پدیده کاویتاسیون به زبان ساده

آشنایی با کاویتاسیون به زبان ساده 

پدیده کاویتاسیون یا حفره زایی مربوط به تشکیل حفره‌­های فاز بخار یا همان حباب­‌ها در داخل مایع است که معمولا به دلیل افت فشار موضعی شدید پدید می‌­آیند. این اتفاق ممکن است در قطعات مکانیکی گوناگونی همچون پمپ­‌ها و شیرهای کنترل بیفتد. دریک تعریف کلی چنانچه در اثر فشار یا دما در آب در حال پمپاژ فرآیند تشکیل و فرو ریزش حباب ایجاد شود این اتفاق فشار منفی بالایی را روی پروانه ایجاد می‌کند که کاویتاسیون یا حفره زائی نام دارد. کاویتاسیون باعث خوردگی پمپ، لرزش، سروصدا شده و پمپ را از پای در می آورد. در این محتوا سعی داریم که کاویتاسیون ، انواع و روش مقابله با کاویتاسیون را به زبانی ساده تر بیان کنیم.

پدیده کاویتاسیون

پدیده­‌ کاویتاسیون چیست و چگونه به وجود می‌­آید؟

اگر بخواهیم به طور ساده و خلاصه بیان کنیم، گاهی اوقات در برخی نقاط یک مایع که دارای فشار پایین­‌تری هستند، حباب‌­هایی تشکیل شده و پس از مدتی با ترکیدن آن­ها، مقداری انرژی آزاد می‌­گردد. به این پدیده کاویتاسیون یا حباب‌­زایی گفته می‌­شود.

کاویتاسیون زمانی اتفاق می‌­افتد که افت فشار ناحیه‌­ای از سیال در نقطه‌­ای با فشار کمتر از فشار بخار همان سیال در دمای فعلی آن رخ دهد. در این مرحله، تغییر حالت از مایع به گاز اتفاق افتاده و حباب ایجاد می‌­شود. افت فشار را می‌توان به روش‌های متعددی از جمله به کمک شتاب گرفتن مایع، مانند آبشار یا قرار دادن مایع در معرض ورودی انرژی، مانند پالس‌های لیزر، تخلیه‌های الکتریکی یا میدان‌های صوتی ایجاد نمود.

پس از ایجاد حفره‌­ها، حباب‌­های کم فشار نمی‌­توانند شکل خود را حفظ کنند؛ زیرا توسط یک سیال با فشار بالاتر احاطه شده­‌اند. لذا بلافاصله می­‌ترکند. فروپاشی حباب باعث ایجاد فشار و گرم شدن گاز داخل آن ناحیه شده و این فشار و دمای بالا، موجی ضربه­‌ای تشکیل می­‌دهد. در صورت بالا بودن سطح انرژی، احتمال تولید صدا و نور نیز وجود دارد. از آنجایی که قطعات مکانیکی ممکن است باعث بروز کاویتاسیون شوند، این امواج ضربه‌­ای می‌­توانند نزدیک به سطح قطعه رخ داده و سبب آسیب دیدن و ایجاد حفره در قطعه‌­ی مورد نظر گردند. سطح حفره‌­دار باعث تلاطم بیشتر سیال و طبیعتا ایجاد حفره­‌های بیشتر می‌­شود. بنابراین کاویتاسیون به طور مداوم و پی در پی به سطح آسیب رسانده و خوردگی فلز را تشدید می‌­نماید.

پدیده­‌ کاویتاسیون چیست

پیشگیری از کاویتاسیون (cavitasion)

با توجه به خطرات کاویتاسیون، مهندسان متخصص روش­‌هایی را برای کاهش وقوع آن و افزایش طول عمر قطعات مکانیکی طراحی کرده­‌اند. یکی از این راهکارها، طراحی مجدد قطعات در معرض خطر بر اساس افت فشار زیاد و دماهای بالا است. در برخی موارد اختلاف فشار استاتیک و فشار تبخیر را می‌­توان افزایش داد و همین امر احتمال رسیدن مایع به فشار تبخیر و تشکیل حباب‌­های کم فشار را کاهش می‌­دهد. در نهایت، قرار دادن قطعات مکانیکی در مکان­‌های سردتر یا کاهش دمای کل سیستم، می­‌تواند احتمال بروز کاویتاسیون را به طور قابل توجهی کاهش دهد.

