مراحل دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی خرداد 1404

 

در مقاله ذیل خواهید خواند که چگونه پروانه اشتغال به کار نظام مهندسی (حقیقی) خود را پس از قبولی در آزمون اخذ نموده و آن را فعال نماییم. سعی کردیم روال کار پس از شرکت در جلسه آزمون ورود به حرفه مهندسان (از این پس به اختصار آزمون)، تا مراحل دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی (از این پس به اختصار پروانه) و نحوه صدور و فعال‌سازی آن برای شخص حقیقی را به شما شرح دهیم. این مراحل تقریباً برای تمام صلاحیت‌ها یکسان است؛ اما با پیش‌فرض صلاحیت نظارت و برای استان تهران این مطالب را به شما ارائه می‌دهیم، امیدوارم برای همه مخاطبین محترم انتشارات نوآور، مفید واقع شود.

 

زمان باقی مانده تا روز آزمون نظام مهندسی خرداد 1404 :

 

 

عضویت در سازمان نظام مهندسی پس از اخذ پروانه اشتغال به کار اجباری است؟

همان‌طور که می‌دانید در حال حاضر عضویت در سازمان نظام مهندسی استان (از این پس به اختصار سازمان) برای ثبت‌نام و شرکت در آزمون اختیاری است اما پس از قبولی و برای اخذ پروانه باید به عضویت سازمان استانی که در زمان ثبت‌نام اعلام نموده‌اید، درآیید تا بتوانید درخواست صدور پروانه داشته باشید.
اگر پس از آزمون، از قبولی خود اطمینان دارید، بلافاصله برای عضویت در سازمان اقدام کنید وگرنه باید تا اعلام نتایج آزمون نظام مهندسی صبر کنید. چرا که برای عضویت در سازمان باید حق عضویت سالانه پرداخت نمایید که در صورت عدم قبولی، پرداخت حق عضویت سالانه سودی به‌جز برخی اطلاع‌رسانی‌های سازمانی برای شما نخواهد داشت.
به هر حال شما باید حدود ۲ ماه برای انجام مراحل عضویت در نظر داشته باشید. مراحل اولیه ثبت‌نام زمان زیادی از شما نخواهد گرفت اما روال بررسی مدارک از سوی سازمان نظام مهندسی طولانی است. مراحل عضویت در این سازمان به صورت گام‌به‌گام را در بخش بعد ذکر خواهیم داد.

 

مراحل عضویت در سازمان نظام مهندسی

برای ثبت‌نام در این سازمان باید وارد سایتی تحت عنوان ims.irceo.ir شوید که سامانه جامع مدیریت یکپارچه نظام مهندسی است. سپس لازم است مراحل زیر را طی کنید:
۱. با ورود به صفحه اصلی سایت، روی گزینه “ورود” که در وسط صفحه قرار دارد، کلیک کنید.
۲. در سمت چپ روی “ورود یکپارچه شخص حقیقی” کلیک کنید.
۳. شماره تلفن همراهی که به نام خودتان است و کد امنیتی را وارد کنید. روی “ارسال رمز یکبار مصرف” کلیک کنید.
۴. در صفحه بعدی که طاهر می‌شود، کد را وارد و روی دکمه آبی رنگ پایین فیلد کد، کلیک کنید.
۵. در وسط صفحه روی گزینه “اعضا” و سپس روی “عضویت شهروندی” و زیردسته “درخواست عضویت” کلیک کنید.
۶. با زدن تیک پایین صفحه، روی “مرحله بعد” کلیک کنید.
۷. حالا نوبت به تکمیل مشخصات فردی، اطلاعات تحصیلی، اطلاعات همسر و فرزندان و مدارک و مستندات می‌رسد.

