آزمون نظام مهندسی چیست؟

مخصوص داوطلبان آزمون آبان 1403:

جهت دریافت پیامک رایگان و لحظه ای تاریخ ثبت نام، منابع و اخبار آزمون نظام مهندسی دوره‌ی بعدی، ضمن انتخاب رشته، تلفن همراه خود را در کادر زیر وارد نمایید:

 

آزمون نظام مهندسی چیست؟

 (سری مقالات موفقیت در آزمون نظام مهندسی)

آزمون نظام مهندسی چیست؟ همانطور که در مقاله « مقاله آشنایی با سازمان نظام مهندسی ساختمان (اهداف و وظایف)» گفته شد یکی از مهمترین وظایف این سازمان نظارت بر طراحی و اجرای صحیح و اصولی ساخت و سازها بر اساس مباحث مقررات ملی ساختمان می‌باشد، بنابراین می‌بایست کلیه مراحل ساخت توسط کارشناسان این سازمان تایید شود.

کارشناسان سازمان نظام مهندسی از طریق آزمون نظام مهندسی انتخاب شده و پس از دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسان، می‌توانند با این سازمان همکاری داشته باشند.

متولی آزمون نظام مهندسی، سازمان نظام مهندسی کل کشور با همکاری دفتر مقررات ملی ساختمان است که این دفتر زیر نظر وزارتخانه راه و شهرسازی می‌باشد، همچنین مسولیت برگزاری آزمون نظام مهندسی بعهده سازمان سنجش کشور می‌باشد.

پروانه اشتغال بکار مهندسی در ۴ درجه و به ترتیب با عنوان‌های «پایه۳»، «پایه۲»، «پایه۱» و «ارشد» صادر می‌شود. برای دریافت پایه ۳ متقاضیان باید در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند و برای ارتقا به پایه‌های بالاتر سنوات، سوابق کاری و شرکت در دوره‌های مربوطه ضروری است.

 

آزمون نظام مهندسی در رشته‌های هفتگانه مهندسی و بشرح صلاحیت‌های زیر برگزار می‌شود:

 

۱– آزمون‌ نظام مهندسی در رشته عمران (سه صلاحیت)

  • آزمون نظام مهندسی عمران نظارت
  • آزمون نظام مهندسی عمران اجرا
  • آزمون نظام مهندسی عمران محاسبات

۲- آزمون نظام مهندسی در رشته معماری (سه صلاحیت)

  • آزمون نظام مهندسی معماری نظارت
  • آزمون نظام مهندسی معماری اجرا
  • آزمون نظام مهندسی معماری طراحی

۳-  آزمون نظام مهندسی  در رشته تاسیسات برقی (دو صلاحیت)

  • آزمون نظام مهندسی تاسیسات برقی نظارت
  • آزمون نظام مهندسی تاسیسات برقی طراحی

۴-  آزمون نظام مهندسی  در رشته تاسیسات مکانیکی (دو صلاحیت)

  • آزمون نظام مهندسی تاسیسات مکانیکی نظارت
  • آزمون نظام مهندسی تاسیسات مکانیکی طراحی

۵-  آزمون نظام مهندسی نقشه‌برداری

۶- آزمون نظام مهندسی شهرسازی

۷- آزمون نظام مهندسی ترافیک

آزمون نظام مهندسی جزوه باز و به اصطلاح «open book» هست بنابراین کلیه منابع را می‌توانید بهمراه خود سر جلسه آزمون برده و از آن‌ها استفاده نمایید.

آزمون نظام مهندسی در تمامی رشته‌ها و صلاحیت‌ها بجز صلاحیت معماری طراحی بصورت تست‌های چهارگزینه‌ای می‌باشد، معمولا در هر آزمون ۶۰ سوال طرح می‌شود و حد نصاب قبولی در این آزمون کسب نمره ۵۰ درصد است. توجه داشته باشید در آزمون نظام مهندسی بعلت عدم محدودیت ظرفیت، رقابتی بین داوطلبان  وجود ندارد و داوطلبان می‌بایست حد نصاب قبولی (۵۰ درصد) را در این آزمون کسب نمایند، همچنین این آزمون نمره منفی هم دارد و در واقع هر ۳ سوال غلط یک سوال صحیح را حذف میکند.

