنید.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام. نخیر برای عضویت در نظام نیازی به ارشد نیست. ولی برای شرکت در آزمون باید ۳ سال از مدرک کارشناسی و یا ۲ سال از مدرک ارشد(سنوات) بگذره.

  • شیما فلاحی می‌گوید:

    سلام، من کاردانی معماری دارم و کارشناسی مهندسی تکنولوژی عمران-آب و فاضلاب- سال ۹۳ مراجعه کردم متاسفانه نظام مهندسی این مدرک رو قبول نداشت، آیا با گذراندن دروس هم ارزی می تونم نظارت بگیرم؟
    رتبه کنکور کارشناسی اهمیتی نداره؟ چون ۸ سال در زمینه آب و فاضلاب مشغول بودم با علاقه این رشته رو انتخاب کردم در صورتیکه با همون رشته از من دعوت شد عمران-عمران بخونم
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام. با توجه به بند ۳ همین مصوبه که مطالعه نمودید امکان دریافت پروانه اشتغال نخواهید داشت و برای رشته آب و فاضلاب متاسفانه هیچگونه پروانه اشتغالی تعلق نمیگیره. رتبه کنکور و سایر موارد نیز اهمیتی ندارد.

مشاهده نظرات بیشتر