یادتان باشد که در هر بخش بارگزاری مدارک هویتی مثل کارت ملی، مدارک تحصیلی، نامه عدم عضویت در نظام کاردانی و غیره لازم است. بنابراین اسکن آن‌ها را روی سیستمتان آماده داشته باشید.
در نهایت با تکمیل تمام اطلاعات و مدارک، روی دکمه ثبت اطلاعات کلیک کنید.
در صورت تایید مدارک توسط کارشناس سازمان نظام مهندسی، پیامکی برای شما ارسال و وارد مرحله پرداخت حق عضویت در سازمان نظام مهندسی خواهید شد.
در پایان، مهلتی (حدوداً ۱۰ روز) به شما داده می‌شود تا برابر با اصل شده مدارک را به سازمان پست کنید. در ارسال مدارک دقت نمایید. در صورت صحت مدارک ارسالی، دیگر نیاز نیست اقدامی انجام دهید، منتظر بمانید تا حدود ۱ ماه بعد، کارت عضویت به آدرس شما پست خواهد شد. تا اینجای کار چندان دشوار نبود!!

 

چه زمانی باید برای صدور پروانه درخواست دهیم؟

حال سؤالی که پیش می‌آید آن است که چه زمانی باید درخواست صدور پروانه اشتغال نظام مهندسی را ارائه دهیم یا اصلاً زمان مشخصی وجود دارد؟
در استان تهران حدوداً ۳ ماه زمان می‌برد تا پس از اعلام نتایج نهایی آزمون‌ها، کارنامه‌های قبولی به سازمان ارسال شده و سازمان، برنامه زمان‌بندی بر اساس شماره سریال قبولی آماده نماید. بسته به تعداد قبول‌شدگان، بازه حدوداً ۴ ماهه برای ثبت درخواست صدور پروانه بر اساس سریال قبولی تعیین می‌گردد.
باید دقیقاً در روزی که در برنامه اعلام شده است برای ثبت درخواست اقدام کنید. اگر زودتر ثبت کنید، اجازه ثبت با سریال قبولی به شما داده نمی‌شود و در صورتی هم که بدون شماره سریال ثبت کنید، رسیدگی نشده و حتی برای حذف باید حضوراً به سازمان مراجعه کنید و درخواست حذف را به امضای رئیس واحد صدور پروانه برسانید و در دبیرخانه ثبت نمایید تا درخواست پیش از موعد شما حذف گردد. اگر هم دیرتر اقدام کنید، باز اجازه ثبت با سریال قبولی به شما داده نمی‌شود و باید حدوداً ۳ هفته بعد از پایان برنامه زمان‌بندی درخواست را بدون شماره سریال ثبت کنید.
اما چه مدارکی در حین طی کردن مراحل گرفتن پروانه نظام مهندسی لازم است؟ در ادامه در این باره بیشتر توضیح خواهیم داد.

 

مدارک لازم برای درخواست پروانه نظام مهندسی

پس از اعلام نتایج آزمون نظام مهندسی باید یک سری مدارک را روی سایتی به آدرس Spamak.mrud.ir آپلود کنید.

شما علاوه بر هزینه‌ای که به عنوان حق عضویت می‌پردازید، باید مبلغی را هم به عنوان هزینه صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی در سامانه Patmak.mrud.ir پرداخت کنید. تصویر رسید پرداختی را روی سیستم ذخیره کنید زیرا در آپلود مدارکی که در ادامه نام خواهیم برد، لازم می‌شود:

  • عکس ۶×۴ پشت‌زمینه سفید
  • اسکن تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی
  • اسکن گواهی سابقه بیمه
  • اسکن مستنداتی که از سابقه کارتان دارید
  • تصویر کارت پایان خدمت (برای داوطلبان مرد)
  • اسکن کارنامه قبولی در آزمون نظام مهندسی
  • اسکن رسید پرداخت حق تمبر
  • اسکن سند مالکیت یا اجازه‌نامه

 

پس از ثبت درخواست چه باید کنیم؟

هنوز مراحل اخذ پروانه نظام مهندسی به پایان نرسیده است. پس از ثبت درخواست، مهلتی (حدوداً ۱۰ روز) به شما داده می‌شود تا برابر با اصل شده مدارک لازم را به سازمان پست کنید. در ارسال مدارک دقت نمایید. شاید مهم‌ترین مدرک ارسالی، گواهی اشتغال به کار و تجربه عملی و سابقه کار (توسط ۲ نفر از مهندسان عضو سازمان) است.