انواع کاویتاسیون و راه‌­های مقابله با آن­ها

پنج نوع مختلف کاویتاسیون وجود دارد. شناخت این موارد برای یافتن راه‌های جلوگیری از وقوع این پدیده ضروری است. انواع مختلف این پدیده و موثرترین راه‌­های مقابله با هر نوع عبارتند از:

  1. تبخیری
  • این مورد به عنوان کاویتاسیون کلاسیک نیز شناخته شده و رایج‌­ترین نوع این پدیده است. کاویتاسیون تبخیری زمانی اتفاق می‌افتد که یک پمپ گریز از مرکز سبب افزایش سرعت مایعی می­‌گردد که از بخش مرکزی پره­‌ها عبور می‌نماید. در این حالت، اگر پره‌­ها به درستی عمل نکنند، ممکن است مقداری از مایع سریعا تبخیر شده و موجب ایجاد امواج ضربه‌­ای کوچک گردد.

راه­‌های­ مقابله

  • دور موتور مورد استفاده را کاهش دهید. (هشدار: این امر ممکن است سبب وارد آمدن فشار بیشتر به پمپ شود)
  • یک سری پره­‌ی جدید به عنوان تقویت ­کننده در کنار پره‌­های قبلی نصب نمایید.
  • دمای پمپ، مایع و سایر قطعات را کاهش دهید.
  • از یک بوستر در کنار پمپ خود استفاده کنید.
  • قطر بخش مرکزی پره­‌ها را افزایش دهید.
  1. متلاطم

  • اگر بخش‌­هایی مانند لوله‌ها، شیرها، فیلترها و… با مقدار و نوع مایعی که پمپاژ می‌گردد تناسب نداشته باشد، جریان­‌های متلاطمی در مایع مذکور تشکیل شده، اختلاف فشار به وجود آمده و نهایتا قطعه دچار فرسایش می­‌شود.

راه­‌های­ مقابله

  • تمام قطعات را از نظر میزان تحمل فشار آزمایش نموده و اجزای ضعیف را تعمیر یا تعویض نمایید.
  • افزایش مقدار خط مکش پمپ تاثیر بسزایی در کاهش میزان تلاطم موجود در سیستم دارد.
  • برای جلوگیری از آسیب دیدن پمپ، حداکثر فشار وارده را مطابق با توضیحات سازنده انتخاب کنید.
  1. سندرم پره
  •  این نوع کاویتاسیون زمانی اتفاق می­‌افتد که پره‌­ها یا روکش محفظه­‌ی مورد استفاده بسیار قطور باشند. این عوامل سبب کاهش فضای مورد نیاز سیال، افزایش سرعت آن، بالا رفتن درجه حرارت مایع و در نتیجه تشکیل حباب­‌های کاویتاسیون می­‌گردند.

سندرم پره

راه­ مقابله

  • فضای خالی میان پره‌­ها و محفظه‌­ی آن­ها را حداقل برابر چهار درصد ضخامت هر یک از پره‌­ها انتخاب نمایید.
  1. تخلیه­‌ای
  • در این مدل کاویتاسیون که با نام «گردش داخلی مجدد» نیز شناخته می‌­شود، امکان تخلیه‌­ی پمپ با سرعت مناسب وجود ندارد و لذا مایع دوباره در اطراف پره­‌ها به گردش درمی­‌آید. در نتیجه نیروی خروجی پمپ و به تبع آن، فشار خروجی افزایش یافته و سبب تولید حباب می‌­گردد.

راه­‌های­ مقابله

  • سیستم تخلیه را از نظر وجود هر گونه گرفتگی بررسی نمایید.
  • فیلترها را به طور مرتب بازرسی و در صورت لزوم تمیز یا تعویض کنید.
  • از باز بودن شیر تخلیه اطمینان حاصل نمایید.
  • حتما فشار موجود در خطوط تخلیه را به دقت بررسی نموده و در صورت لزوم، قطعات آسیب دیده را تعمیر یا تعویض نمایید.
  • مطمئن شوید که شیر چک در جهت درست نصب شده است.
  1. مکشی

  • بعضی وقت­‌ها ممکن است هوا از راه دریچه­‌ها یا سایر بخش­‌های آسیب دیده به درون پمپ مکیده شود. در این حالت، هوا درون پمپ حبس شده و چرخش آن سبب ایجاد حباب‌­های پر تعداد و وارد آمدن فشار به پره‌­ها می‌­شود.