توجه داشته باشید جهت ثبتنام در آزمون نظام مهندسی عضویت در سازمان نظام مهندسی اختیاری است اما در صورت قبولی در این آزمون برای اخذ پروانه اشتغال بکار مهندسی (گرفتن مدرک پایه ۳) عضویت در این سازمان الزامی می‌باشد.

ثبتنام آزمون نظام مهندسی بصورت اینترنتی و از طریق سایت دفتر مقررات ملی ساختمان صورت میگیرد، یکی از شرایط ثبتنام داشتن سنوات لازم میباشد.

طبق ماده ۵ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی حداقل سابقه کار حرفه‌ای جهت شرکت در آزمون ورود به حرفه مهندسان از تاریخ اخذ مدرک تحصیلی در هر مقطع به شرح جدول زیر می‌باشد:

مقطع تحصیلی حداقل سابقه کار حرفه‌ای
کارشناسی ۳ سال
ارشد ۲ سال
دکتری ۱ سال

در نظر داشته باشید اعتبار قبولی در آزمون‌های نظام مهندسی حداکثر بمدت ۴ سال از تاریخ آزمون میباشد، لذا در صورت قبولی میتوانید ظرف این مدت شرایط لازم جهت دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی را فراهم نمایید.

از مزایای قبولی در آزمون نظام مهندسی و گرفتن پروانه اشتغال بکار(پایه ۳) ثبت رتبه بندی شرکت مهندسی و مجوز کار در رشته مربوطه هست، از دیگر مزایای قبولی در این آزمون بعنوان کارشناس نظام مهندسی فعالیت در پروژه ها می‌باشد و حداقل مزیت آن اجاره حق امضاء به شرکتهای معتبر می‌باشد. در ضمن توجه داشته باشید برای رفتن به پایه های بالاتر وگرفتن پروژه‌های بزرگتر حتما نیاز به گرفتن پروانه پایه ۳ هستیم.

انتشارات نوآور

 مقاله آزمون نظام مهندسی چیست؟ توسط ناشر تخصصی کتاب های نظام مهندسی

186 نظر در مورد «آزمون نظام مهندسی چیست؟»

دیدگاهتان را بنویسید

  • سلام . خسته نباشید . ببخشید دوباره سوال میپرسم.
    اگر لیسانس مکانیک گرایش ساخت و تولید و مدرک فوق لیسانس مکانیک گرایش تبدیل انرژی داشته باشم و در ازمون نظام مهندسی شرکت کنم و قبول بشم ، با توجه به مدرک لیسانس ساخت و تولید به من پروانه نظام مهندسی تعلق میگیرد ؟

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر.خیر متاسفانه، طبق مصوبه کمیسیون هم ارزی رشته‌ها به تاریخ ۸۹/۱۲/۷ به دارندگان مدرك کارشناسی ارشد در زمینه رشته هاي هفتگانه ساختمان که با مدرك کارشناسی خود نمی توانند پروانه اشتغال به کار در زمینه رشته هاي هفتگانه ساختمان دریافت نمایند، هیچگونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی یا مرتبط با آن تعلق نمی گیرد. موفق باشید.

  • سلام . خسته نباشید.
    آیا با مدرک کارشناسی پیوسته لیسانس مکانیک گرایش ساخت و تولید ، میتونم در آزمون نظام مهندسی شرکت کنم؟
    در مقطع فوق لیسانس با چه گرایشی از رشته مکانیک میشه پروانه نظام مهندسی دریافت کرد؟