توجه نمایید که فقط درج سوابق کار در پروژه‌های شخصی در محدوده شهر و با سمت ناظر برای درخواست پروانه نظارت (و با سمت طراح برای پروانه محاسبات یا طراحی و مجری برای پروانه اجرا) که به امضای دو نفر از اعضای پایه ۱ سازمان همان استان درآمده باشد، قابل قبول است.

حدوداً دو هفته بعد از ارسال مدارک، پیامکی دریافت خواهید کرد که ضمن اعلام نواقص مدارک ارسالی (در صورت وجود نقص)، زمانی را برای مراجعه حضوری به سازمان تعیین می‌کند تا با در دست داشتن اصل مدارک ارسالی در روز تعیین‌شده به سازمان مراجعه و مراحل اداری لازم را طی کنید و در واقع درخواست صدور پروانه خود را کامل نمایید. پس از این اقدام باید منتظر بمانید تا حدود ۲ ماه بعد، پروانه شما صادر شده به آدرس شما پست شود. اکنون شاید تصور کنید مراحل دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی به پایان رسید؛ اما باید عرض کنیم، نه!! هنوز هفت خان مانده تا به مرحله نهایی برسید!!


محتوای پیشنهادی اخبار آزمون نظام مهندسی 

اعلام نتایج آزمون نظام مهندسی

مصوبات کمیسیون هم ارزی 

ثبت نام آزمون نظام مهندسی

شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی


 

بعد از اخذ پروانه اشتغال نظام مهندسی چه باید کنیم؟

پس از دریافت پروانه نظام مهندسی از پست، منتظر کسی یا اتفاقی نباشید! بلافاصله به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهر (مهم نیست در کدام‌یک از مناطق شهرداری) مراجعه کنید و درخواست فعال‌سازی پروانه را ارائه نمایید.

دفتر خدمات الکترونیک شهر پس از اخذ مدارک و فرم‌های لازم از شما، درخواست فعال‌سازی شما را ثبت می‌کند. ۱ هفته الی ۱۰ روز بعد، شماره امضای شما صادر می‌شود.

با داشتن شماره حساب بانک صادرات، به بخش خدمات مهندسی سایت سازمان (برای استان تهران سایت به آدرس observer.tceo.ir مراجعه و در آن سایت ثبت‌نام کنید (با شماره پروانه به‌عنوان نام کاربری، برای خود کلمه عبور تعیین کنید). پس از ورود می‌توانید شماره امضای خود را دریافت کنید. در ضمن باید پس از ورود، برخی اطلاعات تکمیلی خود از جمله شماره حساب بانک صادرات را وارد نمایید.

با در دست داشتن شماره امضا (به‌عنوان شماره شهرسازی) و شماره پروانه و شماره عضویت اقدام به ساخت مهر نمایید.

پس از ساخت مهر، مجدد به دفتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه کنید. با مهر و امضای چند فرم دیگر، پروانه شما را فعال خواهند کرد.

حال باید مجدداً با شماره پروانه به‌عنوان نام کاربری و کلمه عبوری که برای خود تعیین کردید، به بخش خدمات مهندسی سایت سازمان مراجعه کنید. در آن‌جا با ثبت برخی مشخصات و اطلاعات از جمله میزان کارکرد در خارج از شهر و انجام برخی تنظیمات از جمله انتخاب مناطق و گروه ساختمانی مدنظر، منتظر ارجاع کار نظارت از سوی سازمان از طریق سامانه باشید.

اگر جز افرادی هستید که شرایط ثبت نام آزمون نظام مهندسی و شرکت در آن را دارید؛ اما نگران هستید قبول نشوید، باید بگوییم اصلا نگران نباشید. با وجود منابع متنوعی که این روزها در سایت‌های آموزشی مثل نوآور در دسترس است، دیگر رسیدن به این هدف بسیار دست‌یافتنی‌تر از گذشته است. در ادامه مقاله به این آزمون بیشتر برایتان خواهید گفت تا شاید تصمیمتان برای شرکت در آن جدی‌تر شود.

 

آزمون نظام ‌مهندسی چیست؟

به امتحانی که هر سال برای ارزیابی دانش مهندسان برگزار می‌شود، آزمون نظام مهندسی گفته می‌شود. با توجه به رکود بازار کار مهندسی برای برخی مهندسان مخصوصاً افراد تازه فارغ‌التحصیل‌شده، تعداد داوطلبان شرکت در این آزمون بیشتر از قبل شده است. علت هم می‌تواند اعتباری باشد که داشتن مدرک این آزمون به مهندسان می‌دهد.

