توضیحات
کتاب شرح تفصیلی و تشریح کامل سؤالات مبحث هجدهم عایقبندی و تنظیم صدا
ويژه آزمونهای نظام مهندسی
کتاب شرح تفصیلی و تشریح کامل سؤالات مبحث هجدهم عایقبندی و تنظیم صدا
صدابندی مناسب ابنیه در ساخت و ساز شهری برای شهروندان آسایش شنیداری را به ارمغان خواهد داشت. عدم رعایت اصول صدابندی ساختمانها باعث ایجاد آثار روحی و روانی در بهرهبردار شده و انعکاس این رخداد در جامعه اثرات نامطلوب در رفتار اجتماعی افراد میگذارد. به همین رو آشنایی با ضوابط و الزامات قانونی در حوزه طراحی، نظارت اجرا، صدابندی ساختمانها باعث کاهش آثار این اتفاق میشود.
در کتاب شرح تفصیلی و تشریح کامل سؤالات مبحث هجدهم ضوابط و الزامات قانونی عایقبندی و تنظیم صدا، با تکیه بر مبحث هجده مقررات ملی ساختمان، ویرایش سال ۱۳۹۶، به همراه تجارب فنی و مهندسی نویسندگان در این حوزه و بهرهگیری از استانداردهای موجود و مراجع معتبر تهیه و تدوینشده است.
در کتاب شرح تفصیلی و تشریح کامل سؤالات مبحث هجدهم سعیشده ضمن بیان الزامات و ضوابط قانونی در راستای امور فنی و اجرایی، راهنماییهای لازم برای تصمیمگیری مناسب در زمینه آکوستیک داخلی برای شرایط متفاوت ارائه شود.
کتاب حاضر یک نوع راهنمای عایقبندی و تنظیم صدا است. بخشی از ملاحظات فنی ارائهشده، ماحصل تجربیات فنی در پروژههای مختلف و دورههای آموزشی برگزارشده بوده که جمعبندی آنها در قالب ملاحظات فنی بیانشده است. علاوه، بر این کتاب حاضر میتواند بهعنوان یک کتاب کمک آموزشی برای مهندسی معماری در درس آکوستیک مورد استفاده قرار گیرد. از طرفی برای شرکتکنندگان در آزمونهای نظاممهندسی در رشته معماری (نظارت و اجرا) نیز مناسب است.
مقدمه
بسیاری از بهره برداران در زندگی روزمره در واحدهای مسکونی با آلودگی صوتی مواجه شدهاند. این نوع آلودگی به علل مختلف باعث آزار روحی و روانی میشود. بخشی از آن آلودگی با منشا داخلی مانند صدای ناشی از اقلام تأسیساتی و یا همه افراد بوده و بخشی از آن آلودگی با منشا خارجی مانند صدای وسایل نقلیه است. صدای تولید شده به صورت یک موج صوتی و با یک انرژی اولیه هست. این موج با حرکت هارمونیک خود تا زمانی که انرژی اولیه را داراست به حرکت خود در هوا یا با برخورد و عبور از
یک جداره جامد مثل پوسته ساختمان ادامه میدهد. حرکت هارمونیک موج در هوا با اصطکاک همراه است و سبب میشود قدری از انرژی اولیه آن کاهش پیدا میکند.
هنگام برخورد موج صوتی با یک جداره بخشی از آن از جداره بازتاب شده و بخشی از آن جذب دیواره میشود سپس با عبور موج از دیواره، موج صوتی به پشت جداره میرسد.
این فرایند موج مقدار انرژی صوت از تعریف شدت صوت بر مبنای واحد دسیبل استفاده میشود. در راستای فراهم آوردن صدارسانی مطلوب در ساختمانها که سلامت، آسایش و شرایط شنیداری برای ساکنین فراهم شود مبحث هجده مقررات ملی ساختمانی با عنوان عایق بندی و تنظیم صدا تهیه و ارائه شده است.
این مبحث مقررات ملی ساختمان با عنوان عایقبندی و تنظیم صدا تهیه و ارائه شده است. در این مبحث با توجه به نوع کاربری ساختمان، میزان دست بالای آلودگی صوتی در داخل بنا با توجه به نوع فضا بیان شده است.