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر. طبق مصوبه کمیسیون هم ارزی رشته ها به تاریخ ۱۳۹۰/۳/۱۱ به فارغ التحصیلان رشته مکانیک – ساخت و تولید پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته اصلی تاسیسات مکانیکی و یا در رشته مرتبط با آن تعلق نمی گیرد. طبق پیوست ۲، کارشناسی ارشد تبدیل انرژی جزو رشته های اصلی هفتگانه ساختمان می باشد.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر. طبق جدول مصوبه شماره ۶۰۹۵۸/۴۳۰ به تاريخ ۱۳۹۴/۱۱/۰۵، پس از گذشتن سنوات شما می توانید در آزمون نظارت، اجرا و محاسبات شرکت کنید.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر. طبق جدول مصوبه شماره ۴۳۰/۲۷۸۸۲ به تاريخ ۱۳۹۴/۰۵/۲۵ و طبق جدول مصوبه شماره ۶۰۹۵۸/۴۳۰ به تاريخ ۱۳۹۴/۱۱/۰۵شما می توانید در آزمون نظام مهندسی شرکت کنید.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر. سابقه کاری که بیمه رد شده باشه لازم نیست، ایشالا بعد از قبولی به یکی از شرکت های پیمانکاری مراجعه میکنید و صرفا گواهی صوری دریافت میکنید. موفق باشید.

  • باسلام من مدرک کارشناسی ام را در سال ۱۲/۵/۹۶ اخذ کرده ام ؛سال ۹۹ می توانم شرکت کنم (مهندسی برق هستم)در ضمن بین مدرک کاردانی به کارشناسی با کارشناسی تفاوتی وجود داردو چه کتابهای را باید تهیه کنم ویا این کتابها در هر سال تغییر می کنندممنون بابت راهنمایی

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر. داشتن سنوات لازم، تا روز آزمون گذشتن دقیقا ۳ سال از مدرک کارشناسی، لازم است.جدول مصوبه شماره ۴۳۰/۲۷۸۸۲ به تاريخ ۱۳۹۴/۰۵/۲۵ تفاوت کارشناسی پیوسته و نا پیوسته آورده شده است. منابع نظام مهندسی در هر رشته و صلاحیت‌ متفاوت می‌باشد و در هر دوره آزمون توسط دفتر مقررات ملی اعلام می‌شود لازم به ذکر است منابع در هر رشته تغییرات چشمگیری ندارند.منابع اعلام شده مربوط به هر رشته را می توانید از لینک زیر مشاهده نمایید:
      https://noavarpub.com/?p=57

  • سلام، میخواستم ببینم اگر شخصی دارای مدرک کارشناسی ارشد باشه، ولی هنوز ۲ سال از مدرک ارشد ش نگذشته باشه در حالی که از مدرک کارشناسی اش بیش از ۳ سال گذشته، میتونه با همون مدرک کارشناسیش در آزمون نظام مهندسی شرکت کنه و مدرک ارشدش و نادیده بگیره؟ و آیا مشکلی پیش نمیاد؟

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر. با توجه به جدول سنوات که از تاریخ دریافت مدرک تحصیلی در یکی از رشته‌های هفتگانه مهندسی تا تاریخ آزمون نظام مهندسی (نه تاریخ ثبت نام) محاسبه میشود، برای مدرک کارشناسی ۳ سال و برای مدرک کارشناسی ارشد ۲ سال از زمان دریافت مدرک تحصیلی باید گذشته باشد، بنابراین شما می توانید با مدرک کارشناسی خود در آزمون شرکت کنید.

  • سلام. من موقع ثبت نام کارت ورود به جلسه، تاریخ فارغ التحصیلی رو با وجود پر کردن سنوات، مغایر با تاریخ واقعی مدرکم وارد کردم.
    همچنین معدلم به اندازه یک دهم بیشتر وارد شد.
    مشکلی هست یا باید اطلاعات رو ویرایش کنم از طریق سازمان سنجش؟

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر، اگر سه سال از مدرک شما گذشته باشه فکر نمیکنم مشکلی باشه، ایشالا بعد از قبولی باید مدارک رو تحویل بدید. موفق باشید.

    • پشتیبانی انتشارات نوآور می‌گوید:

      سلام وقت بخیر، چندین بار اطلاع رسانی کردیم و پیامک شروع ثبت نام برای همه دوستان ارسال شد. برای اطمینان از اینکه شمارتونو در سایت به درستی ثبت کردید با شماره ثابت تماس بگیرید و با همکاران IT صحبت کنید. موفق باشید.

مشاهده نظرات بیشتر