اگر بخواهید در مورد میزان دشواری این آزمون بدانید، باید بگوییم که به دلیل جزوه‌باز بودن این امتحان داوطلبان به راحتی می‌توانند مباحثی که قبلاً خوانده‌اند را با مراجعه به کتب مختلف، به خاطر بیاورند. خوشبختانه کتاب‌های کلیدواژه در رشته‌های مختلف مهندسی توسط انتشارات نوآور منتشر شده است که همیار خوبی در جلسه امتحان خواهند بود.

کل سوالات این آزمون ۶۰ تاست که بسته به نوع آزمون مدت زمان متفاوتی دارد. مثلاً زمان لازم برای پاسخ به سوالات آزمون‌های محاسبات و طراحی، ۲۴۰ دقیقه و آزمون‌های نظارت و اجرا، ۱۵۰ دقیقه است.

برای تهیه منابع قبل از آزمون هم می‌توانید از درسنامه‌ها، کتاب‌ها، کلاس‌ها، فیلم‌های و آزمون‌های آنلاین و آفلاینی که در سایت نوآور در اختیارتان قرار گرفته است، استفاده کنید. با کلیک بر روی دسته‌بندی “نظام مهندسی” می‌توانید به منابع آزمون نظام مهندسی برای هر رشته‌ای که خواستید دسترسی پیدا کنید.

 

شرایط ثبت نام آزمون نظام مهندسی

متاسفانه این‌طور نیست که به‌محض فارغ‌التحصیل شدن از دانشگاه بتوان در این آزمون شرکت کرد. یعنی مثلاً اگر مدرک کارشناسی مهندسی برق را امسال گرفته باشید، باید سه سال برای شرکت در آزمون نظام منتظر بمانید.

بعد از این مدت می‌توانید با مراجعه به سایت وزارت راه و شهرسازی در زمان مقرر و تکمیل مراحل ثبت نام آزمون نظام مهندسی که به ترتیب زیر است، منتظر برگزاری آزمون شوید:

  1. پرداخت هزینه برای ثبت‌نام
  2. وارد کردن اطلاعات شخصی و تحصیلی، محل سکونت و محلی که می‌خواهید در آن‌جا امتحان بدهید.
  3. بررسی صحت اطلاعات و گرفتن کد رهگیری

یادتان باشد که شما با قبولی در این آزمون و گرفتن مدرک نظام مهندسی، تا ۳ سال فرصت دارید مراحل دریافت پروانه نظام مهندسی را شروع کنید.

در نهایت شما از طریق سیستم ارجاع کار نظارت، پروژه دریافت خواهید کرد. اما پس از ارجاع کار چه اقدامی باید انجام دهید؟

 

مخصوص داوطلبان آزمون خرداد 1404:

جهت دریافت پیامک رایگان و لحظه ای تاریخ ثبت نام، منابع و اخبار آزمون نظام مهندسی دوره‌ی بعدی، ضمن انتخاب رشته، تلفن همراه خود را در کادر زیر وارد نمایید:

 

 

پس از ارجاع کار، تازه همه چیز شروع می‌شود!

نمی‌خواهیم نگرانتان کنیم اما اصل ماجرا پس از ارجاع کار است، شاید پس از ارجاع کار با هفتاد خان مواجه شوید!! اینجا مجال صحبت بیشتر نیست اما توصیه می‌کنیم تا پیش از ارجاع کار، حتماً درباره مسائل فنی، حقوقی و … مربوط به نظارت، مطالعه خوب و کاملی داشته باشید تا بتوانید امر خطیر و پرمسئولیت نظارت را به‌صورت درست و اصولی و با کمترین مشکلات و نگرانی‌ها شروع نمایید. کتاب “همراه ناظر ساختمان“، از نشر نوآور می‌تواند در این‌باره بسیار راهگشا و مفید باشد. حتماً این کتاب را مطالعه نموده و در زمان نظارت، همراه خود داشته باشید.