راه­‌های­ مقابله

  • از آب­بندی تمام قطعات در زمان نصب اطمینان حاصل نمایید. این امر ممکن است به صرف زمان و هزینه­‌ی نسبتا بالایی نیاز داشته باشد؛ اما در مقابله با بروز کاویتاسیون بسیار موثر است.
  • اجزایی مانند اتصالات و دریچه­‌ها را بررسی نموده و در صورت وجود خرابی، تعویض نمایید.
  • از سالم بودن کلیه­‌ی واشرها مطمئن شوید.
  • به طور دوره‌­ای لوله­‌ها را بررسی کرده و در صورت مشاهده­‌ی هر گونه ترک یا سایر عیوب ظاهری، فورا نسبت به تعمیر یا تعویض قطعه‌­ی مورد نظر اقدام نمایید.

مکشی

محاسبه‌­ کاویتاسیون 

همانطور که پیش از این نیز بیان شد، کاویتاسیون پدیده­‌ی مخربی است و طبیعتا جلوگیری از وقوع آن نیازمند محاسبات دقیقی می‌­باشد. ضریب فشار که بیان‌گر نسبت فشار استاتیک به دینامیک است به صورت زیر تعریف می‌شود: 

C_{p}=\frac{\Delta p}{\frac{1}{2}\rho U^{2}}

که در این رابطه، \Delta P اختلاف فشار در هر نقطه نسبت به فشار ورودی پمپ است.  U نیز سرعت نوک پره است.ضریب فشار تنها به هندسه پمپ و عدد رینولدز بستگی دارد. عدد رینولدز به صورت زیر تعریف می شود:

Re=\frac{\rho UD}{\mu }

همانطور که پیش تر بیان شد، برای وقوع حفره زایی باید فشار نقطه ای از سیال به فشار بخار خودش برسد یعنی P=P_{v} لذا فشار ورودی برای یک پمپ با شرایط کاری مشخص به صورت زیر محاسبه می گردد:

p_{in}=p_{v}-C_{p}\frac{1}{2}\rho U^{2}

ر این رابطه،  NPSH{av} فشار مکش مثبت خالص موجود و NPSH_{re}  فشار مکش مثبت خالص مورد نیاز است) 

(ارتفاع مکش استاتیک)  ± (فشار بخار مایع)  – (افت فشار در هنگام مکش)  – (فشار جو)  =NPSH_{av}

فشار جو بر اساس ارتفاع از سطح دریا متغیر بوده و در برخی از ارتفاعات به قرار زیر است:

فشار جو بر اساس ارتفاع از سطح دریا

افت فشار در هنگام مکش نیز متاثر از نوع لوله­‌ها و شیوه­ی اتصال آن­ها بوده و در حالت ایده­آل برابر صفر است.

تغییرات فشار بخار مایع هم با تغییرات دما رابطه ­ی مستقیم داشته و برای سیالات گوناگون متفاوت است؛ به طور مثال، فشار بخار مایع برای آب از نمودار زیر قابل استخراج می‌­باشد: 

تغییرات فشار بخار مایع هم با تغییرات دما رابطه ­ی مستقیم

ارتفاع مکش استاتیک نیز با اختلاف سطح مایع و پمپ برابر است. ضمنا اگر مایع بالاتر از پمپ باشد، علامت آن مثبت و در غیر این صورت، علامت آن منفی خواهد بود.

مثالی از محاسبه 

یک پمپ آب در ارتفاع ۲۰۰۰ متری از سطح دریا واقع شده است. در صورتی که مقدار فشار مکش مثبت خالص مورد نیاز این پمپ در دبی ۱۰۰ لیتر بر ثانیه، برابر ۱۰ متر، مخزن بالاتر از پمپ و دمای آب نیز حدود ۷۰ درجه­ی سانتیگراد باشد، حداقل ارتفاع آب از سطح پمپ را محاسبه نمایید.

پاسخ:

مطابق جدول بالا، فشار جو در ارتفاع ۲۰۰۰ متری از سطح دریا برابر با ۸.۱ بوده و فشار بخار آب دمای ۷۰ درجه‌­ی سانتیگراد نیز تقریبا ۳ متر می‌­باشد. به کمک رابطه­‌ای که در بالا بیان شد، حداقل ارتفاع آب از سطح پمپ این گونه محاسبه می­‌گردد:

10=8.1-0-3-x \rightarrow x=-49m

لذا بر همین اساس، حداقل ارتفاع آب از سطح پمپ باید ۴.۹ متر باشد. 

برای آشنایی بیشتر با پمپ و پمپاژ کتاب زیر پیشنهاد می‌شود


منابع :

https://globalpumps.com.au

https://corrosionpedia.com

https://engineeringtoolbox.com

نویسنده : واحد علمی انتشارات نوآور

0 نظر در مورد «پدیده کاویتاسیون به زبان ساده»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.