هدف
آکوستیک در معماری فن طراحی فضاها و بناها و دستگاههای مکانیکی مطابق با نیازهای شنوایی بوده که با طراحی صحیح آن میتوان صداهای خواسته را به طور مطلوبی شنید و صداهای ناخواسته را تا حدی کاهش داد که آزاردهنده نباشد. برای نیل به این منظور مبحث مقررات ملی ساختمان تهیه شده است.
هدف از تدوین آن مبحث تعیین دست بالای مقدار مجاز شاخصهای اصلی مورد نیاز در طراحی آکوستیک ساختمان در راستای فراهم آوردن صدارسانی مطلوب در ساختمانها بوده تا آسایش و شرایط مناسب شنیداری برای ساکنین تأمین شود.
پس برای نیل به هدف در وهله اول بایستی شاخصهای اصلی آکوستیکی معرفی شده و سپس مقادیر آنها در مقدار دست بالا در نظر گرفته شده تا امکان ایجاد شرایط آسایش شنیداری فراهم شود. برای این منظور لازم است شاخصهای آکوستیکی معرفی شده و سپس با استفاده از مفاد مقررات نسبت به تعیین دست بالای آنها اقدام شود؛ بنابراین همانطوری که در موضوع تأسیسات مکانیکی ساختمان برای رفاه ساکنین موضوع آسایش حرارتی بر مبنای عوامل مؤثر بر آن از جمله دما، رطوبت نسبی و سرعت وزش جریان تعریق میشود در حوزه آکوستیک ساختمان با پدیده مشابه در زمینه شنیدن، موضوع آسایش شنیداری مطرح بوده که براساس شاخصهای اصلی آن معرفی میشود.
حدود دامنه کار
این مقررات برای کلیه فضاهای ساختمانی که مقررات آکوستیکی آنها اعلام خواهد شد الزامی است که پس در حوزه ساخت و ساز شهری اصول و ضوابط برای طراحی معماری جهت بهبود شرایط آکوستیکی ساختمان تعریف میشود.
شاخصهای اصلی آکوستیکی شامل تراز نوفه زمینه، زمان واکنش و شاخص وضوح گفتار مربوط به شرایط تحویل فضاها هست. این عوامل به تدریج در فصل معرفی خواهند شد. دست بالای این عوامل در شرایط تحویل فضا تعیین میشوند. شرایط تحویل یک فضا شرایطی است که در آنها کلیه تأسیسات غیرقابل حمل و وابسته به ساختمان از جمله پمپ، آسانسور، فنهای تخلیه و موتوربرق فعال بوده، ولی اجزا تأسیساتی، تجهیزات و عوامل قابل حمل مانند تلفن، تلویزیون، جاروبرقی و هم چنین افراد در آن فضا فعال نباشد.
از طرفی شرایط بهره برداری یک فضا شرایطی است که کلیه اجزا تأسیساتی و تجهیزاتی مثل سیستم تهویه، هوارسانی و مبلمان در حال بهرهبرداری بوده و افراد حاضر در آن فضا نیز مشغول فعالیت معمول خود باشند.
