آزمون نظام مهندسی و سوالات متداول مربوط به ثبت نام و قبولی در آزمون
مهندس گرامی، میتوانید پاسخ بسیاری از سوالات و مشکلات مربوط به آزمونهای نظام مهندسی را در این صفحه پیدا کنید.
اغلب این سوالات، مواردی هستند که به دفعات از کارشناسان نظام مهندسی پرسیده شدهاند.
این سوالات در دو بخش، دسته بندی شدهاند:
الف) سوالات مربوط به آشنایی، شرایط و نحوه ثبت نام در آزمونهای نظام مهندسی
ب) کتب، منابع و نحوه مطالعه
-
۱- سازمان نظام مهندسی چیست؟
سازمان نظام مهندسی ساختمان یک سازمان غیر دولتی میباشد که هدف از تاسیس آن بطور کلی اجرای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال ۱۳۷۴ است. سازمان نظام مهندسی ساختمان در هفت رشته مهندسی عمران، معماری، برق، مکانیک، نقشهبرداری، شهرسازی و ترافیک به ارائه خدمات مهندسی مرتبط در این حوزهها میپردازد.
برای اطلاعات بیشتر درمورد وظایف، نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی و اطلاعات بیشتر در این مورد، میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
-
۲-آزمون نظام مهندسی چیست؟
وزارت راه و شهرسازی هر ساله در راستای مواد آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان اقدام به برگزاری آزمونهای ورود به حرفه مهندسان در رشتههای هفتگانه مهندسی عمران، معماری، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی، نقشهبرداری، شهرسازی و ترافیک مینماید. مهندسان در رشتههای فوق میتوانند در صورت دارا بودن شرایط شرکت در آزمون و قبولی اقدام به اخذ پروانه نظام مهندسی در رشته مربوطه نمایند. آزمون نظام مهندسی در تمامی رشتههای هفتگانه همزمان و هماهنگ در سراسر کشور و به صورت جزوه باز برگزار میشود.
-
۳- برگزار کننده آزمونهای نظام مهندسی چه ارگان و سازمانی است؟
متولی آزمون نظام مهندسی، سازمان نظام مهندسی کل کشور با همکاری دفتر مقررات ملی ساختمان است که این دفتر زیر نظر وزارتخانه راه و شهرسازی میباشد، همچنین مسولیت برگزاری آزمون نظام مهندسی بعهده سازمان سنجش کشور میباشد.
-
۴- شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی چیست؟
الف) داشتن حداقل مدرک لیسانس و مرتبط با رشتههای نظام مهندسی (برای مشاهده رشتههای مرتبط به لینک زیر رجوع کنید.
ب) داشتن سنوات لازم، گذشتن ۳ سال از مدرک کارشناسی، ۲ سال از مدرک کارشناسی ارشد و ۱ سال از مدرک دکتری
-
۵- مراحل ثبتنام در آزمون نظام مهندسی چیست؟
پس از اطلاع از شروع ثبت نام (با ثبت شماره تلفن همراه خود در صفحه:
بصورت لحظهای و با پیامک رایگان از زمان شروع ثبتنام مطلع شوید) به سایت دفتر مقرررات (http://inbr.ir) مراجعه نمایید و پس از خواندن راهنمای ثبت نام و خرید کارت ثبت نام (رمز و پسورد) اقدام به ثبت نام نمایید.
-
۶- حداکثر زمان ثبتنام در آزمون نظام مهندسی چقدر است؟
معمولا حدود ۲۰ روز فرصت هست برای ثبت نام و این فرصت ۱ نوبت هم تمدید خواهد شد.
-
۷- چه کسانی میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند؟
کلیه افراد دارای مدرک کارشناسی پیوسته در یکی از رشتههای هفتگانه مهندسی عمران، معماری، برق، مکانیک، نقشهبرداری، شهرسازی و ترافیک میتوانند در کلیه صلاحیتها و دارندگان مدرک کارشناسی ناپیوسته در برخی صلاحیتهای رشتههای مذکور با احتساب سنوات میتوانند شرکت نمایند، (این داوطبین باید به بخشنامههای کمسیون هم ارزی به آدرس لینک زیر توجه نمایند:)
-
۸- برای ثبت نام در آزمونهای نظام مهندسی به کجا مراجعه باید کرد؟
نیازی به مراجعه حضوری نیست، در زمان ثبت نام میتوانید به سایت رسمی دفتر مقررات ملی ساختمان به آدرس https://inbr.ir مراجعه نمایید و اقدام به ثبت نام نمایید.
-
۹- حداقل مدرک تحصیلی برای شرکت در آزمون نظام مهندسی چیست؟
حداقل مدرک موردنیاز برای شرکت در آزمونهای نظام مهندسی کارشناسی میباشد.
-
۱۰- ثبت نام در آزمونهای نظام مهندسی بصورت حضوری است یا اینترنتی؟
نیازی به مراجعه حضوری نیست و بصورت اینترنتی در هرجای ایران که باشید میتوانید با مراجعه به سایت رسمی دفتر مقررات ملی تمامی مراحل ثبتنام را انجام دهید.
-
۱۱- چند سال پس از اتمام دوره کارشناسی میتوان در آزمونهای نظام مهندسی شرکت کرد؟
با توجه به جدول سنوات که از تاریخ دریافت مدرک تحصیلی تا تاریخ آزمون نظام مهندسی (نه تاریخ ثبتنام) محاسبه میشود، برای مدرک کارشناسی ۳ سال،کارشناسی ارشد ۲ و دکتری ۱ سال از زمان دریافت مدرک تحصیلی باید گذشته باشد.
-
۱۲- آیا برای شرکت در آزمون نظام مهندسی، نیازی به عضویت در سازمان نظام مهندسی هست؟
خیر، برای شرکت در آزمون نیازی به عضویت نبوده ولی پس از قبولی باید در سازمان نظام مهندسی، در شهر مربوطه عضو شوید.
-
۱۳- برای گرفتن پروانه اشتغال به کار مهندسی داشتن پایان خدمت ضروری است؟
داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم به منظور دریافت پروانه اشتغال الزامی میباشد. نکته بسیار مهم و قابل توجه در این خصوص این است که برای ثبت نام و شرکت در آزمون نظام مهندسی کارت پایان خدمت نیاز نیست، و از طرفی قبولی در آزمون نظام مهندسی ۳ سال اعتبار خواهد داشت، لذا داوطلبان مشمول میتوانند در این آزمون شرکت کنند و پس از قبولی، حداکثر تا ۳ سال فرصت ارائه کارت پایان خدمت جهت تکمیل مدارک دریافت پروانه اشتغال به کار را خواهند داشت.
-
۱۴- مشمولان خدمت سربازی میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند؟
بله مشمولان خدمت سربازی میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند و با توجه به اینکه اعتبار قبولی در آزمون نظام مهندسی ۳ سال میباشد، لذا داوطلبین میتوانند در آزمونهای نظام مهندسی شرکت کرده و در صورت قبولی از این مهلت ۳ ساله برای گرفتن کارت پایان خدمت استفاده نمایند.
-
۱۵- دارندگان چه مدرک تحصیلی میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند؟
دارندگان مدرک کارشناسی رشته های هفت گانه معماری، عمران، برق، مکانیک، نقشه برداری، شهرسازی و ترافیک می توانند در آزمون شرکت نمایند.
کلیه افراد دارای مدرک کارشناسی پیوسته در یکی از رشتههای هفتگانه مهندسی عمران، معماری، برق، مکانیک، نقشهبرداری، شهرسازی و ترافیک میتوانند در کلیه صلاحیتها و دارندگان مدرک کارشناسی ناپیوسته در برخی صلاحیتهای رشتههای مذکور با احتساب سنوات میتوانند شرکت نمایند، (این داوطبین باید به بخشنامههای کمسیون هم ارزی به آدرس لینک زیر توجه نمایند).
-
۱۶-اعتبار قبولی آزمون نظام مهندسی چه مدت زمان میباشد؟
اعتبار قبولی هر آزمون درصورت رعایت شرایط و ضوابط دستورالعملهای آن آزمون، با تایید اداره کل راه و شهرسازی استان تا ۳ سال پس از زمان برگزاری هر آزمون خواهد بود. بدیهی است درصورت سپری شدن بیش از مدت زمان ۳ سال به هیچ عنوان قبولیهای صادره معبتر نخواهد بود و متقاضی میبایست مجدداً در آزمونهای ورود به حرفه مهندسان شرکت نماید.
-
۱۷- چطور از زمان شروع ثبت نام و تاریخ آزمون نظام مهندسی مطلع شویم؟
چند راه برای مطلع شدن از زمان شروع ثبت نام و اخبار مربوط به نظام مهندسی وجود دارد:
الف) با مراجعه پی در پی به سایت دفتر مقررات ملی ساختمان به آدرس inbr.ir میتوانید از اخبار نظام مهندسی مطلع شوید ولی این کار کمی سخت هست چون باید همه روزه این سایت مورد بررسی قرار بگیره و اطلاع رسانی اتوماتیک ندارد.
ب) برای اطلاع از آخرین اخبار و اطلاعیههای مرتبط با ثبت نام آزمون نظام مهندسی، شما میتوانید از دو راه زیر استفاده کنید:
۱.بوکمارک : برای دسترسی سریعتر به صفحه ثبت نام و دریافت اخبار جدید، میتوانید صفحه مربوط به ثبت نام را در مرورگر خود بوکمارک کنید. این کار به شما کمک میکند تا با یک کلیک سریع، به آخرین اطلاعیهها دسترسی پیدا کنید.
۲. ثبت شماره تماس: برای دریافت آخرین اطلاعات و اخبار مربوط به ثبت نام، میتوانید شماره تماس خود را ثبت کنید. به این ترتیب، هرگاه اخبار جدیدی منتشر شود، شما از طریق پیامک مطلع خواهید شد.
با انتخاب یک یا هر دو روش بالا، مطمئن باشید که از آخرین اخبار ثبت نام در آزمون با خبر خواهید بود.
ج) با عضویت در شبکههای اجتماعی (تلگرام، ایتا و…) انتشارات نوآور میتوانید از آخرین اخبار نظام مهندسی مطلع شوید. جهت عضویت در شبکههای اجتماعی به پایین صفحه اول انتشارات نوآور به آدرس زیر مراجعه نمایید و شبکه اجتماعی مورد نظر خود را انتخاب نمایید.
-
۱۸- شرط قبولی در آزمون نظام مهندسی چیست؟
آزمونهای نظام مهندسی بصورت ۶۰ سوال تستی برگزار میشود و با احتساب نمره منفی، شرط قبولی در آزمون کسب حداقل نمره ۵۰ از ۱۰۰ میباشد.
-
۱۹- آزمون نظام مهندسی نمره منفی هم دارد؟
آزمونهای نظام مهندسی نمره منفی دارند و هر سه پاسخ اشتباه یک نمره منفی خواهد داشت و به عبارت دیگه هر سه پاسخ غلط، امتیاز یک پاسخ صحیح را از بین خواهد برد.
-
۲۰- آیا برای سنوات سوابق کار حرفهای داشتن بیمه الزامی است؟
خیر، صرفا گذشت مدت زمان ذکر شده در سنوات کفایت خواهد کرد.
-
۲۱- استفاده از ماشین حساب و دیگر وسایل الکترونیکی در آزمون مجاز است؟
استفاده از ماشین حساب مجاز است اما دیگر وسایل از جمله موبایل،لپ تاپ و … غیرقانونی میباشد.
-
۲۲- آیا معدل و یا نوع دانشگاه در آزمون نظام مهندسی تاثیرگذار است؟
خیر، صرفا داشتن مدرک مورد تایید وزارت علوم، کفایت خواهد کرد و معدل و نوع دانشگاه برای این آزمون ملاک نیست.
-
۲۳- نحوه برگزاری آزمونهای نظام مهندسی چگونه است؟
آزمون نظام مهندسی جزوه باز و به اصطلاح «open book» هست، آزمون نظام مهندسی در تمامی رشتهها و صلاحیتها بجز صلاحیت معماری طراحی بصورت تستهای چهارگزینهای میباشد،
-
۲۴- آزمون نظام مهندسی چندبار درسال برگزار میشود؟
آزمونهای نظام مهندسی معمولا دوبار در سال (یک آزمون در نیمه اول و آزمون دوم در نیمه دوم سال) برگزار می شود. اما طی سه سال اخیر با توجه شرایط کرونا آزمون نظام مهندسی ۱ بار در سال برگزار شد.
-
۲۵- سوالات آزمونهای نظام مهندسی تستی است یا تشریحی؟
آزمون نظام مهندسی در همه صلاحیتها به جز آزمون معماری طراحی در قالب ۶۰ سوال تستی برگزار میشود.
-
۲۶- آیا امکان بردن کتاب سرجلسه آزمون نظام مهندسی را داریم؟
آزمون نظام مهندسی بصورت جزوه باز «open book» برگزار میشود بنابراین میتوانید تمامی کتب و جزوات مورد نیاز را همراه خود به جلسه آزمون ببرید، و هیچگونه محدودیتی وجود ندارد.
-
۲۷- داشتن مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری تاثیری در قبولی آزمون نظام مهندسی دارد؟
خیر، نوع مدرک که از کدام دانشگاه باشد و یا مقطع مدرک مزیتی برای قبولی در آزمونهای نظام مهندسی بوجود نمیآورد.
-
۲۸- بعد از قبولی در آزمون نظام مهندسی امکان ارتقاء نیز وجود دارد؟
بله امکان ارتقاء با توجه به شرایط مربوطه امکان پذیر است، لازم به ذکر است داوطلبان ورود به حرفه مهندسان پس از قبولی نایل به کسب پروانه اشتغال در پایه ۳ خواهند شد و سپس جهت ارتقا از پايه ۳ به پايه ۲،داشتن ۴ سال و از پايه ۲ به پايه ۱، داشتن ۵ سال و از پايه ۱ به پایه ارشد ۶ سال سابقه كار حرفهای در پايه قبلی، گذراندن دوره وموفقيت در آزمون انتهای دوره ضرروی است.
-
۲۹- پایههای نظام مهندسی کدامند؟
پروانه اشتغال به كار مهندسي در ۴ درجه و به ترتیب بصورت زیر خواهد بود:
الف) پايه ۳
ب) پايه ۲
ج) پايه ۱
د) ارشدلازم به ذکر است ارتقاء به پایههای بالاتر نیاز به گذراندن دورههای مخصوص، کسب موفقیت در آزمون پایان دوره و همچنین داشتن سنوات مربوط به هر پایه میباشد. توجه داشته باشید پایهها بصورت مرحلهای ارتقاء پیدا میکنند و کسی نمیتواند بطور مثال از پایه ۳ به پایه ۱، بصورت مستقیم ارتقاء داشته باشد.
در ضمن برای دریافت پروانه اشتغال بکار در پایه ۳ داوطلبان باید در آزمون ورد به حرفه مهندسان که به صورت یکپارچه در کشور برگزار میشود شرکت نمایند.
-
۳۰- صلاحیت در آزمون نظام مهندسی چی هست؟
منظور از صلاحیت، تخصص و گرایش در آن رشته میباشد، رشتهها و صلاحیتها به قرار زیر خواهند بود:
۱-آزمون نظام مهندسی عمران، شامل صلاحیتهای نظارت، اجرا، محاسبات، ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی و طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان است.
۲-آزمون نظام مهندسی معماری، شامل صلاحیتهای نظارت، اجرا و طراحی است.
۳-آزمون نظام مهندسی تأسیسات برق، شامل صلاحیتهای نظارت، اجرا و طراحی است.
۴-آزمون نظام مهندسی تأسیسات مکانیک، شامل صلاحیتهای نظارت، اجرا و طراحی است.
۵-آزمون نظام مهندسی نقشهبرداری، شهرسازی و ترافیک صلاحیت و گرایشی ندارند.
-
۳۱- آیا میتوان برای همه صلاحیتهای یک رشته ثبت نام کرد؟
رشته عمران: شرکت در صلاحیتهای نظارت، اجرا و محاسبات به طور همزمان امکان پذیر است اما برای شرکت در صلاحیت ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی امکان شرکت در این آزمون به طور همزمان با آزمونهای محاسبات، نظارت و اجرا وجود نداشته و لازم است علاوه بر دارا بودن مدرك كارشناسی ارشد یا دكتری رشته عمران در گرایشهای سازه یا زلزله، دارای پروانه اشتغال به كار مهندسی در صلاحیتهای نظارت یا اجرای پایه یك و حداقل صلاحیت محاسبات پایه دو باشید تا امکان شرکت در این آزمون برای شما فراهم باشد.
برای صلاحیت طرح و اجرای گود، پی و سازهنگهبان نیز امکان شرکت در این آزمون به طور هم زمان با آزمونهای محاسبات، نظارت و اجرا عمران وجود نداشته و لازم است علاوه بر دارا بودن مدرك كارشناسیارشد یا دكتری رشته عمران در گرایش خاک و پی، دارای پروانه اشتغال به كار مهندسی در صلاحیتهای نظارت یا اجرای پایه یك و حداقل صلاحیت محاسبات پایه دو باشید تا امکان شرکت در این آزمون برای شما فراهم باشد.
رشته معماری: شرکت در صلاحیتهای نظارت، اجرا و طراحی به طور همزمان امکان پذیر است.
رشته تاسیسات برقی: شرکت در صلاحیتهای نظارت و طراحی به طور همزمان امکان پذیر است. اما برای صلاحیت اجرا امکان شرکت در این آزمون بهطور همزمان با آزمون صلاحیت نظارت وجود نداشته و جهت شرکت در آزمون اجرا تاسیسات برقی لازم است پروانه نظارت تاسیسات برقی پایه ۲ داشته باشید.
رشته تاسیسات مکانیکی: شرکت در صلاحیتهای نظارت و طراحی به طور همزمان امکان پذیر است. اما برای صلاحیت اجرا امکان شرکت در این آزمون بهطور همزمان با آزمون صلاحیت نظارت وجود نداشته و جهت شرکت در آزمون اجرا تاسیسات مکانیکی لازم است پروانه نظارت تاسیسات مکانیکی پایه ۲ داشته باشید.
لازم به ذکر است برای شرکت در هر صلاحیت باید بصورت جداگانه ثبت نام نمایید.
-
۳۲- برای ثبت نام در صلاحیتهای مختلف جداگانه باید اقدام کرد؟
بله برای شرکت در هر صلاحیت باید بصورت جداگانه ثبت نام کرد، و هزینه شرکت در هر صلاحیت بصورت جداگانه اخذ خواهد شد.
-
۳۳- شرایط ارتقاء پایه در نظام مهندسی چیست؟
داشتن سنوات لازم، شرکت در دورههای مربوطه که توسط خود سازمان نظام مهندسی هر استان برگزار میشود و قبولی در آزمونهای پایان دوره از شرایط ارتقا پایه میباشد.
-
۳۴- آیا فقط با قبولی در آزمون نظام مهندسی میتوانیم پروانه اشتغال به کار مهندسی بگیریم؟
پس از قبولی در آزمون در صورت تکمیل بودن کلیه مدارک جهت اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی و شرکت در دورههای برگزار شده توسط سازمان نظام مهندسی پروانه اشتغال صادر میگردد.
جهت مشاهده مدارک مورد نیاز برای اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی به لینک زیر مراجعه نمایید:
-
۳۵- پروانه اشتغال به کار مهندسی چیست؟
مهندسان فارغ التحصیل با مدرک کارشناسی و بالاتر، با توجه به شرایط پذیرش، تجربه و مهارت میتوانند در آزمونهای نظام مهندسی شرکت نمایند و در صورت موفقیت، همچنین داشتن مدارک لازم، از سازمان نظام مهندسی درخواست پروانه اشتغال بکار مهندسی نمایند.
درصورت اخذ مدرک پروانه اشتغال بکار، با توجه به صلاحیت قید شده در پروانه، سهمیهای جهت کاز از طرف سازمان نظام مهندسی به این افراد تعلق خواهد گرفت.
-
۳۶- مراحل دریافت پروانه اشتغال به کار چیست؟
در صورت داشتن سنوات و مدارک مورد نیاز، باید در آزمونهای ورود به حرفه مهندسان شرکت نمایید، در صورت قبولی و پس از گذاراندن دورههای نظام مهندسی میتوانید پروانه اشتغال بکار را دریافت نمایید.
-
۳۷- شرکت در آزمون نظام مهندسی و گرفتن پروانه اشتغال به کار چه مزایایی دارد؟
از مزایای قبولی در آزمون نظام مهندسی و گرفتن پروانه اشتغال بکار (پایه ۳) میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
الف) ثبت و رتبهبندی شرکت مهندسی
ب) بعد از قبولی و عضویت در سازمان نظام مهندسی هر ساله سهمیه کاری از طرف نظام مهندسی به متقاضی تعلق میگیرد،باید توجه داشت هرچه به پایههای بالاتر ارتقاء پیدا کنید سهمیه بیشتر و پروژههای بزرگتری بشما ارجاع داده میشود.
ج) چنانچه اشتغال فعلی شما به گونهای باشد که فرصت کار در پروژهها را ندارید میتوانید سهمیه خود را به شرکتهای حقوقی معتبر واگذار کرده و مبلغ اجاره سالانهای از بابت پروانه خود کسب نمایید.
د) داشتن پروانه اشتغال بکار مهندسی علاوه بر مزیتهای مالی، اعتبار یک مهندس را در دید جامعه مهندسی ارتقاء میبخشد.
-
۳۸- آیا میتوان پروانه اشتغال بکار را اجاره بدهیم و مزایا و معایب اجاره پروانه اشتغال به کار چیست؟
بله میتوانید اجاره بدهید و سالیانه مبلغی را دریافت نمایید. ولی با توجه به اینکه مسئول تأئید پروژه با شخصی است که مهر و امضاء اش پایه برگه است، فروختن امضا یا اجاره پروانه، با توجه به عواقب آن، اصلا توصیه نمیشود.
کتب، منابع و نحوه مطالعه
-
۳۹- منابع آزمون نظام مهندسی چیست؟
منابع نظام مهندسی در هر رشته و صلاحیت متفاوت میباشد و در هر دوره آزمون توسط دفتر مقررات ملی اعلام میشود لازم به ذکر است منابع در هر رشته تغییرات چشمگیری ندارند. داوطلبان برای مشاهده منابع آزمون نظام مهندسی عمران، معماری، برق، مکانیک میتوانند آخرین تغییرات منابع برای آزمون جاری مشاهده کنند. داوطلبان میتوانند آخرین منابع اعلام شده را از لینک زیر مشاهده نمایند:
-
۴۰- آیا برای قبولی در آزمون نظام مهندسی باید در کلاسها و دورههای آموزشی شرکت کنیم یا با خواندن کتابها میتوان قبول شد؟
سطح علمی داوطلبان متفاوت است همچنین اکثر داوطلبان آزمونهای نظام مهندسی شاغل هستند و بعلت مشغلههای روزمره وقت کمی برای مطالعه و کسب آمادگی دارند.
از دیگر مواردی که قبولی در آزمونهای نظام مهندسی را سخت کرده گذشت سه سال از دانشگاه و فراموشی نسبی دروس دانشگاهی میباشد، لذا شرکت در کلاسها و دورههای نظام مهندسی بستگی به داوطلب دارد.
اما با توجه به بازخوردها و تجربیات چندین ساله کارشناسان انتشارات نوآور، چنانچه برنامهریزی، استراتژی و هدف گذاری مشخص و درستی نسبت آزمونهای نظام مهندسی داشته باشید میتوانید براحتی و بدون شرکت در دورهها و کلاسها در این آزمون موفق شوید.
در کل تمامی آزمونهای نظام مهندسی در صلاحیتهای نظارت و اجرا بسیار آسانتر از صلاحیتهای طراحی یا محاسبات هستند، بنابراین با داشتن منابع خوب، داشتن استراتژی مناسب و مطالعه روزانه ۳ الی ۴ ساعت میتوانید براحتی در صلاحیتهای نظارت و اجرا موفق شوید.
با توجه به اینکه صلاحیتهای محاسبات و طراحی بسیار سخت هستند، توصیه میکنیم علاوه بر مطالعه روزانه و داشتن منابع در کلاسها و دورههای مربوطه برای کسب آمادگی بیشتر شرکت نمایید.لطفا برای اطلاعات دقیقتر و نحوه مطالعه منابع مقاله “چند نکته برای موفقیت در آزمونهای نظام مهندسی” را از لینک زیر مطالعه نمایید.
-
۴۱- برای موفقیت در آزمون نظام مهندسی باید چه کتابهایی را مطالعه کنیم؟
قبل از هر دوره آزمونهای نظام مهندسی، دفتر مقررات ملی لیست منابع را برای هر رشته و صلاحیت منتشر میکند (برای اطلاع از آخرین منابع به لینک زیر مراجعه نمایید).
توصیه میشود کلیه منابع را تهیه نمایید و در تهیه منابع هرگز صرفهجویی نکنید و از تعداد زیاد آنها نیز نترسید، با توجه به open book بودن آزمونهای نظام مهندسی، تعدادی از این منابع احتیاج به پیش مطالعه ندارند و فقط با داشتن کتاب مربوطه و استفاده از کلیدواژهها میتوانید پاسخگوی سوالات طرح شده از این منابع باشید.
-
۴۲- برای گرفتن نتیجه بهتر در آزمونهای نظام مهندسی بیشتر روی چه کتابهایی وقت بذاریم؟
کتابهای منابع نظام مهندسی به دو دسته تقسیم میشوند:
کتابهایی که تخصصی آن رشته هستند و بیشترین سوالات از آنها طرح میشود (برای مثال در رشته عمران نظارت یا اجرا مباحث ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۰ ، راهنمای جوش، گودبرداری و…) این کتابها باید کاملا مطالعه شوند.
دسته دوم کتابهایی هستند که صرفا حفظ کردنی هستند(برای مثال مبحث دوم مقررات ملی، قانون نظام مهندسی، قانون کار، قوانین بیمه و مالیات و…) این کتابها احتیاج به مطالعه و یادگیری ندارند و فقط با داشتن کلیدواژه، سوالاتی که از این منابع طرح میشوند براحتی قابل پاسخدهی خواهند بود.
با توجه به توضیحات فوق چنانچه فرصت زیادی تا زمان آزمون دارید کتابهای دسته اول را مطالعه و نکته برداری کنید و چنانچه در هفتههای آخر هستید و زمان زیادی تا آزمون باقی نمانده، پیشنهاد میکنیم کتابهایی که چکیده و خلاصه منابع هستند را مطالعه کنید همچنین نمونه سوالات آزمون نظام مهندسی ادوار گذشته رو بررسی کنید و سعی کنید با استفاده از کلیدواژهها به سوالات پاسخ دهید.
-
۴۳- آیا فقط با مطالعه و بررسی سوالات ادوار گذشته میتوان در آزمون نظام مهندسی موفق شد؟
مطالعه و بررسی سوالات ادوار گذشته کمک قابل توجهی به داوطلبین مینماید تا با روند طرح سوالات، بودجهبندی سوالات و… آشنا شوید ولی کافی نخواهد بود، و باید حتما منابع آزمون نیز مطالعه شود.
توجه داشته باشید که در هر دوره از آزمونها سوالات جدیدی مطرح میشود که قبلا سابقه تکرار نداشتهاند و فقط تعدادی از سوالات تکراری آزمون دورههای گذشته است.
-
۴۴- آیا فقط با مطالعه و خواندن مباحث نظام مهندسی میتوان در آزمون نظام مهندسی نتیجه گرفت؟
مباحث مقررات ملی ساختمان به عنوان مراجع ساخت و ساز کشور، غالبا به جزئیات و تفهیم مطالب در قالب نمونه و مثال ورود نکرده است بنابراین متن آنها گنگ و پیچیده است.
لذا برای یادگیری این مفاهیم یا باید در کلاسها و دورههای نظام مهندسی شرکت نمایید یا از کتب راهنما و شرح درس این مباحث استفاده نمایید.
نکته بسیار مهم این است که کلیه کتابهای اعلام شده در منابع مهم و با اهمیت هستند و باید هم ردیف مباحث از آنها برای پاسخگویی به سوالات طرح شده از آن منابع بهره برد.
بنابراین داوطلبینی که فقط برروی مباحث وقت میگذارند قادر به پاسخگویی تعدادی از سوالات نخواهند بود و شانس قبولی این افراد بسیار کاهش پیدا میکند.
داوطلبانی موفق هستند که از کلیه منابع با استراتژی و برنامهریزی استفاده میکنند.
-
۴۵- مطالب کتابهایی مانند قانون نظام مهندسی، قانون کار، گودبرداری و روشها و جزئیات در مباحث مقررات ملی نیز هست؟
ممکن است مختصر هم پوشانی نیز وجود داشته باشد ولی هر یک از این کتب منابع مستقلی هستند که توسط دفتر مقررات ملی ساختمان اعلام شده است و طبق اهمیت از هر یک از این منابع سوال طرح میشود.
بنابراین چنانچه داوطلبی صرفا مباحث مقررات ملی را مطالعه کند، علاوه براینکه نمیتواند بخوبی از کلیدواژهها استفاده کند، تعدادی از سوالات را نیز نمیتواند پاسخ دهد.
-
۴۶- کتاب های کلیدواژهها چی هستند؟
کتابهای کلیدواژه مجموعهای از کلمات مهم و کلیدی هستند که از منابع معرفی شده آزمون نظام مهندسی به همراه آدرسهایشان استخراج شدهاند.
این کلمات سر واژههایی از مطالب مهمی هستند که در آزمونهای ادوار گذشته مورد سوال قرار گرفتهاند و یا احتمال طرح شدن سوال در آزمونهای آتی از آنها زیاد است.
داوطلبین ابتدا کلمه کلیدی را از صورت سوال تشخیص داده و سپس به کلیدواژه مراجعه میکنند و با یافتن کلمه مورد نظر در کلیدواژه منبع و پاسخ احتمالی سوال را مییابند. برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه نمایید.
-
۴۷- از کلیدواژهها چگونه استفاده کنیم؟
برای سهولت در استفاده و جستجوی سریعتر کلیدواژهها، کلمات کلیدی طبق حروف الفبا مرتب شدهاند.
داوطلبان با تشخیص درست کلمه کلیدی هر سوال میتوانند براحتی آن را در کتاب کلیدواژه پیدا کنند و با مراجعه به آدرس ارائه شده، مطلب مربوط به کلمه کلیدی را پس از یافتن، مطالعه نمایند و تست مربوطه را در زمان بسیار کمی پاسخ دهند.
استفاده درست از کلیدواژهها مستلزم تمرین و کسب مهارت است، تست زنی سوالات ادوار گذشته با استفاده از کلیدواژه باعث کسب مهارت استفاده از این کتابها و همچنین تشخیص صحیح کلمه کلیدی در آزمون پیشرو خواهد شد.
برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه نمایید:
-
۴۸- آیا با استفاده از کتابهای کلیدوژه میتوان در آزمون نظام مهندسی قبول شد؟
کلیدواژهها جهت موفقیت در آزمونهای نظام مهندسی نقش بسیار مهمی ایفا میکنند و زمان پاسخگویی به برخی سوالات را به حداقل میرساند ولی توجه داشته باشید باید از کتابهای کلیدواژه انتظار معقولی داشت و به عنوان یک کتاب کمکی به آن نگاه کرد.
لذا تصور اشتباهی است که بدون مطالعه و فقط صرف استفاده از کلیدواژهها میشود در آزمون نظام مهندسی قبول شد.
با بررسی آزمونهای ادوار گذشته، بطور متوسط بین ۱۵ تا ۲۵ سوال (بطور مستقیم و تا ۴۰ سوال بصورت استنباطی) از کتابهای کلیدواژه قابل پاسخگویی خواهند بود.
منظور از استنباطی این است که در برخی سوالات کلمه کلیدی عینا در منابع نیست و طراح سوال از کلمات مشابه استفاده کرده است.
۴۹- چند درصد سوالات را میتوان با کلیدواژهها جواب داد؟
با توجه به سوالات ادوار گذشته حدود ۱۵ تا ۲۵ سوال را میتوان با کلیدواژهها جواب داد و نباید انتظار غیرمعقولی از کلیدواژهها داشت در نظر داشته باشید، سوالات آزمونهای نظام مهندسی در هر دوره پیچیدهتر و مفهومیتر میشوند و استفاده از کلیدواژهها را سختتر میکند.
-
۵۰- «تیترواژه طلایی نوآور» چیست؟
تیترواژه آزمون نظام مهندسی عمران و معماری همانطور که از اسم آن انتظار میرود، کتابی است شامل تمامی تیترها و زیر تیترهای کتابهای مباحث مقررات ملی که به همان ترتیبی که در مبحث میباشد، به همراه شماره صفحه و بند آن، آورده شده است. این کتاب تمامی تیترهای مربوط به یک فصل، بخش یا موضوع را در یک نگاه در اختیار داوطلب قرار میدهد و باعث میشود که داوطلب در یک نگاه با مرور در بین تیترها، تیتر مورد نظر را خیلی سریع پیدا نماید و بتواند در اسرع وقت به مطلب مورد نظر در مبحث دسترسی سریع داشته باشد.
یکی از ویژگیهای مهم این کتاب این است که تمامی تیترها و زیرتیترهایی که بعضاً در فهرست مطالب مباحث بهطور کامل آورده نشده است در این کتاب بهطور کامل آورده شده است.
در ضمن اینکه برای اولین بار در کتاب «تیترواژه طلایی نوآور» زیر بیشتر تیترها، واژههای کلیدی و یا عبارتهایی که بیانگر محتوای آن تیتر میباشد، نیز نوشته شده است که گاهی با مشاهده این واژهها و یا عبارات، بدون مراجعه به منابع، میتوان به پاسخ سوال رسید. این ویژگی باعث میشود داوطلب به موضوع مربوط به آن تیتر که در سؤال آزمون طرح شده است، دسترسی سریع و آسانتری پیدا نماید.
-
۵۱-تفاوت تیترواژه و کلیدواژه چیست؟
کتاب تیترواژه آزمون نظام مهندسی عمران و معماری (نظارت و اجرا) شامل تیترها و زیرتیرهای منابع آزمون نظام مهندسی است. داوطلبان آزمون نظام مهندسی، برای استفاده از کتاب تیترواژه باید حداقل با مباحث مقررات ملی ساختمان، آشنا باشند؛ یعنی بدانند سوال طرح شده در آزمون، از کدام مبحث و از کدام فصل طرح شده است.کلیدواژه کتابی است شامل یکسری کلمات کلیدی، که به ترتیب حروف الفبا چیده شده است و برای هر کلمه کلیدی، شماره مبحث، شماره بند و شماره صفحه مشخص شده است، تا داوطلب بتواند با برداشت یک کلمه کلیدی از متن سوال و یافتن آن در کتاب کلیدواژه به بند مورد نظر هدایت شود. با این توصیف، داوطلب حتی اگر نداند سوال از چه مبحثی طرح شده است نیز، میتوانند به کمک کلیدواژه به پاسخ آن سوال برسند.
میزان آشنایی و تسلط داوطلب به منابع، جهت استفاده از تیترواژه بسیار مهم و حائز اهمیت میباشد. فرض کنید سوالی در مورد میلگرد میباشد، این کلمه در مباحث زیادی مثل مبحث پنجم، هشتم، نهم، دهم و… آمده است، برای استفاده از تیترواژه نیاز میباشد که داوطلب، به موضوع طرح شده در سوال آگاهی داشته باشد؛ یعنی بداند که موضوعی که از میلگرد در سوال پرسیده شده است مربوط به کدام مبحث و فصل میباشد تا بتواند از تیترواژه استفاده کند و خیلی سریع به جواب برسد.
-
۵۲- بسته یا پک کامل نظام مهندسی تهیه کنیم یا بصورت تک تک کتابها را خریداری کنیم؟
توصیه میکنیم، تمامی منابع آزمون را به طور کامل تهیه کنید، در تهیه و مطالعه منابع نظام مهندسی، نباید هیچ یک از منابع را از قلم انداخت و هیچ مبحثی را نیز نباید دست کم گرفت. باور داشته باشید حتی یک تست هم میتواند سرنوشتساز باشد. با حذف هر یک از منابع و مباحث، به طور تقریبی حداقل دو تا سه تست را از دست خواهید داد.
در مورد تهیه کتابها بصورت تک تک یا بسته بهتر و بصرفه است که بستهها تهیه شوند، به این علت که سعی شده بستههای متنوع با بیشترین کارایی و کمترین هزینه تهیه شود، درضمن تخفیف بستهها نسبت به تک کتابها بیشتر است.
-
۵۳- با توجه به زمان کم مطالعه و نزدیک بودن به آزمون بیشتر روی کدام کتابها وقت بذاریم تا نتیجه بهتری را بگیریم؟
چنانچه در هفتههای آخر هستید و زمان زیادی تا آزمون باقی نمانده، پیشنهاد میکنیم کتابهایی که چکیده و خلاصه منابع هستند را مطالعه کنید همچنین سوالات ادوار گذشته رو بررسی کنید و سعی کنید با استفاده از کلیدواژهها به سوالات پاسخ دهید.
-
۵۴- آیا وقت میشود همه این کتابها را مطالعه کنیم؟
توصیه میکنیم، تمامی منابع آزمون را به طور کامل تهیه کنید، در تهیه و مطالعه منابع نظام مهندسی، نباید هیچ یک از منابع را از قلم انداخت و هیچ مبحثی را نیز نباید دست کم گرفت. باور داشته باشید حتی یک تست هم میتواند سرنوشتساز باشد. با حذف هر یک از منابع و مباحث، به طور تقریبی حداقل دو تا سه تست را از دست خواهید داد.
به این نکته بسیار مهم نیز توجه داشته باشید که همگی منابع الزاما نیاز به مطالعه کامل ندارند، میتوانید با استفاده همزمان از کتابهای کلیدواژه و منابع آزمون منابع نظام مهندسی به تعدادی از سوالات آزمون پاسخ دهید.
این سوالات معمولا بسیار ساده هستند و دقیقا مطابق با کتابهای معرفی شده در منابع هر آزمون طرح میشوند و اغلب استنباطی نیستند.
برای مثال در آزمون معمار اجرا نیازی نیست که کتاب نظام فنی و اجرایی کشور یا قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و کتابهایی از این نوع به طور کامل مطالعه کنید، حتی اگر مطالعه کنید به دلیل اینکه فرصت مرور آنها را ندارید، بیشتر مطالب را فراموش خواهید کرد.
بنابراین، باز هم تاکید میکنیم که الزاما نیاز به مطالعه کامل همه کتابها و منابع آزمون را ندارید، و فقط کافی است هر یک از این نوع منابع و کلیدواژه مربوط به آنها را تهیه نمایید.
-
۵۵- آیا باید همه کتابهای اعلام شده در منابع را بخوانیم؟
میدانید که آزمونهای نظام مهندسی بصورت کتاب باز برگزار میشود لذا بهتر است همه منابع را همراه خود داشته باشید تا از کلیدواژهها به بهترین شکل استفاده کنید.
همانطور که در پاسخ سوال قبل مطرح شد برخی از منابع مثل کتاب قانون نظام مهندسی، مبحث دوم، قانون کار و… که صرفا حفظ کردنی هستند احتیاج به مطالعه ندارند و صرفا با داشتن این کتابها و استفاده از کلیدواژه میتوانید به سوالاتی که از این منابع طرح میشوند پاسخ دهید.
-
۵۶- با خواندن و مطالعه تعدادی از کتابهای منابع میتوان در آزمون قبول شد؟
نباید هیچ یک از منابع را از قلم انداخت و هیچ مبحثی را نیز نباید دست کم گرفت.
باور داشته باشید حتی یک تست هم میتواند سرنوشتساز باشد. با حذف هر یک از منابع و مباحث، به طور تقریبی حداقل دو تا سه تست را از دست خواهید داد.
لذا بهترین روش این است که کلیه منابع را تهیه کنید و برای مطالعه کتابها استراتژی داشته باشید و کتابهای مفهمومی و پرسوال را مطالعه کنید و نکته برداری کنید و برای پاسخ به سوالاتی که از کتابهای حفظ کردنی طرح میشوند از کلیدواژهها کمک بگیرید.
-
۵۷- با چه برنامهای و چطور مطالعه کنیم تا در آزمون نظام مهندسی قبول شویم؟
طبق تجربه دورههای گذشته داوطلبی با پایه علمی متوسط، جهت قبولی در صلاحیت نظارت و اجرا تقریبا روزی ۳ الی ۴ ساعت (بمدت ۲ الی ۳ ماه) زمان نیاز دارد.
تمامی کتابهای اعلام شده در لیست منابع نظام مهندسی، کتاب کلیدواژه و یک کتاب پاسخ تشریحی سوالات ادوار گذشته را تهیه کنید.
کتابهای مهم و تخصصی رشته خود را که باید مطالعه شوند را از کتابهایی که صرفا حفظ کردنی هستند (مثل قانون نظام مهندسی، مبحث دوم و…) و میتوان با کلیدواژهها جواب داد را از هم تفکیک کنید.
از کتابهای تخصصی شروع به مطالعه کنید، سعی کنید یک ماژیک هایلایت و برای هر کتاب یک برگه برای نکتهبرداری همراه داشته باشید.
مطالبی را که فکر میکنید مهم هستند را در خود کتاب هایلایت کنید و فرمولها، روابط و مطالبی که فکر میکنید بسیار مهم و پر اهمیت هستند را در برگه نوتبرداری وارد کنید.
این برگهها و هایلایتها بسیار مهم هستند و در هفتههای آخر باید به این برگهها و هایلایتها رجوع کنید. بهتر هست هر روز قبل از شروع مطالعه، مطالبی که روز قبل هایلایت یا نوتبرداری کردید مجددا یه نگاهی بیندازید.
هرروز قسمتی از وقت خود را به تستزدن سوالات ادوار گذشته اختصاص دهید، سعی کنید برای رسیدن به جواب از کلیدواژهها استفاده کنید.
توجه داشته باشید برای استفاده درست از کلیدواژهها در روز آزمون احتیاج به تمرین است درغیر اینصورت کلیدواژهها نتیجه عکس خواهند داد و چنانچه داوطلبی بدون داشتن مهارت بخواهد از کلیدواژهها، در روز آزمون استفاده نماید، بعلت نداشتن تمرین سردرگم خواهد شد و زمان را از دست میدهد.
-
۵۸- برای موفقیت در آزمونهای نظام مهندسی چیکار کنیم؟
الف) هدف گذاری:
داوطلبان باید با توجه به آمادگی که از قبل دارند (پایه علمی) و در نظر گرفتن زمانی که تا برگزاری آزمون باقی مانده و همچنین متوسط زمان مطالعه روزانه برای شرکت در یک یا دو یا سه صلاحیت هدفگذاری نمایند. توصیه میکنیم صلاحیتهای نظارت و اجرا را در یک دوره و صلاحیت طراحی یا محاسبات را در دورههای بعدی شرکت نمایید.ب) برنامهریزی:
توصیه ما اینست که حداقل روزی دو الی سه ساعت جهت مطالعه منابع نظام مهندسی و نیم الی یکساعت جهت بررسی تستهای ادوار گذشته مقرر شود.ج) تعیین استراتژی مناسب جهت مطالعه:
با توجه به اینکه تعداد منابع آزمونهای نظام مهندسی تقریبا زیاد میباشد بدون داشتن استراتژی مناسب موفقیت در آزمون نظام مهندسی سخت خواهد بود، البته یکی از ویژگیهای آزمونهای نظام مهندسی کتاب باز (open book) بودن آن است بنابراین میتوان با هوشمندی از این ویژگی، برای استفاده از تمامی منابع استفاده بهینه کرد.تکنیکهای بالا زمانی به نتیجه خواهد رسید که تلاش و پشتکار داشته باشید و روزانه فرصت مناسبی را جهت مطالعه منابع و تست زدن اختصاص دهید.
-
۵۹- تفاوت کتابها و بستهها چیست؟
توصیه میکنیم، تمامی منابع آزمون را به طور کامل تهیه کنید، در تهیه و مطالعه منابع نظام مهندسی، نباید هیچ یک از منابع را از قلم انداخت و هیچ مبحثی را نیز نباید دست کم گرفت.
باور داشته باشید حتی یک تست هم میتواند سرنوشتساز باشد.با حذف هر یک از منابع و مباحث، به طور تقریبی حداقل دو تا سه تست را از دست خواهید داد.
از طرفی جهت رفاه حال شما داوطلبان عزیز، انتشارات نوآور با بررسی کتابها و منابع آزمون، بسته و پکیجهایی را با تخفیفهای مناسب آماده کرده که میتوانید با توجه به نیاز خود آنها را تهیه و مطالعه نمایید تا در آزمون نظام مهندسی به نتیجه مطلوب برسید.
لذا در مورد تهیه کتابها بصورت تک تک یا بسته، بهتر و بصرفه است که بستهها تهیه شوند، به این علت که سعی شده بستههای متنوع با بیشترین کارایی و کمترین هزینه تهیه شود، درضمن تخفیف بستهها نسبت به تک کتابها بیشتر است.
چنانچه کتابهایی را از قبل تهیه کردهاید در صورتیکه بر اساس آخرین ویرایش و قابل استفاده هستند، میتوانید دیگر کتابهای موردنیاز خود را بصورت تک تک خرید نمایید.-
۶۰- راهنمای جامع جهت آمادگی در روز آزمون
موفقیت در آزمون نظام مهندسی به عوامل مختلفی وابستگی دارد. خیلی از داوطلبان، صرفا مطالعهی زیاد را عامل قبولی خود، در این آزمون میدانند و بدون برنامه و استراتژی مشخصی، وارد جلسه آزمون میشوند و متاسفانه نتیجه مطلوب خود را کسب نمیکنند؛ درواقع مشکلی که پیش میآید این است که داوطلب نمیتواند اطلاعات خود را در زمان کم پاسخگویی به هر سوال، پیادهسازی کند و دلیل هم مشخص میباشد، چون برنامهای برای نحوه شرکت در آزمون و پاسخگویی به سوالات برای خود درنظر نگرفته است. در این ویدئو آموزشی، به این نیاز پاسخ داده شده است.
ویدیوی آموزشی راهنمای جامع آمادگی در روز آزمون نظام مهندسی
-