فهرست کتاب شرح تفصیلی و تشریح کامل سؤالات مبحث هجدهم
مقدمه
فصل اول / کلیات
۱-۱ مقدمه
۱-۲- هدف
۱-۳- حدود و دامنه کار
فصل دوم / تعاریف
۲-۱- آکوستیک
۲-۲- صوت
۲-۳- انرژی اولیه
۲-۴- دامنه
۲-۵- بسامد
۲-۶- صدا
۲-۷- صدای هوابرد
۲-۸- صدای کوبهای
۲-۹- نغمه ناب
۲-۱۰- بیناب موج
۲-۱۱- نغمه
۲-۱۲- نوفه
۲-۱۳- نوفه زمینه
۲-۱۴- بسامدهای مرجع
۲-۱۵- بسامدهای میانی
۲-۱۶- منبع صدای نقطهای
۲-۱۷- منبع صدای خطی
۲-۱۸- شدت صدای یک منبع نقطهای
۲-۱۹- قانون مجذور فاصله
۲-۲۰- فشار صدا
۲-۲۱- دسیبل
۲-۲۲- تراز شدت صدا، LI
۲-۲۳- تراز فشار صدا، Lp
۲-۲۴- کاهش نوفه بافاصله از منبع
۲-۲۵- جمع تراز صدا
۲-۲۶- شبکه وزنی A
۲-۲۷- تراز فشار صداي وزن يافته A، LpA
۲-۲۸-تراز صدای معادل A، Leq
۲-۲۹- تراز صداي معادل وزن يافته A، LAeqT
۲-۳۰- شاخص اندازهگیری نوفه زمینه
۲-۳۰-۱- شاخص تک عددی
۲-۳۰-۲- شاخص نموداری
۲-۳۱- ضریب جذب صدا
۲-۳۲- زمان واخنش
۲-۳۳- میدان واخنش
۲-۳۳- تراگسیل
۲-۳۴- تراگسیل صدای هوابرد
۲-۳۵- تراگسیل صدای کوبهای
۲-۳۶- ضریب تراگسیل صدا
۲-۳۷- شاخص کاهش صدا R
۲-۳۸- شاخص کاهش صدای وزن یافته، RW
۲-۳۹- تراز فشار صداي كوبهاي ميانگين
۲-۴۰- تراز فشار صداي كوبهاي معمول شده، Ln
۲-۴۱- تراز فشار صداي كوبهاي معمول شده وزن يافته، LnW
۲-۴۲- لایه
۲-۴۳- جداکننده ساده
۲-۴۴- جداکننده مرکب
فصل سوم / مقررات آکوستیکی انواع ساختمانها
۳-۱- مقررات عمومی
۳-۲- مقررات آکوستیکی
۳-۲-۱- ساختمانهای مسکونی
۳-۲-۱-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۱-۲- زمان واخنش
۳-۲-۱-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۱-۴- صدای کوبهای
۳-۲-۲- هتلها
۳-۲-۲-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۲-۲- زمان واخنش
۳-۲-۲-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۲-۴- صدای کوبهای
۳-۲-۳- تصرف آموزشی
۳-۲-۳-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۳-۲- زمان واخنش
۳-۲-۳-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۳-۴- صدای کوبهای
۳-۲-۴- مراکز بهداشتی درمانی
۳-۲-۴-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۴-۲- زمان واخنش
۳-۲-۴-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۴-۴- صدای کوبهای
۳-۲-۵- تصرفهای اداری / حرفهای و کسبی / تجاری
۳-۲-۵-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۵-۲- زمان واخنش
۳-۲-۵-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۵-۴- صدای کوبهای
۳-۲-۶- مراکز فرهنگی
۳-۲-۶-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۶-۲- زمان واخنش
۳-۲-۶-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۶-۴- صدای کوبهای
۳-۲-۷- مراکز ورزشی و تفریحی
۳-۲-۷-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۷-۲- زمان واخنش
۳-۲-۷-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۷-۴- صدای کوبهای
۳-۲-۸- مراکز ترابری
۳-۲-۸-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۸-۲- زمان واخنش
۳-۲-۸-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۸-۴- صدای کوبهای
۳-۲-۹- فضاهای مشترک در کاربردهای گوناگون
۳-۲-۹-۱- نوفه زمینه
۳-۲-۹-۲- زمان واخنش
۳-۲-۹-۳- صدای هوابرد
۳-۲-۹-۴- صدای کوبهای
۳-۳- مقادیر صدابندی هوابرد جداکنندهها
۳-۳-۱- دیوارها
۳-۳-۲- پنجرهها
۳-۳-۳- درها
۳-۳-۴- شاخص کاهش صدای جداکننده مرکب
۳-۴- مقادیر صدابندی کوبهای و هوابرد کف و سقفها
۳-۶- مقادیر ضریب جذب صدای مواد و مصالح گوناگون
فصل چهارم / ملاحظات فنی
۴-۱- نوفه زمینه (صدای هوابرد)
۴-۲- زمان واخنش
۴-۳- صدای کوبهای
فصل پنجم / سؤالات
پاسخنامه کلیدی
فصل ششم / پاسخنامه تشریحی
منابع و مآخذ
نوآور ناشر تخصصی کتاب های نظام مهندسی
عالیه
بسیار کاربردی عالی
ketab